Szabolcs
14 °C
28 °C

Haász János

főszerkesztő-helyettes Lapvezetés

Hány évesen csináltam először?17

Miért csináltam először?Fiatal voltam, jól jött a pénz

Azóta hányszor csináltam?Több ezerszer

Nyilván a cikkírásról volt szóNyilván

Kipróbáltam a legcsajozósabb sportágat Kipróbáltam a legcsajozósabb sportágat

És természetesen kudarcot vallottam, de legalább egy csapatnyi 13 éves jól szórakozhatott. És néhány idősebb is. Mit kértem egy háromszoros olimpiai bajnoktól, hogyan lőttem egy délután alatt két gólt és miért nem mentem el a válogatottal edzeni?

július 25. 17:01

Akkor most a monte-carlói kaszinó Monacóban van? Akkor most a monte-carlói kaszinó Monacóban van?

És hogyhogy az egyik autósportban Monacói Nagydíj van, a másikban Monte-Carlo-rali? De főleg: miről énekelt a Neoton?

július 20. 07:28

Blokád alá kerül a vizes vébé idejére a Dagály környéke Blokád alá kerül a vizes vébé idejére a Dagály környéke

Az ott élők behajtási engedélyt kapnak, a vendégeik lehetőleg tömegközlekedjenek.

július 9. 10:03

Kedves ismeretlen ismerősöm, Balázs bukkant rá erre az 1921-es kiadványra (el is felejtettem kérdezni, hogyan és miért került a kezébe a Magyar Turista és Sí Szövetség 96 évvel ezelőtti hivatalos lapjára). Egy évvel vagyunk Trianon után, ami az alpinizmus és sízés szempontjából is súlyos trauma, elvesztek a Kárpátok, a felvidéki Tátra, Magyarország legmagasabb pontja az addigi 2655 méterről (Gerlachfalvi-csúcs a Magas-Tátrában) hirtelen az 1015 méteres Kékesre csökkent (ami ráadásul ma már csak 1014, de aki kellően öreg, mint én, még 1015-nek tanulta).

A kiadványban azonban a legérdekesebb egy könyvismertető volt, ami a Románia földrajza című kötetet mutatta be. Ahogy ránk, úgy természetesen Romániára is komoly hatással volt Trianon, csak ellenkező előjellel, mi az ország kétharmadát veszítettük el, míg a román állam területe Erdéllyel, Partiummal, Máramarossal és a Kelet-Bánsággal nagyjából egyharmadával nőtt. Érthető tehát, hogy a románoknak gyorsan új földrajzkönyvet kellett írniuk. És hát ahol nagy a szükség, ott Schmitt Pál a segítség, vagy talán azt gondolták, hogy az új országrészekről úgysem tudnak annyit, mint azok, akikhez ez korábban évszázadokon át tartozott. Mindenesetre, mint a cikkből kiderül, a könyv legjobb részei két, korábban magyar nyelven megjelent munkából származnak – igaz, a bukaresti tankönyvírók legalább feltüntették a forrást. 

A kötet többi részét viszont alaposan leszólja a magyar kritikus. És persze, mondhatnánk, hogy 1921-ben ez a kötelező nacionalizmus és sovenizmus olyan alap volt, mint Fidesz-rendezvényen sorosozni. De nem, ez korántsem biztos.

Ugyanis, mint levelében Balázs megjegyezte: „Találtam benne egy frissen indult szlovák túrafolyóirat első számáról rövid ismertetőt, kifejezetten szimpatizálnak velük, és deklaráljak, hogy szép az, amikor közös hazáért rajonganak más-más népek. Úgyhogy ez nem lehetett aféle nacionalista újság.”

Pontosabban az a kis imázsfilm, amit a kétszeres magyar paralimpiai bajnokról vagy bajnokkal forgatott az Unicum az idei nyári vizes vb apropóján, és valamikor pár hete láttam először. Nem mondom, hogy annyira elérzékenyültem, mint amikor a tavalyi futball-Eb idején megláttam a Mol imázsfilmjét (amit aztán Cannes-ban is díjaztak), de most jó érzés volt újra megnézni.

Én mindig is nagy igyekezettel és kellő körültekintéssel tartottam magam távol a sporttól – az Unicumtól ugyanakkor... khm... –, mármint hogy csináljam (két hétnyi labdarúgás és a gimnáziumban kis ideig tartó atlétikaedzésre mászkálást leszámítva), de a két gyerekemmel évek óta járunk rendszeresen uszodába, igaz, egy ideje már nem úszni, hanem pólózni. Sokszor elgondolkodom, jó-e ez nekik – mármint azt leszámítva, hogy csodásan egészségesek, szépen fejlődnek és jó közösségbe tartoznak –, és ilyen megingásoknál ezentúl ezt a filmet is meg tudom nézni. De nem is dumálok tovább, mutatom.

