Dániel, Daniella
18 °C
32 °C

Csurgó Dénes

újságíró Gazdaság

A cigarettagyártók háborút vívnak az afrikai bagósokért A cigarettagyártók háborút vívnak az afrikai bagósokért

Aranybányát látnak a dohánycégek Afrikában, ezért bármit megtesznek, nehogy ott is olyan szabályokkal védjék a dohányzókat, mint nálunk. A cukrok közé rejtett cigikkel és dohányreklámdömpinggel támadó cégek szegényebb országokat gigantikus perekkel is riogatnak – nem egyszer sikeresen.

július 19. 11:29

Százmillióért dolgozott Pakson a helyettes államtitkár cége Százmillióért dolgozott Pakson a helyettes államtitkár cége

Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkárként vásárolta be magát egy cégbe.

július 19. 09:49

Óriási hitel van Mészárosék kempingjén Óriási hitel van Mészárosék kempingjén

De ezt törölni fogják a tulajdoni lapról.

július 19. 08:42

Aktivisták egy csoportja palesztin zászlót és egy "Free Palestine" feliratú molinót feszített ki a Clark Ádám téren az alagút tetejére, így búcsúztatva Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.

A palesztin területeken az ENSZ határozata ellenére is terjeszkedő politikát támogató Netanjahu hétfő óta volt Magyarországon, ma már megy is tovább, látogatása alatt ezt a kis akciót leszámítva semmilyen tiltakozással nem találkozott.

A molinó se sokáig zavarhatta őt, valószínűleg nem is látta, mert azt a zászlóval együtt a kifeszítés után úgy negyed órával leszedték egy jelöletlen, de szirénázó kocsiból kiszálló egyének.

Most már biztos: bármilyen tartalom cukinak és szívet melengetőnek hangzik, ha kedves folk gitárakkordokkal kísérjük őket. Erre pedig itt a tökéletes példa: Alex Jones legvadabb konteós kirohanásai, amolyan Bon Ivar-féle fűben ülve cukigitárizós feldolgozásban.

 

Aki még nem ismerné Alex Jonest, ő egy amerikai rádiós műsorvezető, aki arról ismert, hogy a legvadabb összeesküvés-elméletekkel szórakoztatja milliós hallgatóságát, amiket általában üvöltve ad elő, ja, és Donald Trump is a műsora nagy rajongója. Jones szerint többek között

A dalban is előkerülnek meredek dolgok zöld bőrű, babaevő sátánistákról, arról, hogy Hillary Clintonnak és Barack Obamának kénszaga van, hogy vámpírok és goblinok támadnak a tisztességes keresztényekre, és mindenkinek muszlimok fogják megkéselni a gyerekeit a bevásárlóközpontokban. Mindez viszont úgy hangzik, mintha valaki az első nyári szerelméről énekelne egy tábortűz mellett.

alex jones
Fotó: Csurgó Dénes

Nagyon remélem, hogy ebből divat lesz, és nemsokára Szabó Benedek is Bogár László vagy Georg Spöttle idézeteket fog énekelni, Zanzinger pedig Széles Gábor Facebook-posztjaiból és Molnár F. Árpás hírleveleiből merít majd ihletet. 

Itt egy tanulságos történet minden nemzeti érzelmű túrázónak: aki nagy nyilvánosság előtt akar nacionalista jelentőségű kirándulásokat tartani, az baromira tanulja meg az országa történelmét és földrajzát, vagy úgy jár, mint a szlovák szélsőjobbos párt, a Mi Szlovákiánk Néppárt tagjai.

Szlovák nácik
Fotó: Facebook/spectator.sme.sk

Ők ugyanis kiposztolták a Facebookra, hogy a szlovák nacionalisták több mint 170 éves tradícióját követve megmászták a Kriván hegycsúcsot, hogy aztán az őket körberöhögő kommentekből kiderüljön, hogy 

nemhogy a hegyet, de a hegységet is eltévesztették.

A párt Facebook-posztja szerint a Kriván megmászásának tradícióját a nacionalista író, Gašpar Fejérpataky-Belopotocký indította még az 1800-as évek elején, hogy 1841-től amolyan nemzeti érzelmű zarándoklat legyen. Csakhogy ez a Kriván a Magas-Tátrában van, a szlovák széljobberek viszont a Nagy-Kriván nevű hegyen fotózkodtak, ami viszont a Kis-Fátra legmagasabb pontja. Feltűnhetett volna nekik persze, hogy nagyon könnyen megvoltak a mászással, míg ugyanis a Kriván pár méter híján 2500 méter magas, a Nagy-Kriván ehhez képest 1709 méter. 

Mindez persze nem lenne annyira vicces, ha nem azzal a felkiáltással szervezték volna az egész túrát, hogy „büszkék vagyunk a szlovák hagyományokra, és fenn is tartjuk őket”. Most már csak azt kell eldönteniük, hogy jövőre majd a jó hegyet másszák meg, vagy úgy döntenek, hogy új szlovák hagyományt teremtettek.