Megvan az új vízilabda kapitány

2016.12.15. 17:14

A Magyar Vízilabda Szövetség csütörtökön tartotta elnökségi ülését, a jelenlévő elnökségi tagok - az új-zélandi lány junior világbajnokságon tartózkodó dr. Faragó Tamás és dr. Beck György nem lehetett jelen - meghallgatták Kemény Dénes elnök beszámolóját.

Ezek után értekeztek, majd kétkörös titkos szavazással döntöttek.

„Nagyszerű pályázatok születtek, nem volt könnyű dönteni. A szavazás után telefonon értesítettem Märcz Tamást, hogy rá esett a választásunk, egyben hivatalosan felkértem a férfiválogatott szövetségi kapitányának. Sikeresen meg kell állapodjunk a szerződés feltételeiben, és akkor 2017. január elsejétől ő látja el a feladatot” – mondta Kemény a szövetség hivatalos honlapján, aki három olimpiát nyert kapitányként.

Az első alkalommal, Sydney-ben Märcz is a csapat tagja volt, aki később olasz állampolgár is lett, 2012-ben benne volt a bő olasz keretben. 2013-ban tért haza, akkor így mutattuk be őt.

Összesen tizenhárman jelentkeztek, köztük két külföldi, a szerb Igor Milanovics, és a görög Teodor Haciteodoru.

A magyarok: Cseh Sándor, Dabrowski Norbert, Fodor Rajmund, Gyöngyösi András, Lukács Dénes, Märcz Tamás, Szécsi Zoltán, Tóth Gyula, Vad Lajos, Vidumanszky László, Vincze Balázs 

"Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen komoly tradíciókkal rendelkező országban, ilyen komoly elődök után engem kért fel az elnökség erre a feladatra. Ambiciózus vagyok, nagy várakozással tekintek a feladat elé, igyekszem a legjobb tudásomnak megfelelően ellátni majd a munkámat" - idézte az MVLSZ honlapja a 42 éves szakembert, aki hozzátette, biztos benne, hogy szerződése részleteiről meg tudnak majd állapodni, hiszen minél hamarabb szeretné elkezdeni a munkát.

"Január első hetében szeretnék keretedzést tartani, meglátjuk, ez hogyan illeszkedik a klubok naptárába, de biztosan találunk megfelelő időpontot. A válogatott támaszkodik a klubokra, kettejük közt kölcsönhatásnak kell lennie, hiszen a válogatott sikere a klubok sikere. Szerintem a klubvezetők is átérzik ezt, és egyébként is jó a kapcsolatom az összes ob I-es edzővel, azokkal is, akik a válogatottakat adó kluboknál dolgoznak" - mondta a BVSC vezetőedzője. A pályázati kiírás szerint az új kapitány a klubedzői feladatait a szezon végéig elláthatja.

Märcz Tamás megjegyezte, a legjelentősebb vízilabdanemzet szövetségi kapitányaként a célok mindig a legmagasabbak, legyen szó barátságos meccsről, olimpiai döntőről, a cél mindig a győzelem, folyamatosan nyomás alatt van a kapitány.

"Mindig is így volt. Aki a magyar vízilabdában él, az tisztában van ezzel. Nem lep meg a teher, szívesen vállalom."

A tréner elmondta, már zajlanak az egyeztetések a szakmai stábbal kapcsolatban, hamarosan nyilvánosságra kerül a névsor.

Märcz Tamás első nagy tornája nem kisebb megméretés lesz, mint a jövő évi budapesti vizes világbajnokság:

"Szerénytelenség, ha a magyar vízilabdában valaki nem az első helyet tűzi ki, és alábecsülni sem szabad a csapatot, ezért mindig sikert várok, ahogy a közvélemény és a szakma is. Átrendeződött a vízilabda erősorrendje, kiegyensúlyozottabb a mezőny, mint például tizenhat éve, amikor a válogatottal olimpiát nyertem, de ettől függetlenül a célok nem változnak a jövőben sem. Mindenki ellen meg kell találni az ellenszert, a legerősebb riválissal szemben is."