Máté, Mirella
10 °C
13 °C

Ajpek Orsi

fotós/képszerkesztő Fotó

Így kell hősöket faragni Így kell hősöket faragni

A Rákóczi téri vásárcsarnok dolgozói hétköznapi emberek. De most hősökké válnak Déri Miklós fotóin azáltal, hogy magukat adják egy-egy képhez.

szeptember 19. 23:47

Hősi halott, filmcsillag, ásító statiszták a Filmgyár száz évében Hősi halott, filmcsillag, ásító statiszták a Filmgyár száz évében

Róna utca 174, Lumumba utcai Filmgyár, Hunnia, 1-es telep. Nevet, tulajdonost, címet is cserélthetett, de a film mindig forgott. Elveszett filmek, hősi halottak, és legendás filmcsillagok. Nagykép.

szeptember 7. 18:32

Kijöttem ide egy bőrönddel és a nagy arcommal Kijöttem ide egy bőrönddel és a nagy arcommal

Legalább negyvenezer magyar dolgozik az angol vendéglátásban, ezért elmentünk Londonba, hogy megkeressük őket. Sokan találták meg a számításukat a pörgő londoni gasztronómiában, séfek, étteremvezetők, bármenedzserek, főcukrászok lettek. És többnyire eszük ágában sincs visszatérni.

július 31. 11:06

Míg Angela Merkel egy fekete répát vetett be jelezvén, hogy most aztán élesbe fordult a kampány (vasárnap szavaznak a németek), addig hívei a híres kéztartást ragasztották ki plakátjaikra, egyértelműen jelezve, hogy kire teszik voksukat. De az is lehet, hogy ennél többről van szó, lehet, hogy ez a jel és most jön az a bizonyosviláguralom?! Meglátjuk. Hátha lesz valami erről is a TV2-ben.

Az összeállítást azzal a szuper felvezetéssel promózta a képügynökség, hogy "Készüljön fel, mert most fogja hülyére röhögni magát az első, Vicces Állatfotók Pályázat legjobb képein, amik a világ különböző tájain, bohóckodó házikedvencekről készültek." Összesen 2500 fotó érkezett a pályázatra 73 országból; a Fülöp-szigetekről kezdve, Mexikón, Ugandán és Kazahsztánon át egészen Új-Zélandig megmozgatta a fotóstársadalmat a verseny.

Az abszolút győztes képet Nanado Harmsen készítette a hollandiai  Gemertben egy, az exponálás pillanatában négy lábban a levegőbe ugró, láthatóan boldog lóról.

Egy jó dolog van a szeptemberben, felpörögnek a kultprogramok! Akit a fotográfia érdekel, most dúskálhat a lehetőségekben Budapesten; legyen szó az éppen most futó Genezisről a Műcsarnokban Sebastião Salgado képeiből, a Capa Központ és a Mai Manó két-két tárlatáról vagy a jövő héten nyitó World Press Photo kiállításról. Aki pedig kisebb galériákban szeretne jó képeket látni, ne hagyja ki a PH21-ben Paula Rae Gibson fotóit.

A sorozat képei a párkapcsolatról szólnak, annak legjobb, de még inkább legrosszabb formájában, a bomlásról és a rothadásról. A pusztulás folyamatáról, amelyben a párok tönkremennek és tönkreteszik egymást, ahogy a másik kibontakozását akadályozva gyengítik egymást, magukat. 

Paula Rae Gibson számára a fotográfia és zene az a két eszköz, amiknek a segítségével leginkább fel tudja dolgozni mindazt, ami az életben vele és körülötte történik. A "Nélküled semmi vagyok" című sorozatának elkészítésével amellett, hogy egy nagyon személyes történetet - férjének tragikus elvesztését éli át és túl, azokhoz próbál szólni, akik tudnak azonosulni munkáival. "Ezek a képek a szomjúzásról, a szükségről és az akarásról szólnak, arról a borzasztó erős igényről, hogy nyitottnak kell maradni az életre, az intimitásra, hogy igaznak és őszintének kell lenni, történjen bármi is."

Akit érdekelnek a sorozat további képei, vagy szeretne Paulával személyesen találkozni, szeptember 19-én megteheti a finisszázson.