Zsanett, Janka
14 °C
30 °C

Csurgó Dénes

újságíró Gazdaság

Válságstábbal készül Trump az orosz vizsgálatra Válságstábbal készül Trump az orosz vizsgálatra

Nagyon sokat kell majd magyarázkodni az amerikai elnöknek a közeljövőben.

május 27. 00:02

Az interneten harcolna a terroristákkal Theresa May Az interneten harcolna a terroristákkal Theresa May

A G7 csúcson azt kérik az internetes cégektől, hogy szűrjék jobban a szélsőséget tartalmakat.

május 26. 22:40

Mészáros Lőrinc épít új hidat a Dunára Mészáros Lőrinc épít új hidat a Dunára

Az ötödik leggazdagabb magyar kötheti össze Szlovákiát és Magyarországot, 28 milliárdért.

május 26. 21:50

A hétfői, 22 ember életét követelő manchesteri öngyilkos merénylet okozta sokkot és fájdalmat sokan sokféleképpen dolgozzák fel Anglia egyik legnagyobb városában, sokan például úgy, hogy méheket tetováltatnak magukra. 

Az AFP hírügynökség riportja szerint a manchesteri tetoválók gyakorlatilag már napok óta csak méheket varrnak, az egyik megkérdezett tetoválóművész azt nyilatkozta, hogy előző nap 15 méhe volt, aznap pedig, amikor nála volt a riporter, már hatan kértek tőle méhet. 

De miért? Mint kiderült (már annak, aki ezt esetleg nem tudta már, én például nem tudtam) 

Manchester város szimbóluma a méh.

Egész pontosan a dolgozó méh. Ezt a szimbólumot még az ipari forradalom alatt kapta a város, ez amolyan korai PR volt, hogy valamilyen pozitív identitást adjanak a város gyáraiban, feltételezhetően rettenetes körülmények között güriző lakóinak. A méh a keményen dolgozó kisembert, a munkát és a közösséget is szimbolizálja, és nem mellesleg még királynőjük is van. 

 

Most pedig újra az összetartozás szimbólumává kezd válni, hogy a város összefog és megpróbálja feldolgozni azt, ami történt. Sőt, a tetoválásokkal a városiak a terrortámadás sérültjeit is támogatják, több tetoválószalon ugyanis a méhekért kapott pénzt abba az alapba küldi tovább, amelyet a város vezetése és a Vöröskereszt hozott létre. 

Tudta? Május 20-ig kell leadni az adóbevallást, nincs kifogás

- figyelmeztet legújabb Facebook-profilképével Gáspár Győző celebritás, akit nem mellesleg 50 millió forintos adócsalással gyanúsítanak. Ennél szerintem kevés jobb dolog van most éppen az interneten. A kép, ami művészien ötvözi a kormány egyel korábbi propagandakampányát az Obamás Hope-poszterrel, ráadásul egy viszonylag hosszú szöveges kiegészítéssel érkezik arról, hogy kinek hogy is kell megcsinálnia, illetve kinek csinálja meg a NAV. 

 

Mivel valahogy muszáj megmagyarázni ezt a csodát, két elmélet jutott eszembe. 

  1. Lehet, hogy a NAV mostantól arra kötelezi a híresebb adócsalókat, hogy hasonló kampányokban oktassák a népet. Ebben az esetben a NAV a legkirályabb intézmény ma Magyarországon és alig várom, hogy például Kozsó az ingatlanadózás szabályairól értekezzen.
  2. Vagy Győző belátja, hogy miután ötvenmillió forint adót spórol meg valaki behozott luxusautókon, nincs annál nagyobb trollkodás, mint hogy kiírja a Facebookra, hogy mindenki fizesse be az adóját, amely esetben pedig nincs nála jobbfej ember a magyar interneten. 

Ha egyik elmélet sem helyes, akkor viszont tényleg nincs már remény ebben az országban

Még egy statisztika, amit nem fogunk kitenni az ablakba, de amin érdemes lenne elgondolkodni és valamit gyorsan kezdeni vele: az Eurostat adatai szerint

az egész EU-ban a magyarok közül beszélnek a legkevesebben idegen nyelvet. 

Ez látszik azon a grafikonon, amit az Európai Bizottság tolmácsolási főigazgatósága tett ki kedden a Facebookra. Ebből az látszik, hogy Magyarországon a felnőtt lakosságnak mindössze 37 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet. 

Eu nyelvtudás
Kép: EB Tolmácsolási Főigazgatóság

Az EU átlag 66 százalék, vagyis az unió polgárainak pont kétharmada beszél legalább egy nyelven az anyanyelvén kívül. A lista élén a kapásból többnyelvű Luxemburg áll 99 százalékkal, ahol a luxemburgin kívül, márcsak az ország méretei miatt is mindenkinek muszáj németül és/vagy franciául beszélnie.

Második és harmadik helyen Litvánia és Lettország áll 97 és 95 százalékkal, bár náluk feltételezhetően a szovjet időkben államnyelvnek számító orosz lehet a megtanult idegen nyelv. De azért sok olyan ország is akad a lista elején, ahol nem történelmi okokból tudnak az emberek több nyelvet, hanem mert tudják, hogy ez fontos.

Magyarország viszont nemcsak lemarad, de Bulgáriával együtt valósággal leszakad a listáról: még a harmadik legrosszabbnak számító Spanyolországban is 50 százalék felett van az idegen nyelvet beszélők száma, míg nálunk és Bulgáriában is 40 százalék alatt van ez az arány.