Szabina
4 °C
12 °C

Hernádi Levente

lvnte

képszerkesztő Fotó

Ez a reklámfelületBÉRELHETŐ

Ez a reklámfelületBÉRELHETŐ

Ez a reklámfelületBÉRELHETŐ

Ez a reklámfelületBÉRELHETŐ

2006. október 23. Így zajlott a véres nap valójában 2006. október 23. Így zajlott a véres nap valójában

Már csak az elkötött tankra, és rendőri brutalitásra emlékeznek a legtöbben a 10 évvel ezelőtti tüntetésekről, pedig sokkal több izgalom történt aznap. Egykori tudósításaink alapján rekonstruáltuk a napot. Nagykép.

október 22. 23:58

25 éve nyitják fel a szemünket 25 éve nyitják fel a szemünket

Az ösztöndíj negyedszázados története során több mint száz fotós kapta meg az ösztöndíjat, most közös kiállításon foglalják össze az elmúlt 25 évet.

október 18. 08:29

A magyar kerítést szép lassan benövi a gaz A magyar kerítést szép lassan benövi a gaz

Ha ez így folytatódik, pár év múlva szép sövényünk lesz a déli határon.

október 17. 09:14

2016-ot írunk, és az 1984-ben lefotózott, háborús menekült afgán lány még mindig (vagy újra) harcok elől menekül. 

Pakisztánban próbált hamis iratokkal letelepedni, de lebukott és most 13 év börtön várhat rá. A pakisztáni rendőrség kiadta a letartóztatása után készült fotót:

Az afgán lányt 2002-ben Steve McCurry is felkereste újra, akkor készült róla ez a kép:

The Afghan Girl: A Life Revealed

This story appeared in the April 2002 issue of National Geographic magazine. She remembers the moment. The photographer took her picture. She remembers her anger. The man was a stranger. She had never been photographed before. Until they met again 17 years later, she had not been photographed since.

Lenyűgözően festményszerű portrét lőtt mérkőzés közben Szvetlana Kuznyecováról a Reuters szingapúri fotósa, miközben az orosz teniszezőnő Karolina Pliskova ellen játszott. A beltéri pályán elég sötét volt ahhoz, hogy ne csak a hagyományos teniszfotók készüljenek, hanem lehessen egy kicsit játszani a világítással is. Nagyon klassz, ahogy a kép dinamikája újra és újra ráirányítja a figyelmet a sportoló eltorzult arcára. 

A reneszánsz festők biztos megijedtek volna egy ilyen portrétól, valószínűleg nem ment volna át, hogy az alany nem mereven bámul a kamerába vászonról, és az alakja fokozatosan a semmibe vész, a színhasználat is eltér, de a stílus hasonló.

A véletlen reneszánsz az index legeldugottabb és legritkábban frissülő tematikus sorozata, kész csoda, hogy rátalált! De ha érdeklik a hasonlóan festményszerű hírfotók, nézzen körül erre!

A 10.1-es ios megjelenésével elérhetővé vált a portré mód az iphone 7 Plus telefonokban is, és ma már megjelentek az első fotók, amik megmutatják, hogy a hamis bokeh (tudják, az az effekt a profi fotókon! - nevezzük csak egyszerűen elmosott háttérnek) mekkora hülyeség, ha nem valódi optikai hatás, hanem csak egy szoftver próbálja előállítani.

Az iphone ilyenkor azt csinálja, hogy megpróbálja felismerni a fő témát, és megkülönböztetni a háttértől, azzal, hogy a hátteret elmossa. Laboratóriumi körülmények között ez viszonylag jól működik (lásd: a fenti reklámfotó), de a való életben elég béna a végeredmény össze-vissza homályosított tárgyakkal. (Ettől függetlenül az iphone7, amúgy baromi jó fényképezőgép)

Nagyon jót nevettem a Gizmodo mai posztján.