Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Kolozsi Ádám

újságíró Tech-Tudomány

Gyerekek túlélő üzemmódban: iskolaudvar ebola után Gyerekek túlélő üzemmódban: iskolaudvar ebola után

Milyen lehet gyereknek lenni a világ egyik legszegényebb országában, és mit tudnak a magyarokról egy világvégi afrikai városkában? Guineai riport cuki egyenruhásokkal, a halál nyomaival és egy kis halszósszal.

január 15. 23:24

A tél, amikor tankok indultak a gyerekekért A tél, amikor tankok indultak a gyerekekért

Kit érdekelt a hó, ha a tanúk hazatolják frakkban az esküvői autót? Ráadásul rövid időre mintha csomóan megint normálisak lettek volna: az Iszonyú Nagy Tél 30 év után az Index olvasóinak folklórjában.

január 14. 14:13

A kokainbáró Budapesten akart bosszút állni A kokainbáró Budapesten akart bosszút állni

Pablo Escobar állt a kolumbiai nagykövet elleni 1987-es merénylet mögött. Állambiztonsági iratok alapján mondjuk el, mi mehetett a háttérben. Vajon a magyar állam miért nem akarta elkapni a tetteseket?

január 13. 15:06

Lengyelországban hamarosan digitális okmányokkal váltják fel a hagyományos papíralapúakat, igazoltatásnál elég lesz felmutatni a mobilt, benne a személyivel, jogosítvánnyal vagy az autó papírjaival.

A digitális dokumentumok egyelőre csak opcionálisak lesznek, aki a hagyományos okmányoknál maradna, megteheti.

Ez itt a kreatív Mongólia, parancsoljon!

Lehet, hogy kicsit tovább tart felállítani, mint egy magától kiugró kétszemélyes sátrat, egy autentikusabbnak számító jurtához képest pedig mindenféle kompromisszumos megoldások vannak benne, de én azért őszintén tudnék neki örülni.

Bónusznak mongol rap aláfestő muzsikának.

Typisch Balkan!

– promotálja akcióját a német lánc, és tényleg: ócsósított ajvár, sült paprika, csomagolt burek, lesz a kínálatban még a legendás bosnyák szerb Eurocrem is.

Mindez a magyar Országház és a napokban amúgy is hatalmasat futó jeges Duna képével illusztrálva. Végül is mi is szoktunk néha így érezni, onnan nézve meg az irány sem olyan rossz, csak még egy kicsit messzebbre kellett volna nézni.

Ahelyett, hogy kirántanánk hüvelyéből a magyar ősfélelemből táplálkozó nemzeti bőszületet, fogjuk fel inkább pozitívan: az is lehet, hogy Németországban már tudnak valamit, és a magyar Balkán-politika százéves vágyait megvalósítva menet közben hozzánk csatolták minimum Bosznia-Hercegovinát. Vagy ha nem, hát átalakítják a Parlamentet, és ezentúl meseillatú sült birkát fognak forgatni az ülésteremben, természetesen szigorúan a köz javára.

real2
Fotó: prospekt.real.de