Bertalan
10 °C
28 °C

Dezső András

újságíró Politika

Egymásnak esett az Orbánt bíráló Jeszenszky Géza és a kormánypárti fia Egymásnak esett az Orbánt bíráló Jeszenszky Géza és a kormánypárti fia

Családterápiába torkollott egy kettős interjú. Értelmiségi nyünnyögés és megkésett lázadás.

7 órája

Szikla találta fejbe a Grúziában meghalt magyar túrázót

A korábbi hírekkel ellentétben nem egy hegyről zuhant le a baleset áldozata.

tegnap, 12:56

Kiakadtak a nigériaiak, hogy Magyarország 54 millió eurós kölcsönt ad egy tervtanulmányra Kiakadtak a nigériaiak, hogy Magyarország 54 millió eurós kölcsönt ad egy tervtanulmányra

A Blahán fognak tüntetni az itt élő nigériaiak.

tegnap, 10:50

Az idősebbek talán még emlékeznek arra, hogy az Edda nagyon régen még egy teljesen vállalható és energiákkal teli rockzenekar volt, egyike a legjobb magyar rockbandáknak. Aztán 1983-ban feloszlott, mert az énekes, Pataky Attila és a dalszerző/gitáros Slamovits István már nagyon nem bírt kijönni egymással. 1983. december 17-én tartották meg a legendás búcsúkoncertjüket Miskolcon, az eseményt filmen is megörökítették, és koncertlemezen is megjelent egy része.

Amiről kevesen tudnak, hogy a koncertlemezről lekerült a szaxofon, ami eredetileg szólt a koncerten. Bár állandó szaxofonosa nem volt az Eddának, de ekkor már egy ideje fellépett velük Kegye János szaxofonos (akit azóta leginkább mint „világhírű pánsípművészt” ismer a közönség). Ám a búcsúbulin történt egy kis bibi, és most idézném a Passzió cikkét, mert először ott bukkantam rá erre a sztorira:

"A szaxofonos Kegye János volt a koncert negatív szenzációja. Már egy éve játszott fúvósként az Eddában, egész addig szépen színesítve a zenét. De a Búcsúkoncerten totál részeg volt és szinte egy értékelhető hangot sem fújt. Az összes szólamot, szólót teljesen melléfújta, ezzel a koncertlemezhez készülő felvételt a kiadás szempontjából használhatatlanná tette. A lemezre kerülő dalokból kínkeserves munkával kivették a szaxofont, a nevét fel sem tüntették a borítón. A koronát produkciójára azzal tette fel, hogy a végén, amikor már a nézők és a zenekar nem tudta visszafogni magát és bőgött, még elfújta a Kacsatáncot. Ezekkel a hangokkal zárult a koncert."

Egy kis keresés után rátaláltam az eredeti bootleg felvételre, ezt a helyszínen rögzítették. És valóban, 2 óra 13 perctől hallható a háttérben a Kacsatánc, majd kicsivel később szintén, amikor Pataky szavaiból éppen az derül ki, hogy mindenki bőg.

Frissítés: Egy FB-kommentben Kegye azt írta, ma már röhög az egész sztorin. A zenész szerint a koncerten nem volt részeg (állítása szerint koncerten sosem iszik), csak átverte őt a menedzsment és nem fizetett annyit, amennyit kellett volna, ezért fújta el a Kacsatáncot. Szerinte az esetből Pataky is tanult, akire egyébként nem haragszik. 

Szubjektív lista arról, mi volt a 10 legjobb dolog az idei Szigeten. 

10. A legjobb sátorhely

Tagadhatatlan, hogy aki a Szigeten akart aludni, azzal a legjobb dolog, ami történhetett, hogy kifogta a legjobb sátorhelyet.

9. A legjobb társaság

Szar fejekkel fesztiválozni szar dolog. A legjobb fejekkel bulizni viszont a legjobb. Vagy ha nem is a legjobb, de listám 9. helyére felfér.

8. A legjobb időjárás

Nincs annál jobb, mint amikor nem is éget szarrá a nap, de nem is fázol. A legjobb idő megérdemelten foglalja el listám nyolcadik helyét.

7. A legjobb pillanat

A Szigeten is lehetnek rosszabb pillanatai az embernek. De amikor a legjobb pillanat van, akkor az mindenképpen benne van a tíz legjobb dologban, ami a Szigeten előfordulhat.