Nem jó dolog előítéletesnek lenni. Sőt, csúnyább, mint egy csokit falatozó menekültre néző Németh Szilárd. És igen, ha volt egy olyan előítélete, hogy a címben feltett kérdésre a válasz az, hogy semmit, hát most tessen szégyenkezni egy jó nagyot.

Mert a közmédia igenis beszámol a BKK e-jegyéről. Tudják, amit bő egy hete vezettek be, és azóta a BKK és T-Systems párosának mindenféle alkalmatlanságát bebizonyította: a rendszer nem működik, úgy tele van hézagokkal, mint Kósa Lajos gondolatmenete bármiről, rendszerhibák, bugok, adatkezelési problémák, lefagyott honlap, kamuzó cégvezérek, azonos nevűek törölhető fiókjai, a rendszerhibát feltáró fiatalember rendőrkézre kerítése jelzik ennek a remek sikertörténetnek a mérföldköveit.

Mármint a valódi valóságban. A magyar közmédia azonban mára olyan szintre fejlesztette az alternatív valóságot, hogy egy Szabad Nép-félóra adja a másikat. Igaz, a hazugságok, na jó, elhallgatások burka, legalábbis az MTI-ben, néha-néha felreped.

A híradó.hu-n egyszerű a helyzet, a sima keresőbe beírva a "BKK" kifejezést 111 találatot kapunk, ebből 5 frissebb idén július 18-inál. Sorolom a címeket (időrendben a legrégebbitől a legfrissebbig):

  • Biztonságosan működik a jegyrendszer
  • Már javítja a BKK az online vásárlás "gyermekbetegségeit"
  • Újra megáll a 2-es metró a Kossuth téren
  • Biztonságban vannak az utasok adatai a BKK szerint
  • Busz és autó ütközött Zuglóban, tízen megsérültek

Tehát szó nincs olyasmikről, hogy miért is ne működne biztonságosan a rendszer, hogy milyen "gyermekbetegségeket" tártak fel, hogy mi baja is lehetne az adatainknak, és miután nem adtak hírt arról a 18 évesről, aki bejelentett hibákat a BKK-nak, naná, hogy arról sem adnak hírt, hogy elvitték a rendőrök.

Az MTI-re kattintva még mókásabb a kép. Szó szerint, mert itt csináltam screenshotot is.

Hírek a BKK keresőszóra az MTI-ben
Hírek a BKK keresőszóra az MTI-ben

Mint látható, a hírügynökség nehezebb helyzetben van, mint a hirado.hu, mert nem tud minden pártközleményt visszadobni. Így közzétették a DK követelését, hogy azonnal ejtsenek minden vádat az online jegyvásárlás hibáit feltáró fiatal ellen (hírt már nem adtak ki belőle), illetve az Együtt ugyanebben a témában kiadott szolidaritási közleményét. Híreik viszont kábé ugyanarról vannak, mint a hirado.hu-nak: rövidhírük, majd hosszabb hírük is arról, hogy a főpolgármester-helyettes szerint kibertámadások érték a BKK-t, és a BKK-vezér csütörtöki bejelentése, hogy az adatok biztonságban vannak. Azt viszont, hogy mi indokolta a két ellenzéki párt közleményének kiadását (javítás: 3 párt közleményének, a Jobbik is kiadott egyet az "etikus hacker" mellett, de azt BKK-ra nem dobta ki a kereső), a nemzeti hírügynökség BKK-ról szóló híreiből nem derült ki.

Ezek után elképzeltem, hogyan számolna be a mai MTI az 1989-es Nagy Imre-újratemetésről. Kábé így:

  • Rendezvény miatt forgalomkorlátozások várhatók a Hősök terénél.
  • Véget értek a forgalomkorlátozások a Hősök terén.
  • A párt és kormány szerint a szovjet csapatok magyarországi tartózkodása és a magyar fiatalok következő húsz éve biztonságban van.
  • OS - Orbán Viktor magyar állampolgár közleménye: [A közlemény nyilvánosságra hozatalát a Magyar Távirati Iroda megtagadja, mert az alkalmas Wojciech Jaruzelski jó hírnevének megsértésésre.]