Miklós
-7 °C
2 °C

Csurgó Dénes

újságíró Gazdaság

Októberben sem pörgött a magyar ipar

A GDP viszont egy kicsivel jobban nőtt a harmadik negyedévben a KSH legújabb becslése szerint, mint korábban gondolták.

8 órája

Bukarest nem érti Szijjártó nemzetiünnep-háborúját

A román kormány szerint Szijjártó uniós alapértékeknek megy neki azzal, hogy letiltotta a magyar diplomatákat a román nemzeti ünnepről.

december 1. 15:20

A Blahán tüntetnek majd Ahmed H-ért

Szombaton négytől tüntetnek majd civilek az ellen, hogy a röszkei megafonozásért 10 év fegyházat kapott a szír férfi.

december 1. 14:55

Kevesebb mint egy órája elindult a kereskedés az amerikai tőzsdéken, és, csodák csodájára, elmaradt az a nagy összeomlás és pánik, amit a befektetők és elemzők jósoltak arra az esetre, ha Trump nyerné meg az elnökválasztást.

Az amerikai részvényárfolyamok elég nagyot estek még a tőzsde nyitása előtt, mire viszont a Wall Streeten is elindult a kereskedés, a befektetők, úgy tűnik, eldöntötték, hogy nem a világ vége, ha Trump lesz az elnök.

Sőt, az, hogy Trump a győzelmi beszédében nagy infrastrukturális beruházásokról beszélt, eléggé meghajtotta az acélipari és hasonló cégek árfolyamát, de nőtt a védelmi és gyógyszeripari cégek árfolyama is.

Más egészségügyi cégek árfolyama viszont romlott, főleg azért, mert a befektetők arra számítanak, hogy Trump, a republikánus többségű képviselőház és szenátus támogatásával eltörli vagy radikálisan átalakítja az Obama által bevezetett társadalombiztosítási rendszert, ami rosszul érintheti ezeket a cégeket.

Trump elnöksége mindenképpen sok bizonytalanságot hoz magával, mert nem tudni, hogy pontosan mit is akar majd kezdeni a gazdasággal. De ennél rövidebb távon is bizonytalanságot okoz a választás, mert nem biztos, hogy a mostani, érzékeny piaci helyzetben a Fed, az amerikai jegybank végrehajtja-e a jövő hétre tervezett kamatemelést.

A Fed már egyszer idén elhalasztotta a tervezett kamatemelést - aminek a feltétele az lenne, hogy minden rendben menjen a gazdaságban - akkor a Brexit népszavazás szintén váratlan eredménye okozta piaci pánik miatt. 

A republikánus politikusok egy része simán beállt Trump mögé, mint Chris Cristie New Jersey-i kormányzó, volt, aki kicsit duzzogott, aztán beállt a sorba, mint Paul Ryan a képviselőház vezetője vagy Ted Cruz szenátor, és voltak, akiknek volt annyi gerince, hogy azt mondják, Trump nekik nem elfogadható és nem támogatják, mint Lindsey Graham szenátor.

Graham egészen odáig ment, hogy nyilvánosságra hozta, nem is Trumpra szavazott, hanem helyette a szavazatok 0 százalékát megszerző független Evan McCullinra szavazott. Neki és még pár társának üzent Trump kampánymenedzsere, Omarosa Manigault: 

Örülünk, hogy az ellenségeink kiterítették a lapjaikat, így amikor bevonulunk a Fehér Házba, tudjuk majd, hogy hányadán állunk. Hadd mondjak még annyit, hogy Mr. Trumpnak remek a memóriája, és már írjuk a listát.

Trump állítólag tényleg nem felejt, sőt, vannak, akik azt mondják, hogy akkor határozta el, hogy megszerzi az elnöki posztot, amikor Obama elnök kinevette egy fehér házi tudósítók bálján pár évvel korábban. 

Hogy mi történik majd azokkal, akik felkerülnek Trump feketelistájára, azt nem tudni, de nem sok jót jelent, hogy alig pár órával a megválasztása után már Trump kicsinyes bosszúiról kell spekulálni.

Fél 10 helyett fél 11-kor, vagyis magyar idő szerint fél 5-kor mondja majd el beszédét a New Yorker hotelben, amelyben búcsúzik a kampánycsapatától és szavazóitól – ezt jelentette a demokrata elnökjelölt kampánycsapata.