Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Csurgó Dénes

újságíró Gazdaság

Nem megy könnyen a Mol kitúrása az INA-ból

Összeférhetetlenségi eljárás indult a miniszter ellen, aki ki akarja vásárolni a Mol-t a horvát olajcégből, mert a férje az INA-nál dolgozik.

január 17. 16:12

Ügyészség: Tizenkétezren loptak a magyar államtól Ügyészség: Tizenkétezren loptak a magyar államtól

Az elmúlt hét évben ennyi embert ítéltek el költségvetési csalás vagy hasonló bűntények miatt.

január 17. 15:09

Majdnem egymillió magyar kapta késve a karácsonyi rendelését

Az ügyfelek kétharmada ennek ellenére megint rendelne attól a webáruháztól, amelyiktől nem kapta meg időben a csomagját.

január 17. 14:46

Felcsúton kevés olyan dolog van, amihez Mészáros Lőrincnek ne lenne köze: a polgármesteré a helyi focicsapat, ő vette meg a legtöbb állami földet a környéken, az ő cége épített kisvasutat és javít autókat a faluban, stb. Most viszont az is kiderült, hogy 

még a felcsúti iskola büféjét is Mészáros cége üzemelteti.

A 444.hu egyik olvasója vette észre a felcsúti önkormányzat honlapján, a település kereskedelmi szolgáltatóinak listáján, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. üzemelteti a Letenyey Lajos szakközépiskola és Szakiskola büféjét. 

mészáros büfé
Fotó: Csurgó Dénes

A Mészáros és Mészáros amúgy a milliárdos polgármester legtöbbet hozó cége, amely alapvetően nem tejeskávékkal és szalámis zsömlékkel foglalkozik, hanem építőipari közbeszerzéseken indul, ezeken tavaly konzorciumi partnereivel együtt 140 milliárd forintnyi megbízást nyert el. 

Ön szerint 900 forint sok egy Bic Macért? Akkor ne menjen Svédországba, mert ott több mint 1500 forintnak megfelelő koronát kellene fizetnie érte. 

Azt, hogy ezt a fontos információt most megoszthattam önnel, az Economist magazinnak köszönje, amely évről évre elkészíti a Big Mac indexét, amelyben összehasonlítja a szendvicsek árát világszerte. Mindez egy amolyan közgazdász viccnek indult, 1986-ban azért találták ki az indexet, hogy ezzel mérjék, hogy a dollárhoz képest mennyire van alul vagy felülértékelve az egyes országok valutája.

Elméletileg a kereslet-kínálat hatásai miatt a valuták vásárlóértékének közelednie kellene egymáshoz, vagyis ha Magyarországon több Big Macet tudok venni ugyanazért a pénzért mint mondjuk az USA-ban, akkor a forint alulértékelt a dollárhoz képest.

Az indexet úgy csinálják, hogy 0-nak veszik a Big Mac amerikai árát (ez 2017-ben 5,06 dollár, vagyis 1457 forint), és ehhez hasonlítják, hogy dollárban mennyibe kerül egy Big Mac mondjuk nálunk vagy épp Svédországban. Magyarországon az index szerint 900 forintba, vagyis 3,05 dollárba kerül egy Big Mac, vagyis a forint 39,6 százalékkal alulértékelt a dollárhoz képest. A svéd korona ehhez képest csak 4 százalékkal felülértékelt. 

A világ legdrágább Big Macjéért sem kell elhagyni Európát, csak Svájcba kell elmenni, ott több mint 6 dollár egy Big Mac, Norvégiában pedig 5,67 dollár. A második legolcsóbb emeletes burgerért viszont csak át kell mennünk a határon Záhonynál, Ukrajnában ugyanis mindössze 1,54 dollárnak vagy 443 forintnak megfelelő hrivnyát kell kifizetnünk. Ennél már csak Egyiptomban tudnánk olcsóbban bemekizni.

Donald Trump elég nagyot alakított a beiktatása előtt tartott sajtótájékoztatóján: bekussoltatta a CNN-t, beszólt a titkosszolgálatoknak és egy nagy halom, valószínűleg üres papírokkal teli dossziéval demonstrálta, mennyire nagyon ellenőrizték már, hogy nem is összeférhetetlen az üzleti és politikai karrierje. De ha ezt a cirkuszt nem találta volna elég szórakoztatónak, akkor nézze meg, milyen lenne, ha Trump még harmonikázna is közben!