Új rendszerben bonyolítják le a férfi vízilabda Bajnokok Ligáját

2013.08.29. 21:27

Új rendszerben bonyolítja le az európai szövetség, a LEN a férfi vízilabda Bajnokok Ligáját. Az egyik fő változás az, hogy az eddigi négyes döntő, az úgynevezett Final Four helyett a jövőben hatcsapatos finálét rendeznek az első számú kontinentális sorozatban.

A LEN csütörtöki hírlevele szerint a mostani BL jövő évi hatos döntőjének Barcelona ad otthont, s a katalán főváros vállalta a 2015-ös házigazda szerepet is, ami egyszersmind azt is jelenti, hogy a Barceloneta rendezőként tagja lesz a döntőnek.
Ez a tény a most vizsgázó rendszer egyik magyar résztvevőjét, a bajnoki címvédő Egert annyiból is érinti, hogy a sorsolás értelmében a BL-főtáblán egy csoportba került a Barcelonetával, továbbá a horvát Jug Dubrovnikkal és a görög Olympiakosz Pireusszal is, míg a fennmaradó két helyre a selejtezőkből érkezik két további csapat. (A B csoportban hasonló a helyzet, ide is két kvalifikációs legjobb jön, a további négy csapat pedig a török Galatasaray, a német Spandau 04, az olasz Brescia és a szerb Partizan Beograd.)
Előtte az "alapselejtező" két csoportjából öt-öt csapat lép tovább a második körbe. Itt a tíz együtteshez csatlakozik a hat kiemelt - köztük a másik magyar BL-induló, a Szolnok -, a tizenhatokat pedig négy négyes csoportba sorolják. A kvartettekből az első kettő lehet ott a harmadik fázisban, ott a négy csoportelsőt és a négy csoportmásodikot párokba sorsolják, és ezen oda-visszavágós rendszerű párharcok győztesei jutnak majd fel a BL-főtáblára.
A LEN a lebonyolítási reformmal párhuzamosan megemelte a pénzdíjat: 316 ezer eurót (94,8 millió forint) oszt szét a 12 főtáblás együttes között, és minél jobban szerepel egy csapat, annál magasabb prémiummal számolhat.