Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Csoportmásodik a női vízilabda-válogatott

2016.01.18. 18:47
Csoportmásodikként jutott a negyeddöntőbe a magyar női vízilabda-válogatott a belgrádi Európa-bajnokságon: Bíró Attila szövetségi kapitány együttese az A csoport hétfői zárófordulójában 11-10-re győzte le az orosz csapatot. A magyarok szerdán 15.45 órától a francia vagy a német együttessel találkoznak a negyeddöntőben.

Az első negyedben nagy küzdelmet, rengeteg oda-vissza úszást láthatott a közönség, ugyanis a szerb-román bírópáros előszeretettel fújta be a kontrákat mindkét oldalon. A magyarok védekezése kiváló volt, támadásban pedig a csapatkapitány, Keszthelyi Rita vállalta magára a főszerepet, az ő két góljával vezetett 2-1-re az együttes.

A második negyed elején ellépett a magyar csapat, előbb Kisteleki Hanna váltott gólra egy emberelőnyt, majd Czigány Dóra nagy erejű lövése a vízről felpattanva az orosz kapus feje és a léc között talált utat a hálóba (4-1). A különbséget Bujka Barbara növelte ötméteresből, az oroszok azonban emberelőnyből szépítettek. Nem örülhettek sokáig, ugyanis Keszthelyi a labdát lehalászva, csuklóból emelt a hálóba, visszaállítva ezzel a különbséget (6-2).

A nagyszünet után Gangl Edina pillanatai következtek a kapuban, előbb jó ütemben kiúszva szerzett labdát, majd emberhátrányban mutatott be nagyszerű védést. Elöl több lehetőség is kimaradt, az oroszok pedig éltek az alkalommal és két gólra felzárkóztak (6-4). Magyar emberelőny következett, Bíró Attila időkérés alatt tett rendet a fejekben, Keszthelyi pedig negyedik gólját is megszerezte. Az ellenfél ötméteresből szépített, de a negyed slusszpoénjaként a megállíthatatlan Keszthelyi váltott pillanatok alatt gólra egy emberelőnyt (9-5).

A zárófelvonás orosz góllal indult, ám Keszthelyivel nem tudtak mit kezdeni, a magyar klasszis egy csodálatos ejtéssel válaszolt (10-6). Az oroszok emberelőnyből csökkentették újra a különbséget. majd egy kimaradt magyar emberfór után ejtésből szereztek újabb gólt (10-8).

Újabb orosz előny következett, egyetlen gólra zárkóztak fel, majd az egyenlítésért támadhattak, de Czigány labdát szerzett. A magyarok kettőre növelhették volna előnyüket, de kimaradt az emberelőny, az oroszok pedig újra megkapták - a játékvezetőktől is kiállítás formájában - a lehetőséget, amivel éltek is (10-10). Egy perccel a vége előtt Bujka harcolt ki kiállítást, amelyet végletetekig kijátszott a csapat, és végül Illés Anna váltotta gólra.

A női tornáról csak a győztes jut ki a riói olimpiára, emellett a márciusi hollandiai kvalifikációs tornán lehet még kvótához jutni. Ahhoz, hogy a magyar csapat ott legyen ezen a viadalon, a legjobb hatban kell végeznie. Hollandiában további négy válogatott szerezhet indulási jogot.

"A mérkőzés előtt azt mondtam a lányoknak, bizonyítsuk be, nem csak azért fontos ez az összecsapás, hogy a negyeddöntőben könnyebb ellenfelet kapjunk, hanem hogy megmutassuk mindenkinek, a játékvezetőknek, a delegátusnak, a szakértőknek, hogy a magyar csapat igenis esélyes a végső győzelemre is" - nyilatkozta Bíró Attila, aki hozzátette, nem aggódott annak ellenére sem, hogy az oroszok a záró játékrészben négygólos hátrányból felállva egyenlítettek. - "Benne volt a pakliban, hogy döntetlen körüli eredmény születik majd, de bíztam a játékosaimban, hogy abból az egy-két fórból, ami a végén kapunk, sikerül majd egyet értékesíteni, ahogy Illés Annának sikerült is."

Kitért a hat gólt szerző Keszthelyire is, aki - mint mondta - világklasszis teljesítményt nyújtott. Ugyanakkor hozzátette, hogy az utolsó percekben már nagyon lefogták, de szerencsére vannak mellette a csapatban olyan játékosok, akik ilyen helyzetben elvállalják és értékesítik is a lehetőségeket.

A mérkőzés legjobbja, Keszthelyi szerint a "szokásos magyar betegség" miatt egyenlíthettek az oroszok: "Nálunk elő szokott fordulni, hogy ráülünk az eredményre és csak várjuk, hogy leperegjen az idő. Emellett azért a szoros emberfogásuk elég sokat kivett belőlünk, így a végére elfáradtunk" - nyilatkozta a csapatkapitány, aki szerint lehet építkezni abból, hogy a csapat most 26 percig játszott csak jól, mint mondta, ezt kell kitolni 32 percre.

Hozzátette, jó, hogy könnyebb negyeddöntő vár majd a csapatra, ugyanakkor arra is ugyanúgy fel kell majd készülni.

A holland válogatott négygólos hátrányt ledolgozva legyőzte a görög csapatot, így százszázalékos teljesítménnyel jutott tovább a magyar csoportból.

Nők, A csoport, 5. forduló: Hollandia-Görögország 11-10 (1-3, 3-3, 3-4, 4-0), Portugália-Törökország 11-10 (2-2, 3-3, 4-1, 2-4)

Magyarország-Oroszország 11-10 (2-1, 4-1, 3-3, 2-5)

magyar góldobók: Keszthelyi 6, Kisteleki H. 2, Czigány, Bujka, Illés 1-1

A csoport végeredménye: 1. (továbbjutott) Hollandia 15 pont, 2. (továbbjutott) Magyarország 12, 3. (továbbjutott) Oroszország 9, 4. (továbbjutott) Görögország 6, 5. Portugália 3, 6. Törökország 0

Férfiak, negyeddöntő:

Szerbia–Oroszország 15–5 (3–2, 4–1, 4–2, 4–0)

Görögország–Spanyolország 6–2 (2–0, 1–1, 2–1, 1–0)

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.