Luca, Ottilia
2 °C
5 °C

Kolozsi Ádám

újságíró Tech-Tudomány

A Fidesz a Nemzeti Felejtés Rendszerében a múlttal is csak mutyizni akar A Fidesz a Nemzeti Felejtés Rendszerében a múlttal is csak mutyizni akar

Félnek a múlttól, mint ördög a szenteltvíztől, legfelső szinten kokettálnak volt ügynökökkel, és hazug politikai újbeszélt kényszerítenek az országra. Szembenézős interjú Ungváry Krisztiánnal, konkrét nevekkel.

december 11. 17:05

Megvan az állambiztonsági lista az 1990 utáni parlamenti képviselőkről Megvan az állambiztonsági lista az 1990 utáni parlamenti képviselőkről

Minden tizedik honatya, különösen sok kisgazda volt hálózati személy. Torgyán és Csurka piszkos játszma áldozatai voltak, négyen viszont egészen a rendszerváltásig szolgáltak.

december 11. 09:29

Miért borzonganak a kisfiúk pisilésnél? Miért borzonganak a kisfiúk pisilésnél?

Miért, borzonganak? Egész sokan, csak éppen világos magyarázat nincsen rá. Gendergap és pisiremegés egy méltatlanul alulkutatott témában.

december 8. 05:04

30 évvel azután, hogy Lakiteleken rendszerváltó programot hirdetett a magyar népi mozgalom, igazán autentikus szakértőkkel fogják megvilágítani az akkori történéseket Lezsák Sándor és elvbarátai: az államilag gründolt Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és az államilag szintén bőségesen kistafírozott Lakiteleki Népfőiskola „A rendszerváltás tudományos feldolgozása” címen szervez konferenciát Lakitelekre.

A meghívott vendégek köre önmagáért beszél: olyan közismert mintademokráciák, a szovjet múlttal rég leszámoló országok képviseltetik magukat diplomáciai szinten, mint:

  • Azerbajdzsán,
  • Belarusz,
  • Kazahsztán,
  • Oroszország,

valamint Ukrajna és Mongólia.

Biztosan izgalmas lesz, a beígért „nemzetközi összehasonlítás” talán azt jelenti, hogy velük hasonlítják össze azokat az országokat, ahol valóban történt rendszerváltás.

Lezsákék egyébként a turáni szellemiség jegyében a nemzeti ezoterikus keleti nyitás és a Kurultáj fő támogatói is. A vélelmezett közös lovás-nomád gyökerek mellett most a népi demokrácia építésének közös tapasztalatait is lesz végre alkalom rendesen átbeszélni, illetékes helyről útmutatást kapni.

 

Volt az a nagyon látványos és sokak agyába beleégő jelenet a BBC természetfilmes szuperprodukciója, a Planet Earth II epizódjából, amiben a kis iguána egy életem, egy halálom alapon menekül a mindenhonnan felé kúszó kígyók elől; akinek azzal telt a gyerekkora, hogy éjjelente a legváratlanabb helyekről másztak elő a kígyók, hogy körbefonják, el tudja képzelni, miről beszélek.

Bár a Galápagoson felvett jelenetekről azóta kiderült, hogy jelentős képi manipulációval éltek a vágás során, az adrenalinnövelő aláfestő zenével együtt olyan crossovert teremtettek a természetfilm és a horror között, ami mindenképpen műfajteremtő.

Az instant klasszikus rokondarabja az a mostani részlet, ami a Blue Planet 2-ből származik, most pedig a BBC Earth tette ki a Facebookjára. A vízi világ hétrészes rendkívül látványos feldolgozásához négy évig forgattak, a sorozatot október végén kezdték vetíteni.

Ebben a kétperces epizódban egy rák rohan az életéért, miközben murénák próbálják levadászni a víz alól, de akár a sziklák tetején is utána siklanak, és közben még egy polip is bekapcsolódik a halálos futamba. Mindehhez Attenborough megszokott drámai hangja, és a természetesen elképesztő felvételek.

Hajrá mindenki, de kicsiknek és érzékeny murénafóbiásoknak szerintem inkább úgy, hogy közben szoríthatja valakinek a kezét.

 

Előremutató megállapodást kötöttek az érintett hatalmak a Jeges-tengerre: a közvetlenül érdekelt országok halászati moratóriumot kötöttek a térségre.

Az egyezmény 2,8 millió négyzetkilométernyi vízfelületre (ez a Földközi-tengeréhez hasonló nagyságrend) és egyelőre 16 évre szól, vagyis 2033-ig vállalták, hogy nem terjesztik ki a halászatot a térségre. Az aláírók Kanada, Oroszország, az USA, az EU, Japán, Izland, Dánia és Dél-Korea.

Valójában preventív intézkedésről van szó, a térségben ugyanis egyáltalán nincs halászat most sem, a felek tehát arra tettek ígéretet, hogy ezen egyelőre nem is változtatnak.

A Jeges-tenger a globális felmelegedéssel egyre nagyobb jelentőséget kap a nemzetközi politikában, az ásványkincsek kitermelése és a megnyíló új útvonalak mellett a halászat a harmadik fő tét. Bár az érdekellentétek jelentősek, a világ akut válságrégióihoz képest ma még itt viszonylag kooperatív a légkör.