11 éve várt győzelem: döntősök vagyunk

2016.01.21. 18:27
A magyar női vízilabda-válogatott az Európa-bajnokság első meccsén három góllal kapott ki Hollandiától, azóta folyamatosan javult a teljesítménye, csütörtök este pedig bejutott a torna döntőjébe. Ezzel megkapta az esélyt, hogy visszavágjon a hollandoknak, egyúttal azt is, hogy az aranyéremmel megszerezze a riói részvételt is.

A két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon a válogatott egy góllal verte meg az olaszokat a bronzmeccsen (10-9), most lényegesen nagyobb volt a fölény. Összeszedett csapatmunkát láttunk, élvezet volt nézni, hogy gördülékeny a játékunk, és hullámvölgy nélküli. De haladjunk csak időrendben.

Az első félidő a miénk

Keszthelyi Rita már az első percben a kapu bal sarkába lőtte a labdát, a váratlan lövése nagyon pontos volt - a bal felsőt lőtte ki -, és még erő is volt benne.

A balkezes Kisteleki Hanna a harmadik percben megúszott, és befejezte a támadást a szélről. Mivel Gangl eközben ziccereket védett, és csak egy szerencsétlen mozdulata után csúszott át a gólvonalon a labda, 2-1 volt az első negyed után.

A második játékrész végére 5-3 lett, mert Illés Anna duplázott és Bujka Barbara centerből volt ellenállhatatlan.

Az olaszok egy távoli bombával és egy emberelőnyös góllal szépítettek, de nem találták a ritmust, mert a magyarok remekül védekeztek, Gangl Edina kapustól pedig tartottak is, a jó helyzetnél is jobbat kerestek, de gyakran csak a kapufát találták el.

És akkor eldőlt

A harmadik negyedben teljesen elbizonytalanodott az ellenfél, 3-0 lett nekünk. A világ egyik legjobb játékosa, Bianconi próbálta közelebb hozni csapatát, de nem járt sikerrel, mert a blokkok és Gangl megakadályozta.

A magyar oldalon pedig Czigány Dóra nagy bombája utat talált a kapuig, Illés egy előnyt egy passzírozott be, Keszthelyi pedig megúszás után tökéletesen ejtett a léc alá.

Bíró Attila kapitány bemutatkozó meccsén - Merész Andrást váltotta - az olaszok innen még felálltak tavaly ősszel, most azonban nem. És igazából arra sem volt esélyük, hogy szorossá tegyék a meccset.

Garibotti lövésére ugyanis előnyből válaszolt kiszorított helyzetből Bujka, Kisteleki pedig már 10-4-re módosította az eredményt. Mivel akkor már csak négy perc volt hátra, egészen biztosan eldőlt.

A végeredmény 10-5 lett, Gangl Edina 73,7 százalékos hatékonysággal védett, ami egészen kivételes.

  • Magyarország-Olaszország 10-5 (2-1, 3-2, 3-0, 2-2)
  • gólszerzők: Illés 3, Kesztelyi, Bujka, Kisteleki H. 2-2, Cigány 1, illetve Garibotti 2, Radicchi, Emmolo, Bianconi 1-1

Bíró Attila kapitány így értékelt az M4-nek.

„Még nem értünk át a hídon, talán a felén már viszont már átjutottunk. Hasonló játékkal jó esélyünk lesz a döntőben.

A védekezésről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, és emellett még jól is támadtunk. Mentálisan erősek vagyunk, ez a meccs is egy jó lelki tréning volt. Kibírtuk a nyomást, lelki erőt adott, hogy hátrányban jól védekeztünk, mert minden egyes hátrány kivédekezése után erősebbek lettünk. Hideg fejjel próbáljuk értékelni a sikert, ez a legfontosabb.”

Kisteleki Hanna: „Mindenki nagyon koncentrált az első pillanattól kezdve. Úgy játszottunk, mintha nem lennénk előnyben, minden negyed nulla nulláról indult. Nagyon nagy tűz van a csapatban, és ezt holnap is ki tudjuk hozni magunkból."

Gangl Edina kifejtette, hogy mindig fogadni szoktak a meccs előtt, hány lövést fog védeni. 12 lövést szeretett volna. "Jól éreztem magam a vízben, jól működött előttem a csapat, ennek is köszönhető, hogy összejött.”

Gangl akkor még nem tudta, hogy 14 lövést ártalmatlanított, és abban is rendkívül nagy szerepe volt, hogy sok kapufát lőttek, mert nagyon helyezni próbálták. „Sokkal szorosabb meccsre számítottam, de szépen és fokozatos nyertük meg. Ha nyerünk holnap, akkor fog átszakadni bennünk a gát. Volt egy olyan érzésem, hogy fogunk még a hollandokkal játszani, úgy érzem ilyen játékkal vissza lehet vágni nekik” - összegzett.

Bujka Barbara így látta: „Megmutattuk azt, ami eddig is bennünk volt, de valamiért korábban nem tudtuk kihozni. Ha tudnám a választ, miért csak most jött ki, akkor már korábban elő tudtam volna hozni. Mindent megteszünk a holnapi győzelemért. Nagyon egységes csapatunk van, egymásért küzdöttünk, senki nem akart itt elbukni, mint már régebben. A védekezés olyan jó volt, mint még soha. Ellenünk fújtak a bírók, de ezt is elviseltük. Egy olaszok elleni győzelem mindig feldob mindenkit. Ha viszont egy olasz válogatottat így meg tudunk verni, akkor a hollandokat is.”