6. A legjobb kaja

Nem lehet kérdés, hogy listám 6. helyét a Sziget legjobb kajája érdemli. 

5. A legjobb pia

Sok mindent össze lehet inni a Szigeten, de ha a Szigeten kapható legjobb piát meg tudjuk kóstolni, akkor igazságtalanság lenne nem megadni neki a megfelelő tiszteletet. Az ötödik helyre vele!

4. A legjobb találkozások

A Sziget az a hely, ahol össze lehet futni egy csomó ismerőssel. Olyanokkal is, akikkel nem akarunk. De a lista negyedik helyén a legjobb találkozások vannak, hiszen kevés annál jobb dolog van a Szigeten, mint amikor olyanokkal futunk össze, akikkel a legjobb összefutni.

3. A legjobb koncerthangosítás

Listám harmadik helyére a legjobb hangosítás került. Felesleges megindokolni, miért.

2. A legjobb nap

Ha több napot töltünk kint a Szigeten, akkor a több napból a legjobb nap egyértelműen a tíz legjobb dolog egyike, ami a Szigeten történhet velünk.

1. A legjobb koncert

A Sziget legjobb koncertje egyértelműen a Sziget legjobb dolga.

A népszerű rapénekes a Lesz még rosszabb című dalban beszélt a jövőről. Geszti Péter elmondta: ha valami van, de nem az igazi, akkor se reméljenek semmit. Később kiderült, hogy az egyik párkapcsolati problémájával kapcsolatban osztotta meg a tapasztalatait.

Bár nem nevezte meg az érintett nőt, de kifejtette, hogy a kölnijét és a rúzsát otthagyta neki. Elmondása szerint most nője sincsen, és beszélni sem nagyon tud, ráadásul ha ez még nem lenne elég, egészségügyi problémája is van, miután a szerelem a szívén mart egy lyukat. "Ki mondja meg nekem, hogy most mi a fene legyen?" - tette fel a kérdést a rapper, aki egy zergéhez hasonlította magát, mondván, hogy a zerge "ide-oda" szökell, ahogy ő.

Aztán körvonalazódik, hogy gasztronómiai vetülete is van a problémának, mert mint mondta, ő még el lenne nő nélkül, de bizonytalan, hogy ki fogja elkészítenie a vacsoráját.

Geszti a dalban ezután a szórakozásra terelte a szót. A mozi tönkreteszi - vallotta be az énekes, akit leginkább az amerikaiak ölelkezése zavar a filmekben, de elbeszéléséből az nem derült ki, hogy más állampolgárok ölelkezéséről mi a véleménye. Majd rátért egy általa meg nem nevezett emberre, aki valamit csinált vele az ágyban, miközben ő egy kisgatyában volt. Ez a személy feltehetőleg az a nő volt, akivel problémája van - bár ezt így, ennyire pontosan nem fogalmazta meg. 

Geszti őszintén beszélt a családon belüli erőszakról is, ami érte. "Én a szívemet adtam, ő a pofonokat" - mondta a történtekről. Nem fejtette ki bővebben, de elárulta, hogy a nő "győzött", valamint "főzött", és azt is, hogy nem sokat sírt.

Ezután az évszakok változásáról beszélt, bár azt nem indokolta meg, hogy ez hogyan függött össze a párkapcsolati problémájával. "Gyönyörű volt, de nyár után az ősz jött" - magyarázta a természetes jelenséget. Később kitért a mindennapi problémákra is. "S jöttek a gondok: a számla meg a gondnok, A Mikulás, a megszokás, az unalomblokk. A tél elmúlt, s vele még valami más, Ez a szevasz tavasz csak az utolsó felvonás" - húzta alá. 

Végül elmondása szerint beletörődött a helyzetbe. "Szép volt. Jó volt! Köszönöm Ennyi!" - mondta, hozzátéve, hogy azért valamit mégiscsak tennie kellene, mert a nő szereti őt és "csak ez számít". Ezután - szintén különösebb indoklás nélkül - arról beszélt, hogy már volt világvége, és reggel a lány fel fogja őt hívni. (Nem tisztázza itt sem a világvége és a telefonhívás közti összefüggést.)

"Hé, soha ne félj, hogy odasodor a szél, ahol jó! Hé, ha valami van de nem az igazi még, ne remélj! Lesz még rosszabb" - összegezte a kevésbé optimista gondolatait a végén és hogy ennek hangsúlyt adjon, háromszor megismételte ugyanezt.