Szilárda
0 °C
6 °C

Előd Fruzsina

újságíró Gazdaság

VV Fanni és ami mögötte van: rémálom a német szexpiac VV Fanni és ami mögötte van: rémálom a német szexpiac

"Olyan mint egy nagy Aldi, csak prostituáltakkal." 15 év után nyilvánvaló: a bevezetésekor haladónak számító németországi prostitúciós törvény csak az érintettek legfelső rétegének, és az iparág haszonélvezőinek kedvez. A legális prostitúció színfalai súlyos kényszereket, emberkereskedelmet, és nyomort takarnak.

december 3. 11:27

Kína is bekeményített Észak-Koreával szemben

Az ENSZ-szankciókkal összhangban kereskedelmi korlátozásokat vezetett be a pártvezetés.

november 24. 12:13

Többet vásároltunk, mint a múlt ősszel

Főleg az iparcikkek, ruhák és techcuccok mentek.

november 23. 11:22

Most biztos azt hiszik, ezt én találtam ki, de tényleg nem: a Szilícium-völgy fővárosában egy állatvédő szervezet cuki háziállatokkal kimatricázott, tojásalakú robotokat küldött az utcákra, amelyek azt monitorozták, hol sátraznak hajléktalanok közterületen. 

Az akció a dzsentrifikálódó Mission negyedben folyt, ráadásul a város engedélye nélkül. Amikor visszajutott a hír az önkormányzathoz, meg is büntették a San Francisco SPCA nevű szervezetet napi 1000 dollárra.

 

Az állatvédők azzal indokolták bizarr és rémisztő tettüket, hogy előfordult, hogy nem tudtak közlekedni a járdákon az ott fekvő hajléktalanoktól. Az SPCA a saját telepeit már egy hónapja őrzi olyan robotokkal, amiket nemrég az utcákra is küldtek. 

A K9 névre hallgató robot a Knightscope nevű cég gyártmánya, egy bűnüldözésben- és megelőzésben használható robotsorozat egyik tagja. A Knightscope gépei nem lépnek fel közvetlenül a (feltételezett) bűnelkövetők ellen, hanem szenzoraikkal érzékelik a gyanús mozgásokat, és továbbítják a hatóságoknak az információt. A cég emberi biztonsági őrök órabéréhez hasonlítva olcsóbbak, 7 dollár per óráért adja kölcsönbe a robotokat cégeknek, de a bérlők közterületre értelemszerűen nem vihetik őket engedély nélkül. 

(Business Insider)

A magyar munkavállalók többsége körében tabunak számít mások előtt, mennyit keres – derül ki a Fizetések.hu közleményéből. A portál által végzett felmérés szerint 60 százalék családja és barátai előtt nem titkolja, hogy mennyit keres, de a legtöbb munkahelyen tilos az alkalmazottaknak egymás között fizetésükről beszélni.

Ráadásul az állást kínáló cégek mindössze 10 százaléka jelöli meg az álláshirdetésben a várható bér nagyságát, így sokan használják az online fizetés-összehasonlító oldalakat.  

Az utóbbi években az IT-fizetések nagysága a legnépszerűbb keresési téma (idén az ágazatól 63 ezren töltötték ki a portál kereseti kérdőívét), de 2017-ben az autóipar, az építőipar, valamint a bank- és pénzügy béreire is sokan kíváncsiak voltak. 

Magyarországon egyébként továbbra is az információs technológiák területén dolgozók keresik a legtöbbet, átlagosan bruttó 475 ezer forintot. Havi bruttó 400 ezer forint felett keresnek még a tanácsadói tevékenység, a telekommunikáció, a bank- és pénzügy, illetve a biztosítás területén dolgozók.

A legkevesebbet az idegenforgalom és a vendéglátóhelyek, a postai és futárszolgálatok, az erdőgazdálkodás, valamint a szociális ellátás területén keresik.

Mint azt már bizonyára a legtöbben láttak, idén a Time magazin hagyományos év embere választásán a MeToo-kampányt indító és abban megnyilvánuló szexuáliszaklatás-áldozatok nyertek

 A borítóképet látva sokaknak feltűnt egy furcsaság: öt nő (Ashley Judd, Susan Flower, Adama Iwu, Taylor Swift és Isabel Pascual) arccal látszik, míg egy hatodiknak csak a könyöke lóg be a jobb alsó sarokban. Az erre érkező reakciók vegyesek voltak a közösségi médiában, sokan találgatták, kihez tartozhat a titokzatos testrész, Twitteren pedig többen unfairnek minősítették a beállítást, mire a Time főszerkesztője az NBC Today show szerda esti adásában mesélt a koncepcióról. 

 

Merthogy - micsoda meglepetés - a beállítás koncepciózus, és a belógó könyöknek fontos szimbolikus szerepe van: azokat a nőket és férfiakat hivatott megjeleníteni a képen, akik valami okból nem bújhattak elő névvel, arccal vállalva ami velük történt. "A könyök egy az ország középső részén található kórházban dolgozó nőhöz tartozik, akivel beszéltünk, de nem vállalhatta a történetét anélkül, hogy veszélybe kerülne a megélhetése" - mondta Edward Felsenthal. 

(Quartz)