A 16. büntető döntött, megvan az arany

2015.07.14. 09:35

A magyar férfi vízilabda-válogatott aranyérmet nyert a dél-koreai Kvangdzsuban rendezett Universiade keddi zárónapján, számolt be az MTI.

Vincze Balázs címvédő csapata a fináléban ötméteresekkel győzött az olaszok ellen úgy, hogy a második negyed végén négy, a félidei nagyszünetben pedig még háromgólos hátrányban volt.

Az első hely sorsa csak a nyolcadik párban dőlt el, ekkor az olaszok hibázása után Sedlmayer Tamás talált a kapuba.   

Vincze így értékelt a vlv-nek: "Nagyon örülök, borzasztó nehéz volt, 0:4-nél eléggé kilátástalan volt a helyzetünk. Nyilvánvaló volt, hogy a védekezést meg kell erősítenünk, feljavult támadójáték nélkül pedig esélytelenek vagyunk. Ez aztán szépen működött, a lövéseink végre megteltek energiával, és ezekkel ki tudtuk lyukasztani őket. A végjáték eszméletlen volt, az utolsó negyedben azt hiszem, öt vagy hat emberhátrányt kaptunk és mindösszesen egy emberelőnyt, amit időkérés után be is tudtunk lőni, eléggé nehezen tudtuk akár a döntetlent is megtartani. Kis híján így is sikerült a rendes játékidőben lezárni a meccset, de ez így is szép és jó."

Sedlmayer Tamás az első körben rontott, a másodikban, a legfontosabb pillanatban már nem. Így emlékezett vissza.

Amikor újra kezdődött a kör, és Bisztritsányi Dávid kivédte az olasz ötösét, már tudtam, hogy én be fogom lőni. Nyugodtan álltam oda.  Eldöntöttem. Eldőltem balra és a kapus bal kezéhez lőttem, sikerült.  Euforikus érzés volt, leírni sem tudom, mi történt velem utána. Mintha felrobbant volna az agyam, a szívem, az egész testem egyszerre. Kinéztem a többiekre, éppen dobták be Vincze Balázst a vízbe. Először Halek Marci ért oda hozzám, olyan erősen megöleltük egymást, hogy szinte kiszorítottuk egymásból a szuszt."

A magyar küldöttség így két arany- és három bronzéremmel zárta az Universiadét.

Az első aranyérmet a Simon Béla, Juhász Adrián evezős duó nyerte, amely a normál súlyú kormányos nélküli kettesek mezőnyében győzött.  

Evezésben volt még egy bronz, Tamás Bence érte el. Vívásban pedig kettő: a kardozó Valkai Ferenc és a párbajtőröző Berta Dániel.  

Férfi vízilabda, döntő:
Magyarország-Olaszország 14-13 (0-1, 1-3, 4-1, 2-2) - ötméteresekkel: 7:6
magyar gólszerzők: Bátori, Kovács G. 3-3, Illés, Halek, Sedlmayer 2-2, Jansik Sz., Chilkó