Luca, Ottilia
2 °C
5 °C

Matalin Dóra

mdor

újságíró Kult

Hitler halott, de mi még élünk Hitler halott, de mi még élünk

Mácsai Pált a magyar filmesek nem foglalkoztatják agyon, de egy német filmben fontos szerepet kapott. Ráadásul a Volt egyszer egy Németország egész jó lett.

december 8. 05:06

Gyűjtés indult a Macskafogó felújításáért Gyűjtés indult a Macskafogó felújításáért

A kultikus rajzfilm egyetlen elérhető kópiája ugyanis az elmúlt évtizedekben karcos lett.

december 7. 17:11

Ryan Reynolds lesz a Pokémon-film főszereplője Ryan Reynolds lesz a Pokémon-film főszereplője

Detective Pikachuként fog nyomozni 2019-ben, de előtte még újra eljátssza Deadpoolt.

december 7. 16:02

Nem kevesebb, mint kétmillió ember vette a fáradtságot, és aláírta azt a petíciót, amelyikben arra kérik az UNESCO-t, hogy a nápolyi pizza is kerüljön a szellemi kulturális örökségek listájára. Ők most megnyugodhatnak, a szervezet úgy döntött, hogy a nápolyi pizza bizony a világörökség része, írja a Guardian. Ez egyben azt is jelenti, hogy Nápoly utcáin ingyen pizzát fognak osztogatni, Sergio Miccu, a Nápolyi Pizzakészítők Egyesületének vezetője ugyanis ezt ígérte korábban. Maurizio Martina olasz mezőgazdasági miniszter szerint ez egy újabb lépés volt affelé, hogy megvédjék az ország étel-, és borörökségét.

Az olaszok nem viccelnek, 11 oldalas dokumentumban rögzítették, hogy mi számít eredeti nápolyi pizzának. Ebben a pizzában nincs más, mint nullás, vagy dupla nullás, nagyon finom liszt, természetes élesztő, víz és tengeri só. A tésztát pontosan húsz percig kell dagasztani, természetesen kézzel, nagyon lassú gépi mixer bizonyos helyeken megengedett, hiszen a forgalmas helyek akár 1500 pizzát sütnek naponta. A sütéshez tipikus fatüzelésű, nápolyi kemencét használnak, amit akár 450 fokra is fel lehet fűteni, ebben a pizza 90-120 másodperc alatt megsül. Aki többet akar tudni a témáról, annak az Index remek cikkét ajánljuk.

Elindult a jegyárusítás a 2018-as Fishing on Orfű fesztiválra, amit jövőre június 20. és 23. között rendeznek meg. Az orfűi fesztivál az elmúlt években rendre elővételben teltházas lett, idén csak 4 napos bérletet lehet rá váltani, a napijegyek eladása majd februárban indul a részletes zenei program bejelentésekor.

A 2018-as fesztivál himnusza a Supernem Jelezz vissza című dala lett. A dalhoz a 10. Fishing hangulatképeiből készített videóklipet a fesztivál főszervezője, KáloczTamás. A FOO tavaly a Hiperkarma Megünnepelni jó című dalával indította el azt a szokást, hogy egy emblematikus fellépőjük egy, még kiadatlan dalát kérik el fesztiválhimnusznak. A Supernem dalát itt lehet meghallgatni: 

A Warner új animációs filmje csavart egyet a megszokott sztorin. Ez a mese ugyanis nem arról szól, hogy az emberek legendákat szőnek, és rettegnek a jetiktől, hanem arról, hogy a jetik tartanak az aprólábúaktól, vagyis tőlünk. Az Apróláb című animációban olyan sztárok adják a hangjukat a jetiknek, mint Channing Tatum, Zendaya, Danny DeVito, LeBron James és James Corden. Az új, másfél perces előzetest itt lehet megnézni az ő hangjukkal, bár Magyarországon nyilván szinkronosan fogják bemutatni.

Az Apróláb jövő szeptemberben kerül a mozikba.