Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Hudák Hajnal

újságíró Politika

Az év legabszurdabb rendőrségi fotói Az év legabszurdabb rendőrségi fotói

Best of Police.hu 2016

2016. december 31. 18:40

Az önkéntes rendőr ahol tud, segít, ahol nem akarják, ott is Az önkéntes rendőr ahol tud, segít, ahol nem akarják, ott is

Sorozatunk második része a szocialista belügy propagandafotóiból. A Magyar Rendőr képei a Fortepanon.

2016. január 31. 20:00

Mit adott nekünk a Magyar Rendőr? Mit adott nekünk a Magyar Rendőr?

1947 és 1989 között több mint 18 ezer tekercset exponáltak a Magyar Rendőr magazin fotósai, a közel félmillió képkockán húszezer riport látható. Nyilvános a kommunista belügy privát fotóarchívuma.

2016. január 24. 23:24

Tartós, több napig tartó erős fagyok idején nem csak a táplálék, de a folyadék pótlása is kritikus tényezővé válik a madarak számára, mert folyékony halmazállapotú vizet találni télen gyakran sokkal nehezebb, mint élelemhez jutni  - figyelmeztet a Magyar Madártani Egyesület. Az MME arra kéri a lakosságot, hogy az etetőkön itatók működtetésével is segítsük a madarakat.

A víz az itatókban is megfagy, de a madaraknak már az is nagy könnyebbséget jelent, ha a reggeli szürkületet követő néhány órában kiszedjük az itatóból a jeget és a helyére langyos csapvizet töltünk, hogy ihassanak, fürödhessenek. A jég eltávolítása gondot okozhat, ha a hidegben rideggé, törékennyé váló, például kerámia itatót használunk, ezért jobb nagyobb műanyag virágalátét itatót alkalmazni.

Az itató eltörését úgy kerülhetjük el, ha jégtelenítéskor langyos csapvizet folyatunk az aljára. De a reggeli jégtelenítés szükségtelenné válik, ha már este kiöntjük az itatóból az ilyenkor többnyire még csak vékony jéghártyával fedett vizet.

Ha éjszakára egy követ teszünk a kazánra, fűtőtestre, akkor ezt a jégtelenített itató vizébe téve elodázható a befagyás. Ha az itató napon van, akkor a gyenge téli napsütés is késlelteti a víz befagyását.

Az etetőre kihelyezett alma nem csak élelmet, de némi vízutánpótlást is jelent a madarak számára. Ha ez keményre fagyott, csurgassunk rá meleg vizet, hogy felpuhulva a gyengébb csőrű madarak számára is megkönnyítsük a csipegetését.

Nézze meg az Időkép hőtérképén, hol lehet a legnagyobb hidegre számítani:

hő
Fotó: Időkép.hu

A rendőrök kedden Tatán, a Derítő-tó partján észrevettek egy mozdulatlan madarat. Az egerészölyv a járőrök közeledésére sem reagált. A rendőrök értesítették a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársait, akik megállapították, hogy az egyéves madár legyengült, valószínűleg nem talált élelmet. Egy röptetőbe vitték a madarat, ahonnan pár hét elteltével felerősödve távozhat.

mentés
Fotó: Police.hu