Magyarország megnyerte a női vízilabda-Eb-t

D KOS20160122028
2016.01.22. 21:33
Magyarország 11 év után újra világversenyt nyert női vízilabdában. Az esélyesebbnek számító Hollandiát 9-7-re verte a magyar válogatott a belgrádi döntőben. A védekezésben felőrölte ellenfelét Bíró Attila csapata. Gangl Edina óriási formában védett a kapuban. A győzelemmel olimpiai kvótát is szerzett a csapat.

A magyar válogatott a hollandokkal kezdett és zárt a belgrádi tornán, egyszer kikapott, és a legjobbkor nyert. A csoportmeccsen 14-10-re még Hollandia győzött, ami nemcsak ezért számított a torna favoritjának. Tavaly az USA-val döntőzött a világbajnokságon.

Bíró Attila válogatottja meccsről meccsre fejlődött, és az olaszok megverése után már kétség sem volt, hogy esélyes a győzelemre.A döntő magyar góllal indult, Antal Dóra talált be emberelőnyből, de Megens is kihasználta a fórt. Az első negyedben egyik csapat sem tudott meglépni, de már ekkor kiderült Gangl Edina nagyon stabil a kapuban, megtámasztotta a csapatot.

A második negyedben Bujka Barbara harcolt ki egy ötméterest, amit be is vágott, így újra itt volt az előny. Bár javult a védekezés, nem volt tökéletes a koncentráció, Smit messziről egyenlített egy pattintott lövéssel, majd először a vezetést is megszerezték a hollandok (4-5), de többel is mehettek volna, Gangl sorra mutatta be a bravúrokat.

A harmadik negyed megint Bujka-góllal kezdődött, az első percben sikeresen centerezett. Ez volt az a poszt, a kapus mellett, amiben látványosan a hollandok fölé nőtt Bíró csapata. Illés is szerzett ilyen gólt, és Tóth Ildikó is klasszis teljesítményt nyújtott. Takács Orsolya hosszú alsóba helyezett lövésével újra vezetett Magyarország. A hollandok próbálkoztak, de a csapat nagyon masszívan védekezett, a kapust is kisegítették, sorra jöttek le a blokkokról a lövések, a hollandok pedig egyre idegesebbek lettek, és az erejük is fogyott. Súlyos hibának tűnt, hogy az utolsó másodpercekben megint gólt kapott a csapat, és 7-7-tel fordult az utolsó negyedre.

A válogatott azonban nem veszítette el lelkierejét, Tóth Ildikó centergóljával újra vezetett. A szoros védekezés megfojtotta a hollandokat, kénytelenek voltak kockázatos lövéseket is bevállani, de hol a kapufa, hol Gangl segített. Tóth következő gólja aztán már eldöntötte a meccset (9-7), az utolsó egy percet aztán már csak okosan le kellett pörgetni.

Az Európa-bajnoki cím is sokat jelent, mert ezzel az olimpiára is kijutott a válogatott, így nem kell a nehéz kvalifikációs tornán indulnia.

Magyarország-Hollandia 9-7 (3-3, 1-2, 3-2, 2-0)

Belgrád, Kombank Aréna, v.: Naumov (orosz), Putnikovic (szerb)

góldobók: Bujka, Kisteleki H., Tóth I. 2-2, Antal D., Illés, Takács 1-1, illetve Genee 3, Smit, 2, Megens, Van Der Sloot 1-1

  Eredmények:
    a 3. helyért:
Olaszország-Spanyolország 10-9 (2-3, 2-2, 4-2, 2-2)
:
    a 11. helyért:
Horvátország-Törökország 12-4 (1-1, 4-0, 2-1, 5-2)
    a 9. helyért:
Szerbia-Portugália 9-6 (3-1, 3-3, 2-0, 1-2)
    a 7. helyért:
Franciaország-Németország 13-9 (2-4,, 6-2, 3-3, 2-0)
    az 5. helyért:
Görögország-Oroszország 13-12 (2-3, 3-4, 2-2, 2-0, 4-3) - büntetőkkel