Huba
17 °C
33 °C

Mészáros Tamás

újságíró Gazdaság

Ez lenne, ha Trump tényleg megtámadná Észak-Koreát Ez lenne, ha Trump tényleg megtámadná Észak-Koreát

Nem valószínű, de nem is kizárható, hogy tényleg jön a második koreai háború. Ezzel mindenki rosszul járna: elszabadult rakéták, menekülthullám, Kína-USA szembenállás jönne.

augusztus 16. 10:22

Nyolc ember, akin Trump sorsa múlik Nyolc ember, akin Trump sorsa múlik

Több vizsgálat folyik az elnök stábjának orosz ügyei miatt. Sorra kerülnek elő újabb adalékok, a nyomozás már a családtagokig is elért, a kampánytanácsadónál pedig az FBI tartott házkutatást. Hat fontos ember az egyik oldalon, két híresen kemény nyomozó a másikon.

augusztus 11. 07:34

Vége az olcsóságnak: Kínába is megérkezett a munkaerőhiány Vége az olcsóságnak: Kínába is megérkezett a munkaerőhiány

A kínai gyárak, amelyek kinyírták a nyugati gyárakat, kezdenek belerokkanni az árversenybe, amit maguk indítottak. De mit kezd majd a kommunista diktatúra, ha ott is mérgesek lesznek a melósok?

augusztus 7. 13:07

Az utóbbi évek egyik nagy heppje, hogy a szegény nyugati fiatalok, akik otthon nem kapnak rendes munkát, vagy egyszerűen csak nem tudnak mit kezdeni magukkal, vagy csak meg akarják ismerni a világot, esetleg életre szóló élményeket akarnak szerezni, át akarják érezni a szegény országok helyzetet, stb., szóval különböző okokból utazgatnak a világban.

De mivel nem kapnak rendes munkát, stb., pénzük sincs igazán utazgatni. Ezért aztán azt csinálják, hogy elmennek nullához közeli pénzzel harmadik világbeli országokba, és ott 

elkezdenek koldulni, hogy ugyan finanszírozzák már meg nekik a világ körüli útjukat.

A jelenségről a thaiföldieknek és más délkelet-ázsiai országoknak már kezd kicsit elegük lenni, hiszen ugye milyen már, hogy ezek a kölykök odamennek ezerszer gazdagabb (na jó, jellemzően csak 10-20-szor gazdagabb) országokból, és ott kunyerálnak lóvét arra, hogy élvezzék az életet, miközben a helyi lakosság éjjel-nappal robotol azért a nagyon kevés pénzért, amit arrafelé meg lehet keresni rendes munkával. És igazából tök mindegy, hogy a helyiektől vagy a más turistáktól kuncsorognak, ez mindenképpen legalábbis ízléstelen dolog.

A jelenségről íme egy tanulságos Facebook-os videó:

 

Thaiföldön egyes esetekben a hatóságok már azt kezdték el követelni a belépni készülőktől, hogy igazolják, van elég pénz (20 ezer baht, azaz nagyjából 150 ezer forint) náluk az ottani tartózkodásra.

Legalábbis az internet egyes szegleteiben már hősként ünneplik Abe Akiét, Abe Sinzó japán kormányfő amúgy a maga módján olykor elég karakán feleségét, mégpedig egy, a héten megjelent interjú miatt.

Ebben a híres G20-as díszvacsoráról van szó, amely után Trump merőben szokatlan és amúgy gyanús módon félrehívta Vlagyimir Putyint, hogy (az orosz elnök tolmácsával) hatszemközt beszéljék meg a világ dolgait. Ennek kapcsán az is kiderült, hogy Trump azért nem vitt tolmácsot Putyinhoz, mert Abe Akie mellé ültették, és japán tolmács kísérte, aki oroszul nem tudott. 

