Pandora, Gabriella
7 °C
14 °C

Kalas Györgyi

újságíró Kult

Napi egy tonna zöldséget és gyümölcsöt mentenek meg a kukától Napi egy tonna zöldséget és gyümölcsöt mentenek meg a kukától

A Wiener Tafel több tonna megmentett élelmiszerrel biztosítja a menekültek ellátását, miközben főzőtanfolyamok segítségével a nyelvtanulást és az integrációt is segítik. Bécs központi piacán jártunk.

december 5. 07:03

Wes Anderson kutyás animációja nyitja a Berlinalét Wes Anderson kutyás animációja nyitja a Berlinalét

A rendezőnek ez a negyedik filmje a fesztiválon, a Grand Budapest Hotelért Ezüst Medvét nyert.

december 5. 05:15

Szexista reklámmal támadt az egyik ékszergyártó karácsonyra Szexista reklámmal támadt az egyik ékszergyártó karácsonyra

A Pandora szerint a nők mosogatni meg főzni szeretnek a legjobban.

december 4. 18:24

Cecil B. DeMille Tízparancsolat című, több mint 90 éve forgatott filmjének egy szfinxszobrát ásták ki régészek a kaliforniai tengerpart homokdűnéin folyó feltáráson.

A 140 kilós gipszszobor már a második szfinx, amelyet a Guadalupe-Nipomo környékén zajló ásatáson találtak. Három éve emelték ki az első példányt. DeMille a kaliforniai partvidék homokdűnéi között építtetett fel egy hatalmas egyiptomi díszlelet 1923-ban. A filmhez több mint húsz szfinx készült.

sphinx-face1
Fotó: Picasa

A forgatás után a rendező úgy döntött, hogy a díszlet darabjait a Los Angelestől 280 kilométerre északnyugatra húzódó dűnék között ássák el. Monumentális méretei miatt ugyanis nem lehetett volna elszállítani, és otthagyni sem akarták más filmeseknek. A díszletek évtizedekig pihentek a tengerparti homokban, mielőtt a feltárási munkák megkezdődtek volna. A most előkerült szfinxet jövő nyáron tervezik kiállítani a helyi dűnemúzeumban.

Autizmussal élő fiatalok rajzaival díszített designtárgyak mutatkoztak be a hétvégén Londonban. A Balassi Intézet által szervezett reTHINK Hungary and the V4 rendezvénye keretében a WAMP design vásáron kaptak helyet az Autistic Art márka jótékony célú termékei. A noteszeken, borokon, csokis dobozokon található grafikák az Autistic Art Alapítvány művészeti foglalkozásán születtek. A termékek eladásából az alapítvány 10 autista fiatalokat ellátó lakóotthont támogat és egy egyedülálló művészetterápiás programot is fenntart.

Az Autistic Art egyik célja, hogy megmutassa: autizmussal élő fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró termékek. A különleges művészeti foglalkozások pedig terápiaként és egyedi forrásteremtésként is működnek. A program az országban egyedül biztosít olyan művészetterápiás foglalkozást kortárs művészeti szemlélettel, amely mindenben megfelel az autisták igényeinek. A foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autizmussal élő emberek jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. 40 százalékuk például egyáltalán nem beszél.

Kárász Eszter és a Krétakör új videója azokat a hozzászólásokat összegzi, amik a szexuális zaklatásról szóló hírek kapcsán leggyakrabban el szoktak hangzani. Ezek közös jellemzője többnyire az áldozathibáztatás.