Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Kolozsi Ádám

újságíró Tech-Tudomány

Hogy nem lett Japán keresztény ország? Hogy nem lett Japán keresztény ország?

Miért feszítették keresztre a híveket Japán urai, hogy maszkírozták magukat az underground keresztények, lehet-e taposni Krisztus képére? Vallási és történelmi háttér az új Scorsese-fimhez.

március 19. 10:43

Keletre, magyar: Soros anyuka cukrászdájától az ősmagyar ezotériáig Keletre, magyar: Soros anyuka cukrászdájától az ősmagyar ezotériáig

Honnan jön a keleti nyitás, miért a székelyek a szupermagyarok, mire jó a Horthyval való bunkózás, és miért vezessünk be szoborstopot? Turanizmustól a trianonozásig, néhány kivénhedt rocsóval: Ablonczy Balázs történésszel beszélgettünk.

március 15. 08:24

Ha a Führer jön, millió kéz intsen neki Ha a Führer jön, millió kéz intsen neki

Weisz bácsi csárdájától az Anschlusst ünneplő Berlinig, angyalok nélkül: vadiúj Zeiss Ikonjával Hitlert is lekapta egy magyar fiatalember 1938-ban. Fortepan, nagykép a Harmadik Birodalomból.

március 11. 16:56

A Cosa Nostra varázslatos világának felfedezésére invitál egy utazási iroda a szicíliai Trapaniban.

A látogatókat elvisszük a legérdekesebb és legismertebb helyekre, amelyek a maffiához köthetők.

– áll az Addiopizzo utazási iroda hirdetésében. A túrák keretében fel lehet keresni néhány maffiavezér szülőhelyét, például Corleonét (Toto Riina és Bernardo Provenzano egykori fellegvára) és Castelvetranót (Matteo Messina Denaro, a Cosa Nostra mostani vezetőjének a városa).

Két éve a Cosa Nostra egykori vezetőjének, Bernardo Provenzanónak a fiát kérték fel, hogy tartson előadásokat amerikai turistáknak a maffiáról, de a hasonló akciókat nem midnenki tartja túl viccesnek. „A maffia világa egyáltalán nem varázslatos, hanem visszataszító” – reagált Maria Falcone, a szervezett bűnözés által 1992-ben meggyilkolt államügyész, Giovanni Falcone testvére. Az egyik érintett várospolgármestere, felszólította az ügyészséget, hogy blokkolja az utazási iroda honlapját, mert a maffiatúrák az áldozatok és hozzátartozók arculcsapását jelentik – írja az MTI.

– gondolta a jogtudatos 15 éves spanyol fiú, de súlyosan csalatkoznia kellett a jogállam működésében. Bár a telefon szülői elkobzása a fiú értelmezésében egyértelműen kimerítette a rossz bánásmód fogalmát, annyira, hogy emiatt érdemes perre is menni, az ügyet megkapó almeriai bíró nem érezte át kellőképpen a problémát. Szerinte az anya „nyilvánvalóan” nem követett el jogsértést, sőt, a bíró még azt is megkockáztatta, hogy így viselkedett felelős szülőként, aki teljesíti a gyermek nevelésével kapcsolatos kötelességeit. Hogy a fiú milyen lelki és egyéb sérüléseket szenvedett el a telefonmentes időszakban, arról nem szólnak a hírek.

Látványos műholdfelvétel a Nemzetközi Űrállomásról, rajta a szicíliai partvidék és Catania környéke, de ami érdekes, az a kép bal alsó negyedén látható: a sárgából vörösbe átmenő csík egy izzó lávafolyam az Etna oldalán.

etnakep
Fotó: ESA/NASA

Az európai Űrügynökség (ESA) az Etna egy héttel ezelőtti kitörését is felvette. Ezen a képen a kék a hegy hósipkáját jelöli.

Etna erupts node full image 2
Fotó: esa