Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Sose volt még, hogy a pólósnők hamarabb jussanak olimpiára a férfiaknál

2016.01.22. 14:53
A magyar női vízilabda-válogatott 11 év után játszik nagy tornán döntőt, a 2005-ös montreali világbajnokság aranyérme után péntek este Európa-bajnok lehet. Takács Orsolya már tagja volt annak a csapatnak, most egy újabb csúcsra érhet Belgrádban.

A hollandok elleni győzelemmel egy fontos aranyérmet nyerhet meg a női vízilabda, hiszen 2001 óta nem volt a kontinens legjobbja.

Nem utolsósorban a siker azt is jelenti, hogy nem kell olimpiai selejtezőtornára menni, ahol amellett, hogy a vesztesnek a most felülmúlt válogatottakkal még egyszer össze kell csapnia, ott lesz még a vb-címvédő USA és Kanada is. (Négy jut Rióba a 10 csapatos tornáról.)

A hollandokkal kezdtük a belgrádi tornát, velük is foglaljuk keretbe. Visszanéztem az előző négy meccset, és a tendencia szembetűnő

  • 2016, belgrádi Eb: 10-14
  • 2014, budapesti Eb: 11-12
  • 2013, barcelonai vb: 11-7
  • 2012, eindhoveni Eb: 9-8

A múlt eredményei ugyanis jól rámutatnak, ha összeállt a védekezés, nem maradt el a magyar győzelem. Ha viszont 10 felett lőnek, akkor nincs esély. A 2012-es meccset azért érdemes kiemelni, mert az utolsó negyedben egy 3-0-s rohammal sikerült megfordítani a meccset, idegenben.

Az is szembetűnő, hogy a holland csapat fizikálisan jobb a magyarnál, de a csatárai nem annyira félelmetesek például, mint a csütörtökön simán legyőzött olaszoknak.

A hollandok a 2014-es Eb-n, és a tavalyi vb-n is finalisták voltak, de mindkétszer alulmaradtak. A spanyolok két éve 10-5-re verték őket a Margitszigeten, míg az Egyesült Államok 5-4-re Kazanyban.

A nagy tét akkor a 2012-es olimpiai selejtezőn sem hatott jól rájuk, az olaszoktól kikaptak a negyeddöntőben, pedig hibátlanul várták a meccset. Jó, itt hozzátehetjük, hogy Triesztben volt a meccs, és a bírók nem fogadták a 2008-ban olimpiai bajnok hollandokat.

A magyar női válogatottat nagyon sokan a riói olimpia favoritjának tartották pár éve, és tavaly ugyan megingott ez a vélekedés, idén eddig azt a formáját mutatta a csapat, hogy visszaküzdötte magát a régebbi pozícióba, és persze mindez azt is jelenti: egyetlen válogatottal szemben esélytelen.

A hollandok elleni első meccs után folyamatosan javult a játék és az összhang, és számtalanszor előfordult már – más sportágakban is -, hogy az egyszer már legyőzött rivális a döntőben visszavág.

Erre várunk, ehhez kell az önbizalom, a fegyelmezettség, azonos feltételek a bírók részéről, szerencse. No meg a legfontosabb, a védekezés, és kapusbravúrok.

Ha minden a helyére kerül, a hollandok is tudnak majd hibázni, nem mutatják majd azt az átütő játékot, amit eddig. Bár a spanyolokkal szemben azért voltak nehezebb pillanataik az elődöntőben (9-9), végül ötösökkel hozták a meccset, noha az első holland kísérlet kimaradt.

A hollandokból alighanem többet kivett ez a csata - komoly sorozatterhelésben van mindkét csapat, ez a harmadik meccs három nap alatt -, amely az utolsó pillanatig kiélezett volt, míg a magyarok az utolsó negyedben már spórolhattak az olaszok ellen (10-5).

Feszültségben valószínűleg nem lesz hiány, sok múlik a magyar kapitány, Bíró Attila higgadtságán.

Az egri születésű Bíró 2009-ben Kemény Dénes segítője volt a férfiaknál, sok nagy csatát átélt. Új-Zélandról tért haza, ahol a pozitív szemléletet szívta magába. Az ötletei, a meglátásai eddig jók voltak, és egységes csapatot formált, pedig nem volt könnyű dolga.

Hogy még mi mindennek lesz jelentősége, hamarosan kiderül. 20.15-től nézze az Indexen, hogyan alakul.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.