Munkaügy bírósághoz fordul a kirúgott pólóedző

2013.02.13. 12:55

Munkaügyi bíróság előtt támadja meg Gyöngyösi András, a Debreceni VSE volt vezetőedzője a vízilabda-egyesület elnökségének őt tisztéből elmozdító határozatát. A tréner szerdai sajtótájékoztatóján ügyvédje, Fodróczy Géza jelentette be, hogy jogi útra terelik az ügyet, mivel megítélésük szerint jogellenesen jártak el.

Az ügyvéd az esemény felvezetőjében a sérelmek között említette, hogy Gyöngyösi András decemberben és januárban nem kapott fizetést, hogy bruttó ötvenezer forintra akarták levinni havi bérét, amellett a munkaügyi bírósághoz benyújtott keresetben annak kimondását várják, hogy az előbb felmentett, majd néhány nap múlva felfüggesztett, végül pedig az azonnali hatályú rendkívüli felmondással elküldött edzőnek jogilag megalapozatlanul szüntették meg a munkaviszonyát.

A DVSE múlt heti közleményében adta hírül, hogy február 6-tól nem Gyöngyösi András irányítja a pólósok szakmai munkáját, mivel ellehetetlenült vele az együttműködés, az edző nem volt hajlandó alkalmazkodni a DVSE teherbíró képességéhez. "Az utóbbi időszakban súlyos nézeteltérés alakult ki az egyesület elnöksége és Gyöngyösi András vezetőedző között a rendelkezésre álló erőforrások beosztásáról, a vezetőedző nem fogadta el az egyesület finanszírozási feltételeit, a személyes javadalmazásának megállapításában is rugalmatlan volt" - állt a dokumentumban, amelyben azt is tudatták: "A nézetkülönbségek nem csupán az irodákban okoztak feszültséget, hanem a medence partján is, ezért a DVSE elnöksége felfüggesztette a vezetőedző megbízatását. A pólóklub szakmai munkájáért ideiglenesen Varga Tamás, a DVSE elnöke felel."

Gyöngyösi a sajtótájékoztatón előrebocsátotta: nem célja, hogy bárkit is bántson, nem leplezte viszont csalódottságát amiatt, ahogyan vége lett debreceni tevékenységének. Visszatekintésében elmondta, 2009-ben úgy érkezett Debrecenbe, hogy az ob II-ben 26. pólócsapatot felhozta előbb a második vonalba, majd egy év alatt az első osztályba jutott az általa irányított felnőttegyüttes. Amely először nyolcadik lett az ob I-ben, aztán ötödikként végzett, s az idén is az itthoni legjobbak között maradva - a pólóklub első nemzetközi sikereként - az Eurokupában elődöntőbe került, akárcsak a Magyar Kupában úgy, hogy az első két idényben nem kaptak anyagi támogatást.

"A saját pénzemet tettem bele a debreceni vízilabdába, nagyon sokat áldoztam érte, nem voltak szponzorok, sőt egyik játékosomnak magam álltam a költségeit, mert fanatikus edzőként a sportág felemeléséért szinte mindenre kész voltam, vakon, a szakma iránt elkötelezettként mentem előre" - fogalmazott Gyöngyösi András, aki fájó pontként említette, hogy az egyesület új vezetéséből, az elnökségből kimaradt.

"A fizetésem csökkentését azonban már pusztán egzisztenciális okokból sem tudtam elfogadni, szakmai céljaimat pedig nem akartam megváltoztatni" - reagált az elnökség vele kapcsolatos megállapításaira. Azt külön is nehezményezte, hogy a felmondó levél előtt egy nappal a vezetők edzés közben, a gyerekek előtt, félrehívtak és megszondáztattak.

Gyöngyösi András két játékosát név szerint kárhoztatta, mondván, nagy csalódás számára az olasz világbajnok, olimpiai ezüstérmes Alex Giorgetti, s még inkább a kétszeres olimpiai aranyérmes Varga Tamás, akiből időközben egyesületi elnök is lett.

"Őt is én hoztam Debrecenbe, volt benne részem, hogy visszakerült a londoni olimpiai csapatba - jelentette ki Gyöngyösi. - Azt ígérte, kiáll mellettem, ezzel szemben most minden velem kapcsolatos döntésnél ott van az aláírása... Nagyot csalódtam Tamásban."