Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Joób Sándor

újságíró Politika

Nők és férfiak a pult mögül Nők és férfiak a pult mögül

Horváth Győző három éve fényképezi két sör csapolása között a Kisüzem vendégeit – a pult mögül. Vajon milyen lesz nézni ezeket a képeket tíz vagy húsz múlva? És hogy lett a hely neve éppen ez?

tegnap, 22:26

Inkább Harry Pottert olvassanak alsóban, mint Jókait Inkább Harry Pottert olvassanak alsóban, mint Jókait

És nyugodtan tanuljanak matekot és nyelvet mobilon, mert az iskola nem használja ki a gyerekek kütyüaffinitását, mondta az Indexnek Csépe Valéria, az új Nemzeti alaptantervért felelős miniszteri biztos. A pszichológusprofesszor szerint a kerettantervek helyett tantervi ajánlások is jöhetnek, amik nagyobb szabadságot adnak a tanároknak.

tegnap, 09:38

Új agráregyetemet akar a kormány, de nagy az ára Új agráregyetemet akar a kormány, de nagy az ára

A Pannon Egyetemet két évvel ezelőtt még pozitív példaként emlegették. Most leválasztanák róla a keszthelyi kart, de emiatt a veszprémi központú egyetem is nehéz helyzetbe kerül. Mi értelme ennek?

március 22. 12:43

Ma van a meteorológia világnapja, amit az időjárás nálunk méltóképpen szép tavaszi napsütéssel tisztel meg. De nem is ez a lényeg. Tudta, hogy a nyelvújítás korában ezt a csúnya szót is magyarították eleink, és igen szép kifejezést találtak rá. Kár, hogy a meteorológia győzött. Mit gondol, mi volt rá a magyar szó?

Mit gondol, mi volt a meteorológia neve a nyelvújítás korában?

 • 2946
  légtüneménytan
 • 1488
  légkörészet
 • 1394
  körlégállagtan
 • 819
  felhészet

  

A helyes megfejtést nézze meg itt.

Nem lehet túl izgalmas dolog egy gyártósoron dolgozni, még egy BMW-gyárban sem, szóval bizonyos szempontból meg lehet érteni azt a két lengyel munkást, akik március 3-án a müncheni autógyárban zajló éjszakai műszak közben úgy gondolták, kimennek inkább elpattintani egy spanglit az öltözőbe. Történetünk szempontjából külön figyelmet érdemel, hogy mindez a gyár kipufogórészlegén történt, értik?

Ezután visszatértek a szalaghoz, de este 11 körül mindketten elájultak. A kollégák azonnal leállították a gyártósort, hívták a mentőket. A két lengyel herbált szívott, emellett az egyik szervezetében amfetamint találtak, a másiknál pedig a már részegségnek megfelelő, 1 ezrelékes alkoholszintet mutattak ki.

A Bild úgy tudja, legalább 40 percig állt a gyártósor az üzemben. A gyár szóvivője a leállás miatt "közepes mértékű, ötszámjegyű veszteségről" beszélt (euróban), de a Bild úgy tudja, egy ilyen váratlan kiesés a termelésben akár 1 millió eurós veszteséget is jelenthet a BMW-nek.

Ugye mindenkinek megvan a helyzet? Vendégség, bemutatkozás a jövendőbeli családjának, első randevú...és el kell menni vécére. És persze a vécé nem egy csendes, félreeső kis zugban van, ahol az ember bátran kiadhat magából mindent, hanem a lakás kellős közepén, egy ajtóra a szerelmünktől, anyósunktól, főnökünktől.

Ha az ember nem akar mindent rögtön elszúrni, két alapvető feladatot kellene diszkréten megoldani: 1. ne adjon ki a testünk semmilyen, amúgy természetes hangot 2. ne hagyjunk magunk után semmilyen, amúgy természetes szagot. Előbbire több megoldás létezik a hangos köhögéstől kezdve a sanda eregetésig. A szagtalanítás sokkal nehezebb ügy. Az én kollégiumi szobatársam például annak idején a gyufázásra esküdött: gyufákat gyújtogatott trónolás közben, de egyáltalán nem mondanám, hogy ez 100 százalékos hatékonyságú kémiai eljárás lett volna.

Modern világunk eme központi kérdésére kínál megoldást a Poo Pourri nevű termék, ami egészen más oldalról fogja meg a kaki problematikáját, mint a légfrissítők, amik ugye már a vécé légkörében terjengő szagot próbálják meg elfedni egy úgynevezett illattal. A Poo Pourrit ezzel szemben a vécé vizébe kell fecskendezni, ahol citrus illatú, szagzáró réteget képez, és már nyugodtan küldhetjük is landolni a vízbe a kis ejtőernyőst.