Nagyon megvertük a grúzokat

2016.07.16. 22:11

A magyar férfi vízilabda-válogatott a grúzok felett aratott fölényes, 13 gólos győzelemmel folytatta szereplését a Margitszigeten zajló BENU Kupa olimpiai felkészülési tornán.

A szombati mérkőzésen - amelyet a hűvös idő és az eső miatt a Hajós Alfréd uszoda fedett medencéjében rendeztek - Benedek Tibor szövetségi kapitány együttesében a pénteki találkozóhoz hasonlóan nem játszott az új csapatkapitány, Varga Dénes, illetve Hárai Balázs.

A nyitó felvonás Decker Attila védésével és Varga Dániel találatával indult, aztán Tóth Márton növelte az előnyt emberelőnyből. Zalánki Gergő akciógóljával már három volt a magyar fór, majd az első nyolc perc pazar akcióval zárult: Vámos Márton szolgálta ki tökéletesen a védőjéről leforduló Erdélyi Balázst (4-0).

A folytatás újabb Erdélyi találatot hozott, majd Manhercz Krisztián szerezte a hatodik magyar gólt. Decker parádés védése után indította a megúszó Bedő Krisztiánt, aki kihasználta a ziccert, aztán a következő támadást is góllal fejezte be (8-0). Hosnyánszky Norbert emberelőnyből talált be, ezt követően Erdélyi szerezte meg saját maga harmadik, a magyar válogatott 10. gólját másfél perccel a nagyszünet előtt. Az utolsó találat a második negyedben Manhercz nevéhez fűződött, aki Hosnyánszky tökéletes centerezése után húzta a labdát a kapuba.

A fordulás után többször a kapufa akadályozta meg a magyar csapatot előnye növelésében, ám Varga Dánielt már a léc sem foszthatta meg második góljától. A grúz együttes két és fél negyed, azaz húsz perc elteltével vette be először a magyar csapat kapuját, amelyet ekkor már Nagy Viktor védett (12-1). Egy percen belül ismét betaláltak a vendégek, a túloldalon pedig Erdélyi használta ki a kínálkozó lehetőséget, majd újabb góllal a grúzok tíz találatra csökkentették a különbséget (13-3).

A záró negyed első gólját Szivós Márton szerezte, ő volt a magyar csapatkapitány a találkozón. Erdélyi kiszorított helyzetből is belőtte ötödik találatát, a grúzok csapatuk negyedik góljával feleltek, majd Decker Ádám iratkozott fel a góllövőlistára (16-4). A megúszó Hosnyánszky magabiztosan értékesítette ziccerét, erre másfél perccel a végső dudaszó előtt válaszolt Grúzia. Vámos ötméteresét és ziccerét is hárította a grúz kapus - 32 százalékra javítva ezzel védési statisztikáját -, a mérkőzés utolsó gólját azonban így is Vámos szerezte 13 másodperccel a vége előtt, beállítva a 18-5-ös végeredményt.

A nap másik mérkőzésén a nagyszünet előtt lehengerlően játszó olimpiai bajnok horvát csapat öt góllal legyőzte az ausztrálokat.

Benedek Tibor együttese riói csoportellenfele, az ausztrál válogatott ellen zárja a tornát vasárnap délelőtt a Hajós uszoda fedett medencéjében.

Magyarország-Grúzia 18-5 (4-0, 7-0, 2-3, 5-2)

A magyar gólszerzők: Erdélyi 5, Bedő, Hosnyánszky, Manhercz, Varga Dá. 2-2, Decker Á., Szivós, Tóth M., Vámos, Zalánki 1-1

A nap másik mérkőzésén:

Horvátország-Ausztrália 13-8 (5-1, 4-0, 2-4, 2-3)