Adalbert
6 °C
22 °C

Kalas Györgyi

újságíró Kult

Hova menjünk vasárnap bruncholni? Hát a színházba! Hova menjünk vasárnap bruncholni? Hát a színházba!

Ha még nem próbált zenére reggelizni, akkor itt az ideje: a Katonában élőzenés vasárnapi jazzbrunch indult, a következőre októberig kell várni.

szeptember 18. 12:45

Filmes díjat neveznek el Zsigmond Vilmosról Filmes díjat neveznek el Zsigmond Vilmosról

Két Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos és Haskell Wexler nevét fogja viselni idén az amerikai operatőrök társaságának díja.

szeptember 16. 11:00

Meg kell menteni a trollokat a pusztulástól Meg kell menteni a trollokat a pusztulástól

Anna Kendrick és Justin Timberlake mindent elmagyaráznak, amit tudni kell a troll-apokalipszisről.

szeptember 16. 09:13

Három napos rajzfilm- és képregény-fesztivál lesz hétvégén Brüsszelben, ahol természetesen kiemelt szerepet kap Georges Remi rajzoló - művésznevén Hergé - világszerte ismert figurája, a kalandos életű Tintin karaktere. Tintin történeteit összegyűjtve magazinként is kiadták, mozifilmre, rádiójátékra, televízióra és színpadra is adaptálták, valamint több mint 50 nyelvre fordították le. Kötetei több mint 200 millió példányban keltek el világszerte.

A hetedik alkalommal megrendezett rajzfilm- és képregényfesztivál díszvendége Kanada Québec tartománya, amely 300 új kiadású képregénnyel, filmvetítéssel, kiállítással, workshopokkal és rajzversenyekkel mutatkozik be.

A fesztivál hagyományos programja a Tintin Rally, ahol idén 80 olyan veterán autó vonul fel, melyek rajzolt modelljei a Tintin magazin 1946 és 1988 között megjelent számaiban tűntek fel. A Brüsszeltől dél-keletre található, Louvain-la-Neuve-i Hergé Múzeum érintésével felvonuló autók mintegy 100 kilométer megtétele után érkeznek a királyi palota kertjének bejáratához, ahol a népszerű képregény- és rajzfilmkarakterek több tízméteres, héliummal töltött léggömbfigurái lebegnek majd a belga főváros felett.

Ősszel is lesz SVÉT, azaz Stílusos Vidéki Éttermiség, ezúttal szeptember 11-én Veszprémben, a Chianti étterem meghívására. Ha még soha nem volt SVÉT-en, akkor éppen itt az ideje elmenni, ezen a rendezvényen ugyanis egyszerre próbálhatja ki az összes szuper vidéki éttermet.

 A menüt idén az Örökségünk és kreativitásunk mottó jegyében kell elkészíteniük a séfeknek, ez azt jelenti, hogy minden étterem egy hagyományos magyar, illetve egy modern, önazonos kreatív fogást kínál. A főzési folyamatot is végig lehet követni természetesen. 

A belépést viszont előzetes bejelentkezéshez kötött, miután az első regisztrációs körben rekordidő, azaz 36 óra alatt beteltek a helyek, szeptember 6-án e 12-től veszpreminfo.hu oldalon ismét lehet regisztrálni.

Fotó: Hernádi Levente / Index

És kik lesznek ott?

Összesen húsz vidéki étterem: Anyukám Mondta – Encs, Baricska Csárda – Balatonföldvár, Chianti Étterem – Veszprém, Erhardt Étterem – Sopron, Gusteau Kulináris Élményműhely – Mád, Ikon Étterem – Debrecen, Kistücsök Étterem – Balatonszemes, Macok Bisztró és Borbár - Eger, Mandula Étterem és Bor Bár – Villány, Manga Utazó gasztroműhely – Etyek, Hernyák birtok, Nomád Hotel – Noszvaj, Palkonyha – Palkonya, Rosinante Étterem – Szigetmonostor, Viator Apátsági Étterem és Borbár – Pannonhalma, Walter Vendéglő – Perbál

További infó itt. 

A Nárcisz Asztaltársaság a Magyar Hospice Alapítvány és a vendéglátóhelyek közös kezdeményezése, aminek keretében az éttermek egy éven keresztül heti egy menü árának felajánlásával támogatják alapítványuk tevékenységét. Az alapítók olyan ismert éttermek, mint a Larus, a Nobu, a Pomo D'oro, az Ürömi Hütte, vagy éppen a Michelin-csillagos Borkonyha, akik folyamatosan segítik a Hospice Alapítvány munkáját.

Ez a pár éve indult kezdeményezés ma már olyan sikeres, hogy egy betegszoba egész éves fenntartását tudja megoldani az Alapítvány és ezzel évente közel 30 gyógyíthatatlan betegnek és családjának segít szakszerű, szeretetteli ápolással, fájdalomcsillapítással, lelki támasszal az élet legnehezebb szakaszában.

Az alapítvány idén 25 éves, ez alkalomból rendeznek egy születésnapi kerti vacsoráját, ahol az éttermek készítenek egy-egy fogást. A vacsorára itt lehet jelentkezni, ára 20 ezer forint, amelynek teljes összege a Hospice Alapítványt támogatja.