Vilmos
21 °C
36 °C

Csurgó Dénes

újságíró Gazdaság

BESZTOF
Kihátrálhatnak a britek a Brexitből? Kihátrálhatnak a britek a Brexitből?

A brit szavazók egy része már meg is bánta, hogy a kilépésre szavazott, de politikailag már elég nehéz visszacsinálni azt, ami megtörtént.

12 órája

Keménykednek az EU vezetői a britekkel

Junckerék minél előbb kirúgnák Nagy Britanniát, mindenféle különleges bánásmód nélkül. A fő üzenet: egyétek meg, amit főztetek!

13 órája

Felkavarja a tőzsdéket a Brexit Felkavarja a tőzsdéket a Brexit

Pánikhangulat van a világ tőzsdéin, mindenki igyekszik aranyba vagy államkötvénybe tenni a pénzét, a forint is megszívta a brexitet.

tegnap, 12:27

Az Egyesült Államok jegybankjaként működő Fed bejelentette, hogy más jegybankokkal együttműködve kész dollárral ellátni külföldi pénzintézeteket a pénzpiaci feszültségek csillapítására.

A Fed közleményében azt írja, hogy szoros figyelemmel követi a globális pénzpiaci fejleményeket azután, hogy a kilépést pártolók nyertek a brit népszavazáson. 

A Fed kijelentette, ha szükséges, a globális piacon fellépő feszültségek enyhítésére devizacserékkel tud segíteni.  A devizacsere megállapodások lehetővé teszik, hogy külföldi jegybankok saját valutájuk ellenében dollárt kölcsönözzenek a Fed-től, hogy dollárlikviditással láthassák el a belföldi pénzintézeteket.

Londoni elemzők arra számítanak, hogy a Fed emellett azzal is igyekszik majd ellensúlyozni a Brexit okozta piaci pánikot, hogy elhalasztja a következő hónapokra ütemezett kamatemelést, sőt, akár még vághat is a kamaton. A brit jegybank is várhatóan csökkenti majd az alapkamatot és még több pénzt pumpál majd a monetáris élénkítési programjába.

Igazán nevetségesen és cinikusan reagált a Brexit-népszavazás eredményére az Anglia délnyugati csücskében lévő Cronwall-megye közgyűlése. Az önkormányzat vezetője azt írta egy közleményben a népszavazás eredményének kihirdetése után, hogy 

ragaszkodni fognak hozzá, hogy Cornwall legalább annyi támogatást kapjon a brit kormánytól, mint amennyit az EU-tól kapott.

Ahhoz, hogy értékelni tudjuk azt a mély cinizmust, ami árad ebből a felszólításból, ahhoz két dolgot tudnunk kell:

  1. Cornwall-megye az elmúlt 10 évben évente átlagosan 60 millió font, vagyis mai árfolyamon 23,5 milliárd forint uniós támogatást kapott
  2. a megyében a szavazók 56,6 százaléka a kilépés mellett tette le a voksát. 

Azért az sem teljesen kizárt, hogy a cornwalliak igazából csak óriási balekok, a közgyűlés tagjai szerint ugyanis a kilépés-kampány szervezői biztosították őket, hogy ugyanúgy kaphatnak majd támogatást a Brexit után, és hogy nem kerülnek rosszabb helyzetbe csak azért, mert nem lesznek már elérhetők az uniós pénzek. 

Persze a kilépés mellett kampányolók sok mindent mondtak, amiről rögtön a győzelem után beismerték, hogy nincs is úgy. Nigel Farage például péntek reggel egy TV interjúban bevallotta, hogy egyáltalán nem biztos, hogy azt a 350 millió fontot, amit Nagy Britannia eddig befizetett az EU-nak, azt mind a közegészségügyre lehet majd költeni, pedig ez volt a kilépős kampány egyik legfontosabb szlogenje. Nem csodálkoznék, ha nemsokára a cornwalliak is kapnának egy levelet, hogy "bocs, mégsincs nektek évi 60 milliónk". 

Ahogy azt korábban meg lehetett jósolni, a világ nagy befektetési bankjai elkezdhetik evakuálni az embereiket az eddigi európai főhadiszállásuknak számító londoni Cityből. A BBC forrásai szerint

a Morgan Stanley már dolgozik azon, 2000 londoni dolgozót Dublinba és Frankfurtba költöztessen.

A hírt a Morgan Stanley szóvivője tagadta, viszont az tény, hogy korábban több bankvezér is beszélt arról, hogy munkahelyek szűnhetnek meg vagy költözhetnek el Londonból a Brexit miatt. A brit HSBC még februárban nyilatkozta, hogy 1000 munkahelyet vinne Londonból Párizsba és az amerikai JP Morgan Chase vezetője is arról beszélt, hogy állások szűnhetnek meg a bank londoni irodájában.

Teljesen valószínűleg egyik nagy bank sem vonul ki Londonból, de az Economist szerint biztos, hogy a Brexit feldarabolja az európai értékpapírpiacot, mert az eurókötvények és egyéb európai értékpapírok kereskedelmi biztos, hogy a kontinensre vagy Írországba költözik majd.