Simán verték a horvátokat, Eb-elődöntősök a férfi pólósok

D KOS20160119055
2016.01.19. 21:39

Az edzőmeccsnek is felfogható grúzok elleni nyolcaddöntő után azt emelte ki Benedek Tibor, hogy a védekezés lesz a kulcs a horvátok ellen, ezért fektetett arra nagyobb hangsúlyt a mérkőzés hajrájában.

A húzás bejött, az első félidőben lényegében tökéletes védőmunkát mutatott be a válogatott Horvátország ellen, igaz, ehhez az is kellett, hogy Nagy Viktor élete formájában védjen a kapuban: amíg Nagy az első félidőben 72,7 százalékkal védett, addig Josip Pavic a másik oldalon hat lövésből csak egyet tudott megfogni.

Ez a második félidőben sem változott nagyon, legalábbis a mi oldalunkon, mert Nagy 72,2-vel zárt, Pavicból viszont valahogy kihoztunk összesen hat védést.

Ez persze csak annyit segített a horvátoknak, hogy a hajrá előtt egy kicsit szorossá tegyék a mérkőzést. A félidei 5-3 után sikerült tartanunk őket, feljöttek ugyan 5-4-re, de a negyedik negyed elején Varga Dénes büntetőjével elléptünk 7-4-re, és mivel a horvátok semmit sem javultak helyzetkihasználásban, nem tudtak megszorítani minket.

Nagy káprázatos teljesítménye kulcsfontosságúnak bizonyult, az emberelőnyös helyzetkihasználásunk ugyanis elég gyenge volt, 11 előnyből csak 3-szor találtunk kapuba. Ez szerencsére nem jelentett gondot, és ezt leszámítva a támadójátékkal sem volt gond. Hárai Balázs egyből egy fantasztikus svédcsavarral kezdte a meccset, Varga Dénes pedig klasszishoz méltóan játszott, a meccs legnagyobb gólja is talán az övé volt.

A horvátok elleni 8-5-ös győzelem után Montenegró következik az elődöntőben. A tét a döntőbe jutás mellett már a riói kvóta lesz, hiszen a másik ágon szereplő Görögország és Szerbia már biztosan ott lesz a nyári olimpián, így aki nyer az elődöntőnkben, az szintén mehet az olimpiára.

„Nincs más választásunk, hinnünk kell a taktikában, és hogy összekovácsolódunk. Rendkívüli egyéni teljesítmények is kellettek, Nagy Viktorét emelném ki, hogy megzavarodjanak, és ne tudják azt játszani, amit szerettek volna” – értékelt Varga Dénes.

A meccs hőse, Nagy Viktor arról beszélt, hogy egyre több energia jön ki a csapatból, és ez a kisebb hibákat is elfeledtette. Mindenki a maximumot adta ki magából, és a közönség is rengeteget segített, szinte hazai hangulatot csináltak Belgrádban. A csapatkapitány Varga Dániel az összhangot emelte ki, illetve azt, hogy a felkészülés eleje óta végig hittek abban, hogy ennyire össze fog állni a csapat, és ez mostanra sikerült is, még ha nem is ment jól mindig a játék.

"Ilyen nagy küzdelmek kellenek, ezért érdemes edzőnek lenni. Biztos voltam a meccs előtt, hogy megnyerjük a negyeddöntőt, és abban is, hogy három hét alatt ennyit tud majd erősödni a csapat. Montenegró motiváltabb ellenfél lesz, mint a horvátok. Az elődöntőben hasonló kapusteljesítmény és védőmunka kell majd, addig pedig vár a pihenés" - zárta az M4-nek adott interjúkat Benedek Tibor szövetségi kapitány.

Magyarország-Horvátország 8-5 (2-1, 3-2, 1-1, 2-1)

Magyar góldobók: Varga Dénes (3), Hosnyánszky Norbert, Hárai Balázs (2), Vámos Márton (1)

(Borítókép: Manhercz Krisztián és Sandro Sukno a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében)