Friderika
10 °C
16 °C

Haász János

főszerkesztő-helyettes Lapvezetés

Hány évesen csináltam először?17

Miért csináltam először?Fiatal voltam, jól jött a pénz

Azóta hányszor csináltam?Több ezerszer

Nyilván a cikkírásról volt szóNyilván

Egy 16 éves menekült lány talált pár millió forintnyi eurót, leadta

A Berlinben élő iraki lány nagyjából százezer forintnyi jutalmat kap.

tegnap, 21:11

Folytatódik két bangladesi menedékkérő és a magyar állam európai pere

Az állam vesztett, fellebbezett, a bíróság elfogadta.

tegnap, 17:50

Népszavazás lesz, megjöttek a török tankok

Ankara épp a kurd függetlenségi népszavazás másnapjáig hadgyakorlatozik Kurdisztán határában.

tegnap, 17:02

Egyenesen az úttest közepén tette le szépséges autóját. A képet beküldő olvasónk, Katalin azt sajnos nem várta ki, mennyi idő múlva ért vissza a helyszínre, így azt sem tudtuk meg, hogy addigra mekkora kocsisor torlódott fel mögötte az egyébként sem túl széles Benczúr utcában.

Nem vagyok építész, se államiberuházásfelelősség-ügyi kormánybiztos, nem tudok nemhogy százmilliárdok, de még tízezer forintok sorsáról sem túl okosan dönteni (oké, ettől utóbbi még simán lehetnék). De nem értem, hogy erre miért volt szükség.

Hogy mire? Mutatom:

Ez a kis betonteknő vagy medencécske a Duna-parton van, a Dagály strandnál. Régen (értsd: a strand bezárása és a 140 milliárdos új uszoda építése előtt) ezen a helyen folyt ki a fürdő használt termálvize a Dunába (ahol most a rézsút emelkedő kőfalon az a sötét betonozás látható). Jó meleg volt, hideg napokon rendszeresen fürödtek benne hajléktalanok, de láttam itt pancsolni egész családot, és mi tagadás, még én is kipróbáltam – és jó volt, szóval visszatérő vendég voltam egy időben.

Aztán jött a Dicsőséges Sportlétesítmény-építések Korszaka (aminek a koronaékszere idén nyáron a még dicsőségesebb vizes világbajnokság volt). És a Dagály átalakítása során valahogy pont műszaki és technikai szükségszerűség volt azt a kifolyót odébb helyezni néhány tíz méterrel. (A kép hátterében látható a korábbi hely, és hogy a távolság tényleg nagyon kevés.)

Bár látszik, hogy az új kifolyónál is próbáltak nagyobb kövekből valami kis gátat építeni a víznek, vajmi kevés sikerrel jártak. És persze, én biztos vagyok abban, hogy nagyon komoly műszaki magyarázatot lehet adni arra, hogy a csöveket miért úgy kellett kivezetni a Dunába, hogy a hajléktalanwellness (ahogy hívtuk a környéken mindannyian, így mi is, akik használtuk) megszűnjön. És persze biztos vagyok abban is, hogy nincs ebben szó semmiféle dzsentrifikációról, arról, hogy milyen lenne már az új, pompázatos uszoda és a közelben épülő Duna-parti luxuslakások közelében elszegényedett emberekkel szembesülni. De attól még fáj, hogy ez történt – még akkor is, ha más Duna-parti kifolyók (pl. a Szent Gellért tér közelében) talán még megmaradtak.

Idén februárban volt, hogy Orbán Viktornak sikerült néhány remekbe szabott mondatot elsütnie Magyarország etnikai homogenitásáról, és arról, hogy azt milyen fontos megőrizni. A szöveget a nagy sikerre rengeteg kritikára való tekintettel (az erdélyi származású világhírű magyar írónak, Dragomán Györgynek például a Ceausescu-korszak jutott eszébe róla) meg is próbálták később megmásítva megőrizni az utókor számára a kormány honlapján.)

 De ha egyszer Orbán megmondta, akkor azt igenis komolyan kell venni, hogy akik Magyarországon élnek, azok bizony magyarok, és magyar az anyanyelvük. Annyira komolyan, hogy ezt nem árt tankönyvben rögzíteni, lehetőleg minél korábban, sőt, a lehető legkorábban, amikor a gyerek már tud olvasni. Szóval a 2. osztályosok ezt már jól megtanulhatják, memoriterként akár be is magolhatják.

Ja, hogy több százezren (pdf) vannak Magyarországon olyanok, akik magukat cigánynak, németnek, bolgárnak, románnak, stb. vallják? És tízezres nagyságrendben olyanok (csak a történelmi kisebbségek között, a modern migrációval érkezettekről nem is beszélve), akik az anyanyelvüknek nem a magyart tartják, akár olyanok is, akik azt csak az óvodában, iskolában kezdték el beszélni? Ugyan, bagatell. Magyarország homogén ország, és ezt őrzi is megfelé, a nemzetiségieskedés és a multikultiság meg olyan liberális szamárság, amit az 1900-as évek elején még tudomásul vettek, de szerencsére az az ósdi kor már elmúlt.