Rémálom után lesöpörtük az oroszokat

2016.01.13. 21:30
Nehezen indult a belgrádi vízilabda-Európa-bajnokság második csoportmeccse, de végül 12-6-ra győzöt a férfi válogatott Oroszország ellen. Ezek után meglehet a csoportelsőség is.

Oroszország már vagy tíz éve nem tényező a világ vízilabdájában, bár 2000-ben éppen velük játszottuk a sydney-i olimpia döntőt, majd két évvel később világkupát is nyertek az oroszok. De a közelmúlt eredményei, Eb-11. , vb-14. hely is azt mutatta, simán hozni kell ezt a meccset Benedek Tibor válogatottjának.

Nem így lett, rémálomszerűen kezdődött a mérkőzés, az első negyedben 3-0-ra elhúzott az orosz válogatott, a magyar játékosok gyengén lőttek, az ellenfél pedig megúszásból és fórból is pontos volt. Ráadásul Antonov kapus is nagyon magabiztosan védett. Benedek időkéréssel próbálta felrázni csapatát, ami sikerült is, Vámos talált be. A negyed végére azonban az oroszok visszaállították a különbséget, Merkulov is bevágott egy büntetőt (1-4).

Nagy Viktor bravúrjával indult a második negyed, majd az oroszok következő türelmes támadásának végén megint ő mentett. Erőt is adhatott a csapatnak, mert Bátori Bence végre nagyon határozottan fejezett be góllal egy emberelőnyös helyzetet.

A védekezés azonban még mindig nem állt össze, Holod simán előtte messziről Bátori mellől, Nagy pedig nem ért oda a pattintott lövésre. Aztán Hosnyánszky is távolról próbálkozott, de kapufára lőtt. Bátori és Vámosi góljaival 4-5-re zárkózott fel a csapat.

A lövések a harmadik negyedben sem igazán voltak pontosak, egymás után két kapufát dobtunk, de a védekezés szerencsére már feljavult, az oroszok sem tudtak betalálni, öt és fél percig egyig oldalon sem volt gólt. A válogatottnak sikerült összehozni egy kapufákon pattogó lövést, majd Hosnyánszky fejbe lőtt a rezdülni sem tudó Antonovot. Szerencsére a következő támadásnál a bizonytalanabbá váló oroszok is kapufát lőttek, majd végül Vámos egyenlített. Ez a gól meghozta az önbizalmat, Bátori távoli bombával szerezte meg a vezetést először a magyar csapatnak.  Nagy Viktor is tartást adott, két fontos védéssel őrizet meg az előnyt, amit aztán Erdélyi kétgólosra növelt (7-5).

A negyedik negyed első percében Varga Dénes villant, máris hárommal ment a csapat, a másik oldalon Kolod talált be, de aztán újra Varga következett. A következő emberelőnyben végre igazán gyors és pontos játékos mutatott a válogatott, Varga Dániel nem is hagyhatta ki a helyzetet, 10-6-ra módosított az eredményt. A következő magyar gól másolta az előző akciót, de a rövid oldalra visszahúzott gólt most Bátori lőtte. Az oroszok látványosan belefáradtak a meccsbe, az utolsó góljukat megúszásból kapták, Vámosi szerzett labdát, majd újra Bátori volt a befejező ember 12-6.

A Benedek-csapat az első meccsén 8-8-at játszott a csoport másik erősnek csapatával, a görögökkel, így minden valószínűség szerint majd a gólkülönbség dönt a csoportelsőségről. A törököket a görögök 15 góllal verték, most ezt, és a mostani hatgólos különbséget kell szem előtt tartania a válogatottnak.

„Tudtuk, hogy minden kapott gól egyre nagyobb súly a hátunkon, és az elején sokat kaptunk. A harmadik negyedben végre elkezdtünk úgy játszani, mint ahogyan azt a görögök ellen abbahagytuk. Túl lassúak voltunk zónában és emberelőnyben, ezt ekkora tétnél luxusnak érzek" –  nyilatkozta az M4 Sportnak Benedek Tibor.

Eredmény, férfiak, D csoport, 2. forduló:
Magyarország-Oroszország 12-6 (1-4, 3-1, 3-0, 5-1)
a magyar góldobók: Bátori 5, Vámos 3, Varga Dé. 2, Erdélyi, Varga Dá. 1-1

Görögország-Törökország 21-6 (2-1, 6-3, 6-1, 7-1)

A csoport állása: 1. Magyarország és Görögország 4-4 pont, 2. Oroszország 3, 4. Törökország 0