Iván
17 °C
32 °C

Mészáros Tamás

újságíró Gazdaság

Több pénzért vettünk kevesebb szavazatot, mint a portugálok, és még büszkék is vagyunk rá Több pénzért vettünk kevesebb szavazatot, mint a portugálok, és még büszkék is vagyunk rá

Varga Mihály hiába örül neki, hogy Magyarország rengeteg pénzt ad Kína nemzetközi bankjának, elég rossz biznisz volt.

június 20. 10:17

Trumpnak igaza van: a németek tényleg nagyon rosszak Trumpnak igaza van: a németek tényleg nagyon rosszak

A német exportfölény tényleg árt Amerikának, Európának és az egész világnak, ráadásul a német modell teljesen fenntarthatatlan. Kár, hogy a németeket ez nem hatja meg, és eszük ágában sincs változtatni. És vásárolni se.

június 19. 13:52

Már a nindzsákat is elérte a munkaerőhiány Már a nindzsákat is elérte a munkaerőhiány

Igazi nindzsából már csak kettő van a világon, ezért egyre nagyobb az igény a kamunindzsákra. Csak sajnos belőlük sincs elég. Nindzsaválság közeleg.

június 18. 08:23

Őszintén szólva általában nem számítok komolyabb izgalmakra, amikor nemzetközi kereskedelmi statisztikákat böngészek, ez eleve nem az a műfaj, meg egyébként is sokat láttam már, nehéz meglepni. 

Úgyhogy a németek főbb exporttermékeinek (az 1992 utáni HS92-es rendszerben való) átnézése során sem számítottam semmi érdekesre. Nyilván autók (első helyen, évi 153 milliárd dollár), autóalkatrészek (2. hely, 56,2 milliárd dollár), repülők (4. hely, 32,8 milliárd dollár) vannak az élmezőnyben, ez elég alap. Az is, hogy a 3. helyen 50,3 milliárddal a gyógyszerek állnak, Bayer, Aszpirin, stb. De hogy mi az ötödik?

Emberi és állati vér, 

évi 16,3 milliárd dollárért.

Egyébként az Egyesült Államok még ennél is valamivel nagyobb értékben exportál vért, de a relatív gazdasági súlya ott kisebb a vérbiznisznek. A vért az egészségügyi és gyógyszeripari felhasználás (és étkezés) mellett a mezőgazdaságban is hasznosítják. 

Ismét leborulok a német gazdaság előtt, egyszerűen mindenhez értenek, kivéve talán a pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Legalábbis a János-hegyi kisvasútról szóló cikküket a Szabadság hídon futó 47/49-essel illusztrálták:

"A Gyermekvasút a világ egyik leghosszabb és leggyorsabb villamosa" - olvasható a 47/49-es villamost ábrázoló kép alatti képalában.
"A Gyermekvasút a világ egyik leghosszabb és leggyorsabb villamosa" - olvasható a 47/49-es villamost ábrázoló kép alatti képalában.

A hiba már csak azért is vicces, mert a cikkben le is van írva, hogy egy külvárosi vasutacskáról van szó, és hát a Szabadság híd annyira nem tűnik külvárosnak, bár a BBC londoni irodájában vélhetően másak a viszonyítási alapok a képszerkesztők számára.

Maga a szöveg is érdekes, a főoldalon hajnalban például azzal a címmel futott az anyag, hogy "A vitatott vasútvonal, amit gyerekek üzemeltetnek", amiből a második tagmondat való igaz, de vajon miért vitatott a Gyermekvasút? A cikk alapján vélhetően azért, mert egy komcsi kövületről van szó, ami egyébként megint csak tény, bár a másik oldalról meg tök cuki, hogy kiskölykök a kallerek, és meg lennék lepve, ha 2017-ben az utasoknak a szocializmus és a KISZ jutna eszébe a Gyermekvasútról. 

Mondjuk az is igaz, hogy annak idején engem is megpróbáltak belerángatni a gyermekvasutazásba, de azért rövid úton kiderült, hogy ezt a valóban a katonáskodásra és kisdoboskodásra hajazó dolgot nem nekem találták ki. De azért 2017-ben Magyarországon elég sok más minden van, ami sokkal jobban emlékezteti az embert a szocializmusra és a KISZ-re, mint a tányérsapkás kisgyerekek.

Viszont a dolog tanulsága nem is ez, hanem hogy íme az újabb bizonyíték arról, hogy a külföldi liberális média hogyan torzítja-ferdíti a magyarországi történéseket és értelmezi félre kishazánkat. 

Bár általában inkább a magyar exportbuktákról, illetve hát egész pontosan a magyar exporttámogatásnak álcázott állami és magánjellegű pénznyelésről szoktam írni, azért én is elérzékenyülök, amikor a nagy messzeségben szembejön egy igazi magyar siker. 

És hát mi lehetne annál nagyobb magyar siker, mint hogy egy Tokió környéki szupermarket polcain hamisítatlan magyar mikrópopcorn fogadja az embert?

Mint kiderült ugyanis, a japán OK diszkontlánc a magyar Mogyi Kft.-re bízta a japán nép házilag kipattogtatható kukoricával való ellátását, erre pedig azt hiszem, joggal lehetünk büszkék mindannyian. Már csak az érdekelne, hogy hogy ejtik a mogyit japánul.