Lukács
7 °C
22 °C

Kovács Bálint

újságíró Kult

Akkor még nem sejtettem, hogyBékaemberekkel fogok találkozni.

Az a gyanús, amiNem gyanús.

Harvey Weinstein öccsét is zaklatással vádolják Harvey Weinstein öccsét is zaklatással vádolják

Bár Bob Weinstein maga is elítélte testvére magatartását, egy filmszakmában dolgozó nő most róla is hasonlóakat állít.

7 perce

Egy magyar producer szerint a Weinstein-féle szereposztó dívány hatékony Egy magyar producer szerint a Weinstein-féle szereposztó dívány hatékony

Hatékonyabb annak adni a munkát, aki nem tud vagy akar elmenekülni a szexuális erőszak elől, ezt a csodálatos Weinstein-filmek is bizonyítják – sugallja egy magyar filmes.

4 órája

Magyarul is ütős az új Star Wars-film előzetese Magyarul is ütős az új Star Wars-film előzetese

A Csillagok háborúja – Az utolsó Jedik trailere már szinkronizáltan is megnézhető.

7 órája

Idén lenne 75 éves a két éve elhunyt kiváló színikritikus, Koltai Tamás, ezért a Színházi Kritikusok Céhe Koltai Tamás Kritikapályázatot írt ki.

A pályázat pályadíja 250 000 forint, és bárki indulhat rajta, aki idősebb 17, de nem idősebb 30 évesnél, szereti a színházat, és úgy érzi, tud is írni róla. A pályázati kiírás a következő: 

"A színházi kritika utánpótlásának biztosítása céljából kétfordulós színikritika-pályázatot hirdetünk Koltai Tamás kritikapályázat néven, 75 éve született kollégánk emlékére és tiszteletére. A pályázatra rendszeres színházlátogató középiskolások, egyetemi hallgatók és írással hivatásszerűen foglalkozó, 17-30 éves életkor közötti színházkedvelők jelentkezését várjuk. 

A pályázóktól három, a sajtóban nem publikált színikritikát kérünk, 2014-nél nem korábbi színházi bemutatóról, egyenként minimum 4000, maximum 8000 karakter terjedelemben. A jelentkezők írásait – jeligével ellátva, PDF formátumban – elektronikusan a kritikapalyazat@gmail.com mailcímre várjuk, vagy pedig nyomtatott formában, postai úton a Koltai Tamás kritikapályázat, 1241 Bp. Pf.64. postacímre. A beküldési határidő 2017. december 1. éjfél. A pályázatok kézhezvételét nyugtázzuk.

A pályamunkákat kritikusok, szerkesztők bírálják el, majd a legjobbakat meghívják a 2017/2018-as színházi évad második felére eső második fordulóba. Az első forduló győztesei három tavaszi bemutatóról írnak majd kritikát. Ekkor a cikkek véleményezésébe színházi alkotók is bekapcsolódnak.

A Koltai Tamás kritikapályázat szakmai partnerei a Színház folyóirat és a szinhaz.net, az ART7 művészeti portál, a 25 éves Criticai Lapok, az Ellenfény, a Revizor - a kritikai portál és a Spiritusz folyóirat.

A pályadíj 250 000.- forint. A pályázat győztesei díjukat 2018 szeptemberében, a Színikritikusok díja átadó ünnepségén vehetik át."

A BBC készített egy hosszú, majdnem egyórás rádióadást David Bowie legendás, 1977-ben, Berlinben felvett Heroes című lemeze kapcsán. A műsorban főként a Florence + The Machine énekese, Florence Welch beszél arról, hogyan hatott rá az album, de ennél azért sokkal mélyebben is belemennek a tudnivalókba, megszólal például az akkoriban Bowie-val lakó Iggy Pop is, hogy beszéljen kicsit a drogfüggőségről. Az adás egy hónapig ingyen meghallgatható, ide kattinva.

fenyvesi.png

Zürichben az elmúlt héten elég nagy figyelem irányult a magyar filmekre: ahogy korábban megírtuk, 13 magyar filmet is levetítettek a Zürichi Filmfesztiválon olyan nagyágyúk filmjei mellett, mint Roman Polanski vagy a Szárnyas Fejvadász. És a szép a dologban az, hogy Zürichben nem is látszott a különbség, pont ugyanolyan hangsúlyt helyeztek a magyar filmekre, mint a többire, a meghívott magyar alkotók hivatalos vörös szőnyeges fotózása ugyanúgy benne volt a programban, mint a hollywoodi sztároké, és nem nagyon lehetett úgy megtenni három lépést, hogy ne ütközzünk bele egy magyar film plakátjába.

Ennek szellemében nem is meglepő, hogy a fesztivál Facebook oldalán egyik nap Aaron Sorkinnal, Az elnök emberei Oscar-díjás írójával közölnek interjút, a másikon a Pókemberrel, Andrew Garfielddal, utána meg Fenyvesi Zoltánnal, a Tiszta szívvel főszereplőjével. 

(Az összes cikkünk a filmfesztiválról ide kattintva érhető el.)