Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Joób Sándor

újságíró Politika

Menekültekre lőttek Horgoson Menekültekre lőttek Horgoson

Nagyobb kaliberű fegyverrel nyitottak tüzet. Egy iráni férfit hasba lőttek.

tegnap, 21:58

Alpesi Mordort csinál Ausztriából az osztrák szélsőjobb? Alpesi Mordort csinál Ausztriából az osztrák szélsőjobb?

És ki lesz benne Gollam? Bedurvult az elnökválasztási kampány Ausztriában, Trump győzelme olaj a tűzre. Ezerrel megy a nácizás és a fenyegetőzés.

tegnap, 08:23

Egy brazil mágus márciusban megjósolta, hogy le fog zuhanni egy focicsapat gépe Egy brazil mágus márciusban megjósolta, hogy le fog zuhanni egy focicsapat gépe

Egy korábbi jövendölése is bejött: előre megmondta, hogy Brazília a vb-n 7-1-re kikap a németektől.

november 30. 23:34

Bevallom súlyos tájékozatlanságom: én még nem hallottam a Makapansgat-kavicsról. Pedig ez lehet a világ legügyesebb kiállítási marketingfogása legrégebbi műtárgya, amit most először mutatnak meg a nagyközönségnek a londoni British Museumban. A kavics hárommillió éves lehet, a rejtélye évtizedek óta foglalkoztatja a kutatókat. Tényeket alig tudunk, viszont annál több elmélet született róla. Nézzük!

Tények: A kavicsot az 1920-as években fedezték fel a Dél-afrikai Köztársaság Limpopo tartományában néhány Australopithecus-maradvány mellett. A két lábon járó, emberszabású Australopithecus az ember egyik legkorábbi elődje. Ami érdekes, hogy a kavics származási helyétől több kilométernyire került elő, tehát valaki arra a helyre vihette.

Elmélet 1: A kavics igazából az empátia legkorábbi ismert megmutatkozása lehet. Megtalálója kisgyermeknek hihette a követ.

Elmélet 2: A kavics az öntudat fejlődését mutathatja: megfelelő szögből nézve ugyanis a lelet egy Australopithecus africanus arcára emlékeztet. A kavicsot ezért sokarcú kőnek is nevezik.  

Elmélet 3: Ez lehet a világ első ismert kiállítási tárgya. Elődünk elrakta, hazavitte és valamiféle műalkotásként tekintett rá a kavicson található arcrajzolat miatt. John Giblin, a kiállítás társkurátora szerint ez a kavics a kíváncsiság korai megmutatkozásának bizonyítéka, a valódi művészet előfutára. Aki megtalálta, azért tette el, hogy a későbbiekben elmélkedhessen rajta, gyönyörködhessen benne.

A legvalószínűbb, hogy soha nem fogjuk megtudni a kavics valódi történetét. De ez mindegy is: ha műalkotásnak nézzük, akkor az is. Gondoljon csak a világ leghíresebb piszoárjára

Igen! Szerda este esett a hó. Itt van rá a bizonyíték, amit egyik olvasónk küldött. Egyébként elgondolkoztak már azon, mi különös van abban, hogy egy hideg, december elsejére virradó éjjel esik a hó? És mi mégis miért örülünk mindahányszor ennek? 

Egy olvasónk küldte be ezt a képet, amit konkrétan az anyósa vécéjében fedezett fel. Én első látásra nem hittem el. Azt gondoltam, az internetes népművészet egy újabb termékével van dolgom. De aztán utánanéztem, és tényleg. A Népszabadságot bezáró Mediaworks nevű kiadó, ami egy csomó megyei napilapot birtokol, és ami egy Mészáros Lőrinchez közelálló cég tulajdonába került, nos, ennek a kiadónak és az Új Néplapnak a szolnoki székháza tényleg a Mészáros Lőrinc utca 2-ben van.

Bizonyíték 1: A Google Maps szerint van Mészáros Lőrinc utca Szolnokon

Bizonyíték 2: Igen, tényleg ez a címe az Új Néplapnak