Benedek a 18 éves szupertehetséget is bedobja az olimpiáért

2016.01.01. 10:35

 

A férfi vízilabda szövetségi kapitány, Benedek Tibor kijelölte 13 fős keretét, amelyikkel a január tizedikén kezdődő Európa-bajnokságon megcélozza az olimpiai részvételt.

A belgrádi tornáról a győztes azonnal Rióba jut. Mivel a szerbek, görögök és horvátok már ott vannak, ha ők lesznek az első háromban, akkor értelemszerűen a negyedik helyen végző szerzi meg a közvetlen olimpiai részvételt.

A magyar válogatott eddig sohasem kezdte úgy az olimpia évét, hogy még nem volt meg a kvótája.

Ha az Eb-ről sincs meg, akkor az áprilisi, trieszti kvalifikáció az utolsó esély. Onnan egyébként lényegesen egyszerűbb a részvétel kivívása, mert öt válogatott jut el Rióba.

Belgrádban nem vagyunk nehéz csoportban, de a görögök erősek - a vb-n remekül játszottak -, ha sikerülne megelőzni őket, akkor sem jövünk le a házigazda Szerbia és a horvátok ágáról: őket egy csoportba sorsolták ugyanis.

A D-csoport elsője a B másodikjával találkozik a negyeddöntőben, míg a D2 a B-csoport legjobbjával kerül össze. 

Nagy kérdés azonban, hogy a 2013-ban vb-győztes, 2014-ben Eb-második csapat mennyire erős jelenleg. A tavalyi vb-hatodik hely is csalóka lehet, ha a képességeket értékeljük.

Benedek mindenesetre folyamatosan keresi a legjobb csapatot, így visszakerült a folyamatosan fejlődő Bátori Bence, aki 2013-ban ott volt, azóta viszont nem. A 18 éves Manhercz Krisztiánra is számít a szakember.

A szövetség honlapjának így indokolta Benedek a szegedi játékos csatasorba állítását. A három nagy csapat mellett a Szeged a negyedik, amelyik játékost ad a keretbe.

"Jó régóta edz már Krisztián a felnőtt válogatottal, ismerem a képességeit, és megérett a helyzet arra, hogy ezt egy világversenyen is bizonyítsa. Megkapja a lehetőséget, hogy egy eddig ismeretlen atmoszférában, igazi téthelyzetben bizonyítson. Előfordulhat, hogy a szerbek ellen, 12 ezer ember előtt kell bizonyítania úgy, hogy az egész uszoda ellenünk szurkol majd, de az is lehet, hogy szerencsés esetben ugyanilyen nagy tét mellett a horvátok ellen teheti ezt meg, amikor adott esetben minket támogatnak majd a nézők. Nagy feladat az övé, de voltak már a magyar válogatottban a korábbi években is olyanok, akik megoldották azt, amit vártak tőlük, vagy még annál is többet."

A keretből már régebben kimaradt a kétszeres olimpiai bajnok balkezes Madaras Norbert, míg az eddig sérülésekkel bajlódó, a pekingi olimpián bajnok Kis Gábor most tért vissza. Szivós Mártonról is lemondott ezúttal is Benedek.

A magyar válogatott kerete az Európa-bajnokság ra: 

  • Nagy  Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép),  Bisztritsányi  Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda) – kapusok
  • Gór-Nagy  Miklós,  Decker  Ádám,  Bátori  Bence (A-Híd-OSC-Újbuda), Hosnyánszky  Norbert,  Erdélyi  Balázs,  Hárai  Balázs (ZF-Eger),  Kis  Gábor, Vámos  Márton,  Varga  Dániel,  Varga  Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz  Krisztián (Szeged-Diapolo)
  • A csoport: Montenegró, Spanyolország, Hollandia, Szlovákia 
  •  B csoport: Szerbia, Horvátország, Franciaország, Málta 
  • C csoport: Olaszország, Románia, Németország, Grúzia 
  • D csoport: MAGYARORSZÁG, Görögország, Oroszország, Törökország