Emma
5 °C
8 °C

Ajpek Orsi

fotós/képszerkesztő Fotó

Mi lesz a sorsa a 3-as metró műalkotásainak? Mi lesz a sorsa a 3-as metró műalkotásainak?

Nagynevű művészek alkotásai pusztulnak a föld alatt. Néhányról nem is tudni, mi lesz a felújítás után.

október 24. 12:48

Az Iszlám Állam kitűzte a fehér zászlót Az Iszlám Állam kitűzte a fehér zászlót

Megmutatjuk, hogyan lett Rakka a forradalom hoteléből a sária játszóterévé, majd pedig az Eufráétesz Haragja után véres romhalmazzá, melyen alig látszott már a dzsihadisták fehér zászlaja. Nagykép.

október 19. 19:55

Ha így folytatjuk, nem lesz mit mutogatni Ha így folytatjuk, nem lesz mit mutogatni

Lenyűgözőek az év természetfotói, de minden második kép kihalófélben lévő állatokról készült.

október 18. 08:14

Mielőtt túl sokáig időzne azzal, hogy megpróbálja kitalálni, mi is történhetett a képen látható szituációban, segítek.

Pandamaszkba öltözött munkások próbálják beazonosítani egy vezeték nélküli eszköz segítségével a Jinghszüe nevű panda tartózkodási helyét a Szecsuán tartománybeli Vulung közelében a vadonban.

És akkor egy kis plusz magyarázat az emészthetőség kedvéért: Kínában 67 óriáspanda-rezervátum működik, ezekben az intézményekben próbálnak mindent elkövetni a kínai kutatók kitartó munkájának köszönhetően már nem a kihalás szélén álló faj megmentéséért. Ezekben a parkokban pandákat szaporítanak, nevelnek és készítenek fel a vadonbeli életre. Először 2006-ban sikerült fogságban született óriáspandát visszatelepíteni a természetbe.

Legalábbis Bruce Beach szerint. A nyugdíjas kutató 1980-ban, még a hidegháború idején építette az atombunkert egy Horning's Mills nevű faluban, Kanadában. A bunker 42 darab kiszuperált buszból készült, amit 45 centiméter vastag betonréteggel fedett, mindezt 4 méter mélyen a föld alatt. Beach ötven éven át dolgozott a menedékhely terveinek tökéletesítésén és felépítésén, munkáját önkéntesek segítették.

Az „Ark Two” (Noé bárkája után lett ez a neve) áramellátásáról dízelgenerátorok gondoskodnak (három hónapig garantált az áramellátás), van benne dekontamináló helyiség, rádiós központ, két konyha, kápolna, komplett víz- és szellőzőrendszerrel van ellátva, és ha nagyon kell, a hálóhelyiségekben 500 embert lehet elhelyezni.

A menedéket elsősorban abból a célból építette Beach, hogy az „föld alatti árvaházként üzemeljen, és az új generáció megmenekülhessen egy nukleáris apokalipszis idején”, azaz a tervek szerint a bunker lakói nagyrészt gyerekek lennének, ha bekövetkezne a katasztrófa.

„Megmondjuk az embereknek, hogy a gyermeked számára van helyünk, de neked nincs. Ez a természet rendje, ez egy mentőcsónak.”

Antonyina Jermokina 86 éves és éppen szokásos napi edzését tartja a szibériai Divinogorszkban. Hősöm.