Mátyás
8 °C
11 °C

Ajpek Orsi

fotós/képszerkesztő Fotó

Mindenüket elvesztik Spanyolország utolsó szénbányászai Mindenüket elvesztik Spanyolország utolsó szénbányászai

Már csak pár éve van hátra a spanyol szénbányászatnak: 2018 után majdnem az összes bányát be kell zárni. Az ország bányavidékei már évtizedek óta küszködnek, David Ramos fotós még a kimúlás előtti utolsó pillanatban látogatta meg a valaha büszke asztúriai bányászközösségeket.

január 24. 23:43

Ilyen, ha mínusz húszban is az utca az otthona Ilyen, ha mínusz húszban is az utca az otthona

Budapest utcáit jártuk azokkal, akik a hidegben rekedteken próbálnak segíteni. Az utcán halálos lehet egy hideg éjszaka, mégis órákig kell egyeseket győzködni, hogy menjenek egy szállóra.

január 8. 00:45

Jó- és rosszkedvünkben is az utcára vonultunk az idén Jó- és rosszkedvünkben is az utcára vonultunk az idén

Az év indexes fotói nem feltétlenül csak a fontos eseményekre reflektálnak. Egyaránt belefér a válogatásba az olimpia és a Sziget, a kvótanépszavazás és a sírásóbajnokság.

2016. december 29. 20:10

Elég jól indult az év a Fővárosi Állat- és Növénykertben, mert azután másfél hónappal, hogy január elsején megszületett Sauda a zsiráfborjú, újabb két zsiráfbébi jött a világra. Ez bizony rekord, soha ennyi zsiráf nem született korábban egy naptári éven belül a budapesti Állatkertben. A két egyhetes borjúnak még nem tudták minden kétséget kizáróan kifigyelni a nemét, ezért nevet is csak később fognak kapni, de látogatni már lehet őket és érdemes is, mert nagyon helyesek:

Ezt a nagyon pici állatot Thanosnak hívják, kirk-dikdik antilop, az angliai Chesterben egy állatkertben született és mivel szegényke árva, gondozói etetik és gondoskodnak róla. Thanos egyelőre cumisüvegből eszik, a fejadagja napi öt üveg tej, szépen gyarapszik, még egy kicsit kell nőnie és akkor súrolni fogja a magassága a 20 centit.

A kirk-dikdik egyike Afrika legkisebb antilopfajainak, a kifejlett példányok vállmagassága 30-40 centiméter, 50-70 centiméter a hosszuk és 3-6 kilogramm a súlyuk. Tényleg picik. És cukik. Nagyon-nagyon cukik. Főleg Thanos.

Péntek reggelre több, mint 400 gömbölyűfejű delfin sodródott partra Új-Zéland déli szigetének északi részén fekvő Farwell Splitnél. A tengerbe nyúló földnyelv öblében sekély a víz, szinte minden évben előfordul, hogy több állat fogságba esik és kisodródik, de ilyen nagy számban még sosem pusztultak el a parton. Az önkéntesek megpróbáltak segíteni az életben lévő állatokon, egészen szívszorító, ahogyan a vergődő delfinek hangos, sípoló, szuszogó hangokat hallatnak, mintha csak sírnának.