Alfréd
5 °C
13 °C

Kolozsi Ádám

újságíró Tech-Tudomány

Magolni jól tud a magyar gyerek Magolni jól tud a magyar gyerek

A magyar iskolarendszer memorizálásra és gyorsan felejthető formulákra idomít, a tudás felhasználására és kreativitásra nem. A pocsék PISA hátterét nyomozza az MTA.

13 órája

A gimis felvételi mutatja meg az iskolarendszer csődjét A gimis felvételi mutatja meg az iskolarendszer csődjét

Különórák nélkül lehetetlenség boldogulni. Hiába tehetséges a gyerek, alig tud bekerülni a jó iskolákba, ha a szülőknek nincs pénzük extrára. A kreatív tesztekkel egy méltányos rendszerből még nagyobb egyenlőtlenség születik.

február 6. 13:49

A magyarok jobban szeretik Putyint, mint Merkelt A magyarok jobban szeretik Putyint, mint Merkelt

Nemcsak a jobboldaliak, a szocialisták között is népszerűbb Putyin, mint a német kancellár. A fideszesek Erdogant is jobban szeretik az EU urainál, de Ferenc pápát nem lehet behozni. Indexes közvélemény-kutatás a világ urainak hazai népszerűségéről.

február 2. 14:05

A tömeges normafai évkezdő üvöltés nálunk egyszeri esemény volt, a svédek azonban nem középiskolás fokon űzik a műfajt: Uppsalában az egyetemi hagyomány szerint minden este, pontban tíz órakor kezdődhet az ordibálás, helyiül flogsta.

A név eredetileg egy egyetemi városrészé, innen indult az egész a nyolcvanas években. Hogy pontosan hogyan, arról több verzió kering: állítólag fizikus hallgatók kezdték; van, aki szerint egy öngyilkos hallgatót sirattak el így a társai, mások szerint csak egy vizsgaidőszak feszültsége jött ki többekből, mindenesetre ott is kollektív feszültséglevezetés a funkció. A megfelelő idő pontban este tíz óra, ilyenkor kell kiordítani az ablakon, aztán többnyire mások is csatlakoznak. Az egyetem a flogsta-ordítást a saját tradíciói között tartja számon.

Az Index megbízásából a Závecz Research felmérést készített, ez alapján Putyin népszerűsége jóval elmarad a legkedveltebb Ferenc pápához és Obamához képest, de előzi Merkelt, Junckert és Trumpot, miközben nagyon megosztja a magyar közvéleményt.

A felvételen Hawaii legaktívabb vulkánja, a Kīlauea látható. Az, hogy ezen a ponton a láva közvetlenül ömlik föntről a tengerbe, új jelenség: december 31-én omlott össze az addig létező lávadelta, magával rántva a sziklák egy részét is. Az izzó anyag folyamatosan ömlik a vízbe, ezt állandó robbanások és a megszilárduló vulkáni kőzetek állandó repkedése kíséri.

A hawaii-i mitológia szerint Pele tűzisten ezen a helyen csap össze Kamapuaʻa esőistennel. Kīlauea, a vulkán neve maga Pele megtestesülését jelenti.