Felőrölték a végére Benedek csapatát

D KOS20160121031
2016.01.21. 21:47
Szerbia és Montenegró játssza a belgrádi Európa-bajnokság döntőjét, a magyar férfi vízilabda-válogatott az utolsó negyedre fulladt ki az elődöntőben.

Három éve a világbajnoki döntőn Magyarország egy góllal verte Montenegrót, most is ugyanolyan kemény és szoros meccsre lehetett számítani. A hajráig az is volt, akkor azonban a rivális választott jó döntéseket.

Varga Dénes csodás góljával kezdődött az elődöntő, Jokic kiállítását használta ki középről. Scepanovic kapus nagyjából akkor vette észre a váratlanul elengedett labdát, amikor már a kapujában volt.

A másik oldalon a másik vezér, Nikola Janovic volt eredményes.

Még az első negyedben volt egy gyors gólváltás, Kis Gábor harcolt ki büntetőt, amit Varga Dénes pattintott a kapuba – akkor még nem tudtuk, akkor vezettünk utoljára -, mert aztán jött Mladen Janovic.

A második negyedben Nikola Janovic öt méterről célzott pontosan, ezt a 18 éves Manhercz fantasztikus góllal egyenlítette ki, a blokk mögé, a rövid felső sarokba tudta visszahúzni a labdát.

Fél perccel a félidő vége előtt azonban Darko Brguljan meglepte Nagy Viktort, éles szögből lőtt a hosszú sarokba.

Már a harmadik negyedben Drasko Brguljan gyötörte a labdát a kapuba közelről, aztán megint jött a szegedi Manhercz egy ravasz góllal, a zárónegyed elején pedig Hosnyánszky csúsztatta hét méterről a jobb kapufa mellé a labdát. Ezzel jóvá is tette, hogy kettős előnyből nem volt magyar találat.

Akkor benne volt a meccsben a fordítás, Nagy Viktor ötméterest is a kapufára tolt, Kis Gábor lövését azonban kapufára tolta a szintén jól védő Scepanovic.

Ivovic a túloldalon igazolta a klasszisát, és a kapuba lőtt.

6-5 után a kapufák hárítottak, Vukcevic gólja két perccel a vége előtt kettőre növelte a különbséget, a bírók pedig szabálytalanságot láttak a következő magyar támadásnál.

25 másodperccel a vége előtt Ivovic megúszott, és megadta a kegyelemdöfést.

Szerbia Montenegróval játszik a döntőben, nem sikerült újrajátszani a 2014-es budapesti finálét.

Montenegró ezzel kijutott az olimpiára, Magyarországnak az áprilisi selejtező tornán lesz erre lehetősége, amit Olaszországban rendeznek.

  • Montenegró-Magyarország 8-5 (2-2, 2-1, 1-1, 3-1)
  • gólszerzők: Varga Dé., Manhercz 2-2, Hosnyánszky 1, illetve N. Janovic, A. Ivovic 2-2, M. Janovic, Da. Brguljan, Dr. Brguljan, Vukcevic 1-1

Benedek Tibor így értékelt a találkozó után az M4-nek. "Nemcsak a meccs előtt, még a 4. negyed elején is biztos voltam a győzelemben, mert jó volt a védekezésünk. A lövéseink azonban rosszak voltak, ez a meccs nem a jó lövésekről, hanem a küzdelemről szólt. Több mint 25 percig ez a küzdelem maximálisan bennünk volt."

Montenegró felőrlésre játszik mindig, pontosan tudták, ez nem volt váratlan.

"A negyedik negyedben nem tudtunk fordítani, mert azzal megfordult volna az egész meccs. Ez a meccs a kvótáról szólt, amikor a döntőt nézzük szombaton, akkor jut majd eszünkbe, hogy szerettünk volna ott lenni. Megpróbáljuk felpörgetni a társaságot. Szép utat jártunk be, még ha elkeseredettek is vagyunk most. Szépen épültünk az elmúlt napokban, a hajrá miatt nem vagyunk most ott a döntőben. Harcosan és akarással fogunk játszani a bronzért."

Manhercz Krisztián: „Csalódottak vagyunk, mert sem a döntő, sem a kvóta nem jött össze, mindkettő fájó. Szerettünk volna a szerbekkel egy telt házas meccset játszani. Döntő helyzetekben támadásban nem voltunk jók, öt lőtt góllal nem lehet meccset nyerni, míg nyolc kapottal igen.