Magdolna, Léna
10 °C
28 °C

Janecskó Kata

újságíró Politika

Bírósági tárgyalóteremben töltött munkaórák száma900

Bentragadás az egyik budapesti bíróság páternoszterében1

Politikusssal visszafizettetett közpénz eddigi legnagyobb összege (forint, bruttó)20000

Szürke pulcsik és szürke macskák együttes száma13

Óriási a dugó az M1-esen Győrnél

Egymás után két hármas karambol történt vasárnap este alig egy kilométerre egymástól.

tegnap, 20:48

Halálos vonatgázolás történt Borsodban

A Budapestre tartó vonat 300 utasának a nyílt pályán le kellett szállnia Taktaharkány előtt. Néhány esti vonatnál egy órás késés is várható.

tegnap, 19:28

Visszazuhant egy felszálló helikopter Budaörsön Visszazuhant egy felszálló helikopter Budaörsön

Egy ember megsérült a balesetben.

tegnap, 19:20

A nemrég megválasztott francia elnök, Emmanuel Macron csütörtökön találkozott Donald Trump amerikai elnökkel, és ahogy mi is megírtuk, mindenki felfigyelt a Macron által kínos hosszúságúra nyújtott kézfogásukra, ami ráadásul annyira görcsösen erős is volt, hogy - ahogy a BBC kielemezte - jól láthatóan elfehéredtek az ujjperceik is.

Most Macron a francia médiában elárulta, miért csinálta ezt: a kézfogás egyáltalán "nem volt ártatlan", hanem maga "az igazság pillanata" volt. Macron azt mondja: meg akarta mutatni, hogy ő aztán nem fog engedményeket tenni, még szimbolikusakat sem. A Journal du Dimanche nevű lapnak adott nyilatkozata szerint a francia elnök Trump tiszteletét akarta kivívni, szerinte Donald Trump éppúgy mint a török vagy az orosz elnök, az erő nyelvéből ért, ami őt egyébként nem zavarja.

Macronnak nem kellett különösebben szemfülesnek lennie ahhoz, hogy kiszúrja, hogy áll Trump a kézfogásokhoz. Hónapok óta tele van az internet az övékéhez hasonló, csak éppen Trump diktálta fura jelenetekkel:

Dühös olvasói levelet kapott a Délmagyar a hídi vásár egyik attrakciójáról, a rúdhoz rögzítve körbe-körbe járó pónikról. A Belvárosi híd újszegedi lábánál ezer forintért öt percre ülhetnek pónira a gyerekek.

2
Fotó: Kuklis István / délmagyar.hu

A lapot megkereső olvasó, Borek Edina szerint "a lovacskák fizikálisan és lelkileg is sérülnek ettől az állandó körözéstől, monoton bambulástól".

Számomra felfoghatatlan, miért kell az állatokat egész nap a tűző napon egy monoton blődségre kényszeríteni

- írta.

A Délmagyar megkereste a pónikarusszel üzemeltetőjét, Petrik Tamást, aki elmondta: 30 éve csinál pónikarusszelt vásárokban, és máskor is meg kellett küzdenie már állatvédőkkel, akik szerinte nem értenek a lovakhoz. Már a kecskeméti karácsonyi vásárban is ráküldték a hatósági állatorvost, de az mindent rendben talált.

Petrik azzal érvelt, hogy a lónak más a hőháztartása, mint az embernek, a legelőn is a napon vannak, máshogy élik ezt meg, és szerinte munkaállatként dolgozni is szívesen dolgoznak, lelkileg és fizikailag sem sérülnek attól, hogy órákig körbejárnak. Szegedre öt pónit vitt, cserélgeti őket, egy mindig pihenőn van.

A Délmagyar megkérdezte volna a Magyar Póni Klub Szövetség véleményét is, ők a körülmények ismerete nélkül a konkrét esetről nem nyilatkoztak, de általánosságban leírták: önmagában az, hogy a póniknak melegben gyerekekkel a hátukon kellett sétálniuk, még nem nevezhető állatkínzásnak.

Hívatlan és meglehetősen makacs látogatót kaptak egy connecticuti házban, Avonban, amikor elkészült a frissen sült, illatos brownie, írta meg a BBC is. A fekete medve kitartóan próbálkozott, több ajtónál is, különféle technikákkal, és nem riasztotta el a zaj sem, hiába kiabáltak rá. Végül mégsem tudott bejutni, és mire a rendőrség kiért, feladta és brownie nélkül távozott. A connecticuti környezetvédelmi hivatal szerint az államban az utóbbi időben gyarapodott a medvepopuláció, és az állatok tavasszal aktívabbak is.

95991074 img asdf31875
Fotó: Bob Belfiore / Twitter