Gerzson
1 °C
10 °C

Csarnó Ella

csarnoe

gyakornok Politika

Boldog kakas évét, jobb lesz a tavalyinál! Boldog kakas évét, jobb lesz a tavalyinál!

Nálunk fel sem tűnik, pedig Ázsia-szerte hatalmas a buli Holdújévkor. Ráadásul a fura majom-év után csupa jót várhatunk a kakas alatt.

február 10. 17:58

Újraindul a Varázslatos Iskolabusz Netflixen Újraindul a Varázslatos Iskolabusz Netflixen

Add, hogy ne legyen tanulmányi kirándulás!

február 8. 21:57

Felszámolták az eddigi legnagyobb embercsempész-hálózatot Albániában

Magyarországon keresztül is vittek észak-afrikai menekülteket Ausztriába és Németországba.

február 8. 20:49

08physed-robert-marchant-master768
Fotó: Joel Saget/Agence France-Presse — Getty Images

A 105 éves francia amatőr biciklista, Robert Marchand múlt hónapban megdöntötte az egy órás tekerés világrekordját. Az 1911-ben született férfinak külön kategóriát hoztak létre, így ő tartja a 105 éves vagy idősebb kerékpárosok világcsúcsát, 14 mérföldet nyomott le le egy óra alatt. A 100 év felettiek kategóriájában is ő a csúcstartó, azt 2012-ben szerezte meg. A csúcsot egy beltéri pályán tekerve lehet beállítani, Marchand csúcsát a TIME élőben közvetítette, mi is írtunk róla.

Az idős férfinek csodájára járnak az orvosok, az Alkalmazott Fiziológiai Folyóiratban közöltek róla tanulmányt. Úgy tűnik, jobb fizikai állapotban van mint az 50-esek többsége. A róla készült tanulmányok segíthetnek megérteni, hogy öregszik a testünk, és milyen fizikai teljesítményre lehetünk képesek öregkorunkban.

(NYT)

Komlón két méter mély szennyvízgödörbe esett egy német juhász, írja a Baranya Online

gödörkutya
Kép: Baranya Online

A tűzoltók létrával másztak le, úgy hozták fel a kutyát. Szerencsétlen ebnek ijedtségen kívül nincs baja, bár kimerült és átfázott a gödör mélyén. :(

Ön is jelölheti azokat a roma nő és férfiismerőseit, akire büszke, és aki példát mutat roma és nem roma környezetének. A jelöléleseket az Aranypánt díjra a Roma Sajtóközpont várja, a díjat 2017. április 8-án, a Nemzetközi Roma Napon harmadik alkalommal adják majd át.

Olyan nem közismert roma személy jelölését várják, aki

  • munkájával elismerést, megbecsülést vívott ki a környezetében
  • tényleg „hétköznapi hős”, tehát tevékenysége nem a roma jogvédelemhez kötődik
  • feddhetetlen, példamutató életet él
  • nem tisztségviselője egyetlen politikai pártnak, politikai szervezetnek sem
  • elmúlt 20 éves

A díj elnevezése Kovács József Hontalan költőtől származik, aki 1991-es, Ismeretlen cigány ének című kötetének előszavában írja:

Vallom és vállalom, hogy rajtam két aranypánt van: az egyik a magyar kultúra, a másik a cigányságom. Egyikről sem óhajtok lemondani.

Az ajánlásokat a romasajtokozpont@gmail.com címre 2017. február 20-ig várják, a tárgy mezőbe ne felejtsék el beírni: ARANYPÁNT.