Zoltán
19 °C
32 °C

Kolozsi Ádám

újságíró Tech-Tudomány

Állami pénz nem kell, alulról építenék újjá a magyar művészeti színteret Állami pénz nem kell, alulról építenék újjá a magyar művészeti színteret

Szabad örömköztársaság diktatúrában is: kortárs művészeti sztárokat is Pestre ránt az idei OFF.

5 órája

Józsefvárosból Berlinbe: magyar vezetője lesz a cigány kultúra európai központjának Józsefvárosból Berlinbe: magyar vezetője lesz a cigány kultúra európai központjának

Fehér szakértők helyett a romák beszéljenek magukért: ha otthon csak pangás van, a multikulti fővárosából formálják a cigányképeket.

10 órája

Pruck-ügy: Schmidt Mária félrevezette a munkatársait Pruck-ügy: Schmidt Mária félrevezette a munkatársait

Ezt állítja a bűnbakká lett történész, aki Schmidt helyett is bocsánatot kért. Rég belátta, hogy tévedett a Dózsa-Pruck plakátháborúban, de nem hallgattak rá, és nyilatkozni sem engedték.

tegnap, 18:03

Mozart zenéjével akarja jobb terméshozamra bírni szőlőtőkéit egy piemonti borász – írja az MTI. Mindenekelőtt a kártevők elleni védekezéshez gondolja Wolfgang Amadeust nélkülözhetetlennek a piemonti borvidék egyszeri borásza, a remények szerint a nebbiolo szőlőfajtája pompásan fog reagálni a muzsikaszóra.

Ornella Correggia célja, „hogy harmonikus egyensúlyt teremtsen a környezet és az élőlények között”. Ennek érdekében több hangszórón szól majd a klasszikus zene, a darabok listáját egy nápolyi karmester állította össze.

Ha a wisconsini marhák több tejet adnak, amikor Mozart zenéjét hallják, miért ne érhetnénk el pozitív eredményt a szőlőskertekben?

- kérdezi Vessicchio karmester, aki már írt egy könyvet Zene által jobban nőnek a paradicsomok címmel. Az állítás szerint a klasszikus zenén növekvő tőkéken tíz nappal korábban érnek be a fürtök. Mint mondják, a zene távol tartja a rókákat, vaddisznókat és az őzeket, és a zenének köszönhetően a szőlőtőkéket nem pusztítja kártevő és betegség sem.

Szombat este – sőt, már napközben is bőven – érdemes a temetőbe menni: a Fiumei Sírkertben este tíztől zseblámpás túra is lesz, de előtte ugyanitt különleges fényfestés is lesz az ország legnagyobb síremlékein, a Deák- és Batthyány-mauzóleumokon. A Kossuth-mauzóleumra kilenctől élő animációt vetítenek, ehhez a Nemzeti Filharmonikusok adnak félórás koncertet.

Az apropó, hogy szombaton lesz az Emlékhelyek Napja 2017 nevű országos programsorozat. Sok más helyen is lesznek programok, ezekről itt van minden tudnivaló. A Fiumei Sírkertbe a Nemzeti Örökség Intézete várja a látogatókat.

Kedvcsináló szpot temetőjáráshoz:

A negyedik generációs alapjogok értelmében minden gyereknek és felnőttnek járnia kellene minimum egy méretarányos élethű plüssmajomnak ezekből a most még fehér szőrű, rózsaszín pofijú, feketefülű, feketetappancsú kis izékből, amik múlt héten születtek a veszprémi állatkertben.

A szüleik is szimpatikusak, főleg, hogy mint az MTI képei mutatják, felettébb kedvelik a kiwit szotyolával, ami kifinomult ízlésre vall, de a zászlósfarkú kolobuszok kicsinyei egyenesen a kismajomság ideájának tökéletes képviselői ebben az árnyékvilágban.

Durrellnek van egy Fogjál nekem kolóbuszt című könyve, ami nekem kimaradt, de ezt most sürgősen igyekszem pótolni. A kis kolóbuszok (szólíthatja őket zászlósfarkú gerezának is, ha akarja, bár miért akarná) eredetileg a közép-afrikai esőerdőkben él. A veszprémi példányokhoz érdemes sietni, mert a kicsik kéthetes korukban beszürkülnek, három hónap múlva pedig már ők is feketék lesznek.