Árpád
3 °C
12 °C

Előd Fruzsina

újságíró Gazdaság

VV Fanni és ami mögötte van: rémálom a német szexpiac VV Fanni és ami mögötte van: rémálom a német szexpiac

"Olyan mint egy nagy Aldi, csak prostituáltakkal." 15 év után nyilvánvaló: a bevezetésekor haladónak számító németországi prostitúciós törvény csak az érintettek legfelső rétegének, és az iparág haszonélvezőinek kedvez. A legális prostitúció színfalai súlyos kényszereket, emberkereskedelmet, és nyomort takarnak.

december 3. 11:27

Kína is bekeményített Észak-Koreával szemben

Az ENSZ-szankciókkal összhangban kereskedelmi korlátozásokat vezetett be a pártvezetés.

november 24. 12:13

Többet vásároltunk, mint a múlt ősszel

Főleg az iparcikkek, ruhák és techcuccok mentek.

november 23. 11:22

Mint azt már bizonyára a legtöbben láttak, idén a Time magazin hagyományos év embere választásán a MeToo-kampányt indító és abban megnyilvánuló szexuáliszaklatás-áldozatok nyertek

 A borítóképet látva sokaknak feltűnt egy furcsaság: öt nő (Ashley Judd, Susan Flower, Adama Iwu, Taylor Swift és Isabel Pascual) arccal látszik, míg egy hatodiknak csak a könyöke lóg be a jobb alsó sarokban. Az erre érkező reakciók vegyesek voltak a közösségi médiában, sokan találgatták, kihez tartozhat a titokzatos testrész, Twitteren pedig többen unfairnek minősítették a beállítást, mire a Time főszerkesztője az NBC Today show szerda esti adásában mesélt a koncepcióról. 

 

Merthogy - micsoda meglepetés - a beállítás koncepciózus, és a belógó könyöknek fontos szimbolikus szerepe van: azokat a nőket és férfiakat hivatott megjeleníteni a képen, akik valami okból nem bújhattak elő névvel, arccal vállalva ami velük történt. "A könyök egy az ország középső részén található kórházban dolgozó nőhöz tartozik, akivel beszéltünk, de nem vállalhatta a történetét anélkül, hogy veszélybe kerülne a megélhetése" - mondta Edward Felsenthal. 

(Quartz)

A lángos a legautentikusabb magyar street food, amit azért szeretünk, mert gyors, egyszerű, olcsó és baromi laktató. A magyarországi lángososoknál kapható fajtákon a feltétek mindegyike hétköznapi, nagyjából bárki hűtőjében előforduló alapanyag, fokhagyma, sajt, virsli, tejföl, sonka, vagy káposzta szokott lenni. Ennek megfelelően nem is kell a lángosért sokat fizetni, a simát már 200-300 forintért megkapni bárhol, de még a full extrás töltött  változatok sem kóstálnak többet 600 forintnál.  

24824470 10155974374239275 402225842 n
Fotó: Olvasónk, Györgyi

Nem úgy Svédországban, ahol az utóbbi években több európai országgal egyetemben megjelent a lángos a streetfood-palettán (jó eséllyel a kivándorolt magyaroknak köszönhetően). Ennél az olvasónk által lefényképezett stockholmi lángososnál nagyban játszanak, sajt és egyéb pórias feltétek helyett (illetve mellett) garnélarákkal, kaviárral, esetleg mindkettővel kérhető a lángos. Ez egyébként nem egyedi, a helyi ízléshez igazodva más lángossütőknél is hasonló a kínálat. 

Az árak magyar pénztárcával mérve horribilisek, különösen hogy lángosról beszélünk, a kaviáros 2200 forintnak megfelelő koronába kerül. Viszont a stockholmi árszínvonalhoz viszonyítva ez még mindig jutányos, 80 korona alatt nem nagyon kapni még gyorséttermi hamburgert sem odafent északon. 

Sok-sok teaser után a Netflix végre bejelentette, mikor hozza ki népszerű sorozata, a disztopikus jövőképekkel rémisztgető Black Mirror negyedik évadát: az új részek december 29-én válnak elérhetővé az online csatornán. 

A Black Mirror negyedik évada hat részből fog állni, és a megszokott módon minden epizód egy külön kisfilm különböző szereplőkkel, a részek nem kapcsolódnak egymáshoz, ahogy azt más sorozatoknál megszoktuk. 

További információt az új részekről a Buzzfeed gyűjtésében olvashat, vagy megnézheti a hivatalos előzetest itt: