Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Előd Fruzsina

újságíró Gazdaság

Na ki örül a legjobban a hidegnek?

Hát persze hogy az oroszok, a Gazprom negyedével növelte európai kivitelét januárban.

tegnap, 16:55

Vác, Gödre, Kehidakustány és a XII. kerület is örülhet 2017-ben

Uniós támogatással folytatódik a Telekom hálózatfejlesztése, 270 ezer háztartás búcsút mondhat a vánszorgó netnek.

tegnap, 16:31

Rámennek a megújulókra Szaúd-Arábiában

A reformprogram keretében vaskos költségvetésű megújulófejlesztés indul, és két atomerőművet is építenek.

tegnap, 14:29

A Bloomberg megnézte, mennyiért mérik a világ egyes országaiban a legtipikusabb káros és/vagy illegális élvezeti cikkeket. A kb. egyheti szolid drogozgatáshoz elég fogyasztói kosárban cigi, pia, kokain, fű, amfetamin és ópiátszármazékok is vannak, ezeknek költségeit vetették össze a többek között az ENSZ, a Világbank és a WHO adatai alapján.

Abszolútértéken nézve Kongóban a legolcsóbb durván szétcsapni magát az embernek, ott mindössze 19,6 dollárt kell fizetni a számítás szerint a tudatmódosító-kosárért, de előkelő helyen végzett pár közép-amerikai ország (pl. Honduras: 43,8 dollár) és a délkelet-ázsiai Laosz is (41,4 dollár).

A legdrágább országok tudatmódosítók szempontjából az egyébként is drága illetve elzártabb helyek közül kerülnek ki: Új-Zélandon 980,5 dollárért kapjuk meg a kosarat, az első helyen végzett Japánban pedig 1441,5-ért. Magyarország nem számít drágának, csupán 156 dollár (kicsit több, mint 46 ezer forint) jött ki a Bloombergnek. A képlet egy kicsit másként fest, ha vásárlóerőparitáson nézzük meg ugyanezeket a számokat, a magyar átlag heti bevételhez viszonyítva ugyanis elég nagy ez az összeg, hazánk így csak 39. a vizsgált ötven országból. 

A heti bevételhez viszonyítva két gazdag európai országban a legolcsóbb a kosár, Luxemburg és Svájc lakosai engedhetnek meg maguknak a legtöbb kábítószert a fizetésükből. A teljes táblázat az eredeti cikkben megtekinthető. 

Újabb elemmel bővült a svéd Anonymouse gerillaművész kollekciója: ezúttal egy apró büfékocsit rakott össze.

Az ismeretlen kilétű Anonymouse néhány hete azzal kedveskedett a cukiságra fogékony közönségnek, hogy egy aprólékosan kidolgozott, egerekre méretezett éttermet, majd boltot tett ki a járdára Malmő egyik forgalmas utcájában. 

 

A büfévagon az előző egeres makettekhez hasonlóan tökéletesen kivitelezett, még világítást is szerkesztett bele az alkotó. Az Instagram-oldal követői most kezdhetnek találgathatni, hova fog kikerülni az új tárgy, illetve milyen nagyobb projektbe illeszkedik, mert ezeket Anonymouse egyelőre nem árulta el. 

Ha az ember nem épp azon sápítozik, hogy milyen rohadt hideg van, akkor egy csomó érdekes természeti jelenségre is felfigyelhet a napokban.

Ilyenek például a különleges jégformációk a Balatonon, ezeket a viharos szél miatt feltorlódott táblákat éppen Balatonberénynél lehet látni. 

Szépnek ugyan szép a balatoni jég, de korcsolyázáshoz még nem elég vastag - erre a rendőrség honlapja is figyelmeztet -, ezért ne merészkedjen senki beljebb a kelleténél. Ha korizni akar, menjen a Velencei tóra, mert az viszont prímán befagyott már.