Alfréd
4 °C
14 °C

Joób Sándor

újságíró Politika

Teljesen meglepett, hogy az orvos kezet fogott és bemutatkozott Teljesen meglepett, hogy az orvos kezet fogott és bemutatkozott

Külföldre költözött magyarok találkozása az ottani egészségüggyel. Miért van külön oltószoba gyerekeknek, és miért kell fejhallgatót felvenni a betegnek a vizit a idején? És miért jobb egy csomó minden mégis a magyar egészségügyben?

február 20. 15:30

Nagyon ritka és nagyon drága Lamborghiniket hív vissza az olasz gyár Nagyon ritka és nagyon drága Lamborghiniket hív vissza az olasz gyár

A több mint 1 milliárd forintba kerülő Venenókat is érinti egy konstrukciós hiba, amit tüzet okozhat.

február 15. 10:54

Csak az elavult gyógyítási szokásokra akartam rávilágítani Csak az elavult gyógyítási szokásokra akartam rávilágítani

Az Angliában barbárnak nevezett dr. Szakács Krisztina az Indexnek adott interjújában inkább kérdez: miért írnak fel ennyi kalciumot nálunk, miért terjed ennyire a homeopátia? De beszél arról is, mi a baj azzal a szemlélettel, hogy „ha harminc évig jó volt, akkor most is az lesz”.

február 15. 09:28

Hallotta már Donald Trumpot 50 százalékra lelassítva? Kimeríthetetlen humorforrás.

Jimmy Kimmel a tévéshowjában külön rovatot szentelt a részegre lelassított Trump-videóknak.

Valószínűleg ön is átélte már, mennyit kell várni a sürgősségi osztályon kéztöréssel, kisebb sérüléssel, nem életveszélyes panasszal. Persze mindenkinek a saját baja a legnagyobb. Nekem például egyszer az volt a legnagyobb bajom, hogy úgy belerúgtam otthon az ágy szélébe, hogy eltört a kislábujjam. Persze most röhög rajtam, de felebaráti szeretettel kívánom, hogy hasonló élményben sohase legyen része: az a kis bőrdarab ott a lábunkon a benne lévő pici törött csontocskával pokolian tud fájni. És akkor tanulja meg igazán, hogy enélkül a látszólag semmire se való szervecske nélkül alig lehet járni. A sürgősségin azért elég hamar kiderült számomra, hogy más baja bizony lehet nagyobb az enyémnél. Több óra várakozás után így én voltam a legutolsó, akit egyáltalán megnézett egy orvos.

De van, aki nem tud ennyire türelmes lenni. Ebben pedig nincs különbség egy átlagos magyar kórház és a rendkívül fejlett Ausztrália egyik jól felszerelt kórháza között, merthogy mindkettőbe emberek járnak. A különbség talán annyi, hogy Ausztráliában mindezt igyekeznek elmagyarázni a betegnek. Ettől pedig azt remélik, hogy az amúgy is súlyos helyzetből nem lesz egy másik vészhelyzet. Ha ön már verte ököllel a pultot egy sürgősségi osztályon vagy üvöltözött a betegfelvételnél, nézze meg ezen a kis felvilágosító filmen, mi zajlik mindeközben. (via SA Health

Gyors közvélemény-kutatást végeztem a szerkesztőségben, ki ismeri Salvatore Quasimodo nevét, aki semmiképpen sem azonos, tudják...a Notre Dame-i toronyőrrel. Megnyugodtam, hogy nem én vagyok az egyetlen totálisan tájékozatlan ember a szerkesztőségben. A mini közvélemény-kutatás eredménye a következő volt:

  • 10 megkérdezett emberből 9-nek fogalma sem volt, ki ő. Az ilyenkor szokásos toronyőrös és púpos poénokat most nem idézném. 1 ember állította azt, hogy hallotta már ezt a nevet, de ő mindig azt hitte, hogy ez a Notre Dame-i toronyőr.
  • 1 ember ismerte, sőt azt is tudta, hogy minden évben tartanak róla elnevezett költőversenyt, és Salvatore Quasimodo szanatóriumban is volt Balatonfüreden. Jellemző persze, hogy ez János volt, aki amúgy a sportrovatban dolgozik (a kultrovatunk éppen ebédelt, ők nem kerültek bele a szórásba).

Utánanéztem (persze Wikipedia, mert még elég sok más melóm van), szóval Salvatore Quasimodo (1901-1968) szicíliai származású olasz baloldali elkötelezettségű költő, műfordító, kritikus. Nagy műgonddal megírt, elégikus hangú verseivel az úgynevezett hermetizmus költői irányzatának egyik elindítója volt. A második világháború utáni költészetéért 1959-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. Többször járt Magyarországon, 1961-ben Balatonfüreden gyógykezeltette magát és több versében is a balatoni tájról és Füredhez kötődő érzelmeiről írt, még fát is ültetett a Balaton-parti sétányon.  

Innentől már csak a a legszükségesebb infók az MTI-ből - szigorúan költőknek. Május végéig lehet jelentkezni a 25. (!!!!!!!) Salvatore Quasimodo Költőversenyre. Május 31-ig két magyar nyelvű, kiadatlan és más pályázaton még nem szerepelt vers beküldésével lehet jelentkezni. A pályázatokról júliusban dönt a szakmai zsűri, majd szeptember 9-én, nemzetközi költőtalálkozón rendezik meg a díjkiosztó ünnepséget Balatonfüreden. A Salvatore Quasimodo Emlékdíj korábbi nyertesei között van egyébként Marno János, Szálinger Balázs, Tóth Krisztina, Tőzsér Árpád, Rakovszky Zsuzsa, Orbán Ottó és Faludy György is. Igen, az ő nevük eléggé ismerős. 

Szívesen belinkelném ide a részletes pályázati leírást, de 15 perc keresgélés után sem nem bukkantam rá sehol az interneten. Lehet, hogy ezért sem ismerik olyan sokan Salvatore Quasimodót és a róla elnevezett költőversenyt? 

Update: Szerdán, a poszt írásakor ezen az oldalon is jártam, ahova azóta fölkerült. Erre a linkre kattintva az oldal alján találja meg a pályázati kiírást.