Gellért, Mercédesz
10 °C
15 °C

Hanula Zsolt

újságíró Tech-Tudomány

Olvasatlan emailek száma18975

Ebből fontos0

Facebook-részvények száma1

Jelenlegi árfolyam (dollárban)76

Eltűnt a sziget, ahol a szovjetek a biológiai fegyvereiket tesztelték Eltűnt a sziget, ahol a szovjetek a biológiai fegyvereiket tesztelték

Pontosabban kiszáradt a tó, ami körülvette. És ez elég nagy baj.

szeptember 22. 04:55

A gyermekek keresztes hadjárata valójában csak egy félrefordítás A gyermekek keresztes hadjárata valójában csak egy félrefordítás

A történelem egyik legsötétebb epizódjaként tanultunk arról, amikor a 13. században 30 ezer gyereket küldtek a biztos halálba a Szentföldet visszafoglalni. Szerencsére ez a valóságban egyáltalán nem így történt.

szeptember 21. 04:28

Mi kerül egy iPhone-on 437 ezer forintba?! Mi kerül egy iPhone-on 437 ezer forintba?!

Végigkövettük, ki mennyit tesz zsebre, míg fél marék alkatrészből méregdrága csúcstelefon lesz. Mit gondol, az Apple kaszál többet rajta, vagy a magyar állam? Nagyobb-e a profit az iPhone-on, mint Pablo Escobaré volt a kokainon?

szeptember 20. 12:56

Donald Trump és Kim Dzsongun diplomáciai szájkaratéja egészen szórakoztató lenne, ha nem lenne egészen vérfagyasztó. Az utóbbi napokban nagyjából úgy szólogatnak be egymásnak, mint a pankrátorok a meccsek előtt - csak hát ugye ők aztán a ringben csak eljátsszák, hogy szilánkokra törik a másik gerincét, itt viszont hőseink keze ügyében éles atomfegyverek indítógombjai vannak.

Akárhogy is, a nagy odamondogató-párbajban a legutóbbi szerva az észak-koreai diktátoré volt, és ő ki is tett magáért, nagyjából szenilis vén trottyosnak nevezve az amerikai elnököt. A közleményt Észak-Korea angolul is kiadta, ebben a "dotard" kifejezéssel illették Trumpot, ez egy elég ritkán használt, régies angol szó - és amint a Merriam Webster szótár kiadójának Twitter-üzenetéből kiderül, az amerikaiak nagy része nem is ismeri, lévén a szótár online változatában az egekbe emelkedett a keresések száma a definíciójára.

Érdekes csavar a sztoriban, hogy az eredeti koreai nyelvű közleményben használt jelző inkább azt jelenti, holdkóros. Miért választották vajon a hivatalos angol fordításban ezt a 14. századi óangol sértést? Nos, az internet népének az az elmélete, hogy az észak-koreaiak ismerik azt az elmúlt pár évben elterjedt nyelvi leleményt, hogy az online nyelvújítók a "retard", vagyis szellemi fogyatékos szóból lenyesett -tard szótagot használják új, kreatív sértések megalkotására. Így születtek olyan szavak, mint a libtard (hülye liberális), femtard (hülye feminista), vagy glutard (divatból gluténérzékenységet kamuzó hülye).

Ebbe a logikába tökéletesen beleillik a dotard kifejezés, mint a Donald + retard képlettel leírható "hülye Donald". Ez most elég érdekes dilemma elé állítja a Trumpot nagy élvezettel sértegető standuposokat, late night show-műsorvezetőket, és az elnököt úgy általában nem szívlelőket: fogadják el, hogy a dotard vicces, és használják, vagy tartózkodjanak ettől, mert hát mégis csak az észak-koreai propaganda terméke?

Ön szerint?

  • 2399
    A dotard vicces nyelvi lelemény, tök mindegy, ki találta ki
  • 1361
    Kim Dzsongun egy borzasztó tömeggyilkos diktátor, semmi nem lehet vicces, ami tőle származik

Még egy bő hónap van halloweenig, és azzal az elkerülhetetlen és végeláthatatlan anyázásokig, hogy kell-e nekünk, a szittya ősmagyarok szilaj gyermekeinek egy ilyen elüzletiesedett amerikai ünnep, mikor van nekünk is rendes busójárásunk. Addig is bemutatjuk az idei beöltözős bulik várható slágerjelmezét:

fakenews

Ez bizony maga a fake news, 2016/17 legjellemzőbb jelensége és kifejezése. Beszerezhető rongyos 55 dollárért, innen

És akinek ez sem elég aktuális, az öltözhet gonosz jedilovag Soros Györgynek.

Méghozzá a terroristavezér pornógyűjteményének részletei. Az már anno 2011-ben kiderült, hogy Bin Laden rejtekhelyén jelentős mennyiségű pornót találtak, méghozzá VHS formátumban. Ezt nyilván alaposan átvizsgálták annak idején, hiszen elképzelhető volt, hogy a kazettákon az Al-Kaidával kapcsolatos fontos információk vannak elrejtve.

Mike Pompeo CIA-igazgató a Foxnak adott tegnapi interjújában sietett leszögezni, hogy a pornógyűjtemény továbbra is, és valószínűleg az idők végezetéig titkosítás alatt marad, mert az "olyan jellegű tartalom, ami ezt indokolja". Elvileg ez lesz az egyetlen részlet a rajtaütésről készült domumentumokból, ami titkos marad. (via Newsweek)