Trump ezzel kapcsolatban a New York Timesnak elmondta, hogy nehéz volt az 1 óra 45 perces vacsora, mert Abe Akie egyáltalán nem beszél angolul, még annyit sem, hogy hello. Úgyhogy a pofáját fél percre tartani képtelen Trumpnak valószínűleg elég rossz kedve lehetett, hogy nem volt kinek lyukat beszélni a hasába.

Viszont az interjú megjelenése után elkezdett terjedni az interneten egy videó, ahol Abe Akie nagyjából negyed órán át angolul tart megnyitóbeszédet egy konferencián, plusz az is kiderült, hogy a japán first lady az óvodától kezdve végig angol tagozatos oktatási intézményekben végzett.

Úgyhogy sokan levonták a következtetést. hogy Abe Akie egyszerűen nem akart Trumppal beszélni, és ezzel még annál is kellemetlenebb perceket-órákat szerzett az amerikai elnöknek, mint a nemzetközi Trump-szívatás eddigi bajnoka, az amúgy azóta Trumppal megbékélő Emmanuel Macron francia showman és köztársasági elnök.

Mondjuk a dolgot valamelyest árnyalja, hogy a linkelt videón Abe láthatóan olvassa a szöveget, és azt sem nagyon gördülékenyen teszi. A Washington Post pedig egyetlen embert sem talált Washingtonban, aki valaha hallotta volna Abét angolul beszélni, minden hivatalos programján, még iskolalátogatáson is tolmáccsal beszélt az amerikai fővárosban tett hivatalos útjai során. De a japán sajtómunkások sem emlékeznek olyanra, hogy valaha éles szituációban (tehát nem szövegfelolvasás esetén) angolul beszélt volna a first lady. Az meg tényleg nem sokat ér, ha az ember Japánban elvégzett tizenegynehány évnyi iskolai angolórát, ettől simán lehet, hogy nem érti meg Trump szövegét. Vagy az is lehet, hogy biztosra ment, és mindenképpen el akarta kerülni a nyelvi félreértéseket, mégiscsak Trump a főparancsnoka azoknak az amerikai csapatoknak, amik megvédi Japánt Kínától.

Szóval a másik megfejtés, hogy FAKE NEWS, és Abe tényleg nem beszél angolul. De a lényeg, hogy Trumpot azért mindenképpen megszívatta.

Én eddig azt hittem, hogy szeretem a globális kapitalizmust, mondjuk a múlt hamis romanticizálását kissé kevésbé, mindenesetre a Starbucksnak Kiotóban sikerült a kettőt olyan mesterien ötvöznie, hogy már képeken keresztül is rosszul érzem magam tőle.

Ma ugyanis nyitottak egy Starbucksot Kiotó egy 100+ éves, UNESCO világörökségi helyszínek által körülölelt faházában, amibe belepakoltak mindent, ami az átlagos nyugati-turista-régi-japán-dolgokat-néz programhoz kell: függöny a bejáraton, rusztikus fabelső, japánkert, tatamis szobák, földön ülés, selyempárnák, cipőt le kell venni, tradicionálisnak ható dekoráció, minden irtózatosan zen, stb.

Fotó: Starbucks

Az üzlet egyébként tényleg elég autentikus látványt nyújt a laikus szemnek, bár abban nem vagyok biztos, hogy a 19. századi Japánban használtak-e középmagas kávésaszalkákat. 

Mondjuk nem ez az első furcsa Starbucks Japánban, Fukuokában péládul Kengo Kuma, Japán Zaha Hadid tervezett egy impozáns kávézót a globalizáció egyik legnagyobb nyertesének, Kamakurában egy elhunyt mangaművész magánvillájában nyitottak kávézót, és szerencsére a sintó vallás egyik legszentebb helyére is beavászkodtak.

 

Le a kalappal, remélem ha a magyar gazdaság és turizmus ilyen töretlenül fejlődik, lassan ide is jut majd mondjuk egy tradicionális halászcsárda-Starbucks Szentendrére vagy valami hasonló.