Lukács
9 °C
22 °C

Kolozsi Ádám

újságíró Tech-Tudomány

Őskáosz: nagy népi tébolydából született a bolsevizmus Őskáosz: nagy népi tébolydából született a bolsevizmus

Forradalom? Puccs? Őrült anarchia? Száz éve volt a nagy októberi, csak azt nem könnyű megmondani, mi is pontosan. Mit tanítsanak róla a történelemtanárok? Tobzódó téboly egy békés konferencián.

október 15. 12:43

Szajha? Igen. De áruló? Soha! Szajha? Igen. De áruló? Soha!

Luxusprosti, ál-indiai szexszimbólum, nemzetközi celeb, aki őrmesterektől trónörökösökig gyűjtötte a skalpokat, míg bele nem halt az uniformisszenvedélyébe. Száz éve végezték ki Mata Harit.

október 14. 23:07

Csoda történt, a szobrok sírni kezdtek Csoda történt, a szobrok sírni kezdtek

A pásztói kis templomban három hónapja könnyezik a Szűz Mária-szobor, aztán egy másik is rákezdett. De miért most, és miért ott? Ajándék ez, vagy bajban vagyunk? Jámborok az aberrált világban: riport egy tüneményről.

október 8. 09:36

Pár ezer év múlva a régészek remélhetőleg legalább akkora örömmel azonosítják majd az én utolsó vacsorámat is (ha a mai lenne az, segítek nekik, hátha lesz a leletek között egy merevlemez is közép-európai times new romanes nyelvemlékekkel: ez itt kérem savanyú bableves és rizskoch pár gránátalma-szemmel), mint most egy 4500 évvel ezelőtti fieszta menüsorát.

A stonehenge-i ásatásokon előkerült korabeli edénydarabokon olyan zsír- és egyéb foltokat azonosítottak, amelyek lipidelemzéssel elég sokat elárulnak a neolitikumban tartott rituálékon fogyasztott táplálékról. Ami a jelek szerint az egyáltalán nem volt szegényes. A fő találatok ugyanis:

  • húsok, legnagyobbrészt sertés, de marha is;
  • más edényekben pedig zsírokban gazdag tejtermékek.

Mivel a Brit-szigetek akkori népessége laktózérzékeny volt, csak feldolgozott tejtermékekről, feltehetően sajtokról és zsírokról lehet szó.

Más lelőhelyekkel szemben itt kifejezetten sok ételmaradékot, félig lerágott, húsos csontokat és egyebeket is találtak, ami arra utal, hogy a nagy ünnepségeken hatalmas bőségben halmozták fel az élelmiszert.

És hogy miért pont mézen nevelték a vágóállatot? A helyszínen kiásott archaikus sertésfogak annyira szuvasok voltak, hogy a kutatók következtetése szerint valami édes cuccal kellett hizlalni őket, hogy ilyen állapotba jussanak – a legvalószínűbb megoldás a méz.

Az újkőkorszak étkezési kultúrájáról néhány napon belül Stonehenge-ben nyílik kiállítás.

870 ezüstérmét találtak szlovák régészek egy földbe rejtett korsóban a Tátra lábánál fekvő Lucsivnánál. Az 1665 és 1733 között vert pénzek többsége magyar, a többi vegyesen Sziléziából, Tirolból, Alsó-Ausztriából és Morvaországból származik.

A korsóba rejtett pénzeket egy barlang fölé ásta el valaki közel három évszázaddal ezelőtt. Olyan helyet keresett, melyre könnyű utólag emlékeznie, valamiért azonban mégsem ásta ki soha a kincseit.

A pénzek korabeli értéke nem volt igazán jelentős, egy alsó-középosztálybeli ember kincsei lehettek, de mivel a falun egy frekventált postakocsi-útvonal is átment, elképzelhető, hogy erdei rablók lopott kincséről van szó.

(Spectator)

A római költő ezen a napon született hetven évvel Krisztus előtt. Álljon akkor itt neki pár sor a híres IV. eklogájából:

Kezdd, kicsi gyermek, kezdj nevetést, ismerd fel anyádat,
Hosszú volt a nehéz tíz hónap az édes anyának,
És aki nem nevetett bölcsőben már szülejére,
Istenek asztala, istennő nászágya se várja.

65FC616D-4BB5-4568-8728-9FA791E0496C

via GIPHY