Angéla, Petronella
14 °C
27 °C

Földes András

újságíró Politika

Melyik a legjobb háborús film?Apokalipszis most

Melyik a világ legmagasabb hegycsúcsa?Mount Everest (8850m)


Beszöktünk Európa legnagyobb menekültrazziájára Beszöktünk Európa legnagyobb menekültrazziájára

A lázadásokkal terhelt idomeni tábort 400 készenlétis számolta fel a sajtó kizárásával. Kommandós riporterünk belülről mutatja meg az akciót, aminél szürreálisabbat nehéz elképzelni. Bónusz: letartóztatás.

május 27. 15:08

Fizetett menekültbörtönné alakítottuk Törökországot Fizetett menekültbörtönné alakítottuk Törökországot

Ezt csinálja valójában a humánus Európa a Törökországban ragadt menekültekkel. Gyerekmunkások, megszívatott vállalkozók, hőgutával küzdő gyerekek. A szír határnál jártunk.

május 26. 07:26

Brutális módszerekkel állítja meg a menekülteket Törökország Brutális módszerekkel állítja meg a menekülteket Törökország

A szír határig utaztunk, hogy kiderüljön, hogy tüntették el az Európába tartó menekülteket a törökök. Az EU humánus okokból akarja megállítani az áradatot. Jobb a golyó a vízbefulladás helyett?

május 24. 11:41

Az utóbbi kilenc év közúti baleseti statisztikái világosan mutatják a trendet. A legnagyobb valószínűséggel nyáron szenvedhet balesetet.

A tény meglepő, hiszen télen rosszabbak az útviszonyok, a láthatóság, és azt gondolnám, hideg időben többen is ülnek autóba. A valóság azonban más, és ezt utólag nyilván sok tényezővel meg is lehet magyarázni.

Balog Zoltán Ghánából juttatott el nyilatkozatot az MTI-hez hétfőn este fél tízkor. A nyilatkozatból egyetlen dolog biztosan kiderül: az emberi miniszter a távoli országban tartózkodik. 

De miért ment oda?

A nyilatkozatban a következőket jelenti be a miniszter:

 1. Évi ötven (50) ghánai diáknak ad majd Magyarország ösztöndíjat. így a hazánkban tanuló ghánai diákok száma háromezerre nő.
 2. A két ország aláírt továbbá egy sportügyi egyezményt, a nyugat-afrikai ország illetékesei ugyanis "szeretnének tőlünk olyan sportszakembereket, akik a sportakadémiák rendszerét itt tovább tudnák erősíteni".
 3. A ghánai diplomatáknak mostantól nem kell vízum Magyarországra.
 4. Adunk 10 ezer dollárt a ghánai gyermekvédelmi rendszer erősítésére.

Mindegyik nemes cselekedet, de ezeket egy telefonnal, vagy három emaillel is meg lehetett volna oldani.

A rejtélyt az sem oldja, hogy Balog miniszter megemlítette azt az érdekességet, hogy sok ghánai politikus tanult korábban Magyarországon ("Ghánában most ért be az a politikai elit, amely Magyarországon tanult. Például Hanna Tetteh külügyminiszter asszony, aki Szegeden született, Benjamin Dagadu olajipari miniszterhelyettest, aki Miskolcon tanult, továbbá Lawrence Tetteh befolyásos politikai és vallási vezetőt, aki a Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett, és doktorált.)

Miért utazott az emberi miniszter Afrika túlvégére?

 • 602
  Haza kellett hozni valamit egy távoli bankból, ide tudtak fedősztorit szervezni
 • 519
  Szeretett volna oroszlánt látni élőben
 • 442
  Már neki is kijárt egy külföldi út, és Ghánába senki nem akart menni
 • 266
  Ghánában remekül működik a kötelező erkölcs- és hittan oktatása, tapasztalatot akart gyűjteni
 • 205
  Nyugodt helyre küldték a tanárok háborgása elől

Ha gondtalanul akar utazgatni a világban, akkor a legjobb, ha beszerez egy német útlevelet. A londoni Henley and Partners listába szedte, hány helyre utazhatnak vízum nélkül az egyes országok állampolgárai. Németország lett az első: egy boldog német 177 országba mehet nagyobb szervezés nélkül a Földön rendelkezésre álló 218 országból.

2. hely: Svédország - 176 országgal.

A 3. helyen öt ország közül választhatunk: Anglia, Franciaország, Finnország, Spanyolország és Olaszország. 174 ország vízum nélkül.

Magyarország a 10., holtversenyben Csehországgal és Izlanddal. Ezzel nagyjából az európai átlagban vagyunk.

A legrosszabb a szomáliai, afgán, pakisztáni vagy szír útlevéllel élők helyzete. Ők szinte sehova nem mehetnek vízum nélkül. Érdekes egybeesés, hogy a legtöbb menekült ezekből az országokból érkezik.