Hajnalka
-1 °C
15 °C

Mészáros Tamás

újságíró Gazdaság

Nagyon nyerhettek Merkelék a Saar-vidéken Nagyon nyerhettek Merkelék a Saar-vidéken

Az exit pollok szerint tarolt a kancellár pártja a tartományi választáson, amit az országos voksolás előtti fontos hangulatfelmérőnek tartanak.

tegnap, 18:48

Hiába költünk többet az egészségügyre, mégis egyre kevesebb jut rá Hiába költünk többet az egészségügyre, mégis egyre kevesebb jut rá

Az egészségügyi költés GDP-hez viszonyított aránya 2003 óta folyamatosan csökken.

március 22. 15:17

Nem hallgatták le Trumpot Obamáék Nem hallgatták le Trumpot Obamáék

A szenátus vizsgálóbizottsága szerint nincs bizonyíték az elnöki vádakra.

március 16. 19:15

Lehet, hogy csak a macskás szubkultúra rezdüléseit még felületesen sem követő emberek számára újdonság ez, mindenesetre a dekadens nyugaton egészen meglepő divathullám van terjedőben.

Ahogy a Washingon Post gyönyörűen eufemizálja a dolgot, "sokan szőrös gyermekként kezelik házi kedvencüket, de ezen belül is van egy szűk csoport, akik 

a következő szintet képviselik a háziállatok humanizációja terén, és macskaalom használata helyett megosztják vécéjüket állataikkal.

A macskák vécéhez szoktatása állítólag meglepően egyszerű és hatalmas előnyökkel jár, legalábbis a dologban hívők és hittérítők szerint:

  • nincs a büdös macskaalom orrfacsaró szaga,
  • nem hordja szét a macska a lakásban az almot,
  • nem kell takarítani az almot.

Persze a vécét azért le kell húzni a macska után, mert erre még nem sikerült megtanítani őket.

Azt adatok hiányában lehetetlen megmondani, hogy mekkora a macskavécés tábor, és növekszik-e, mindenesetre két új könyv is megjelent a témában, és az Amazonon is lehet kapni "vécére szoktató csomagokat", ezeknek pedig több száz értékelése is van, tehát valakik tényleg veszik, kipróbálják és értékelik is őket.

Ha szeretné megtudni a részleteket, a Washington Post cikkében tényleg majdnem minden benne van.

Tokió drága hely, ezért ha az ember olcsón akar megszállni, érdemes számolni vele, hogy lejjebb kell adnia a komfortból.

Gondolom, mindenki hallott már a hírhedt kapszulahotelekről, de az Airbnb-n keresgélve ennél is extrémebb dolgokat lehet találni, például itt van egy akupunktúra-klinika Tokió egy felkapott helyén, ahol este nyolctól délelőtt 11-ig lehet éjszakázni egy kezelőágyon napi 13 ezer forintért. Az pedig teljesen átlagos, hogy stúdióapartmanokban kiadnak egy-egy matracot relatíve olcsón.

De hiába van sok furcsa és szar kiadó hely, egyik sem közelíti meg azt a szintet, amit a Rjuki nevű házigazda kínál, ha vele együtt éjszakázunk egy matracon piciny lakásában. Szavak helyett beszéljenek a képek:

Fotó: Airbnb

Igen, ez a hálószoba, ez pedig a nappali-konyha:

airbnb2
Fotó: Airbnb

Zuhanyzó nincs, mert a házigazda tárolónak használja, és gáz sincs, mert lekapcsolták. És ha a lokáció miatt választaná, akkor sajnos hozzá kell tennem, hogy még csak nincs is kifejezetten jó helyen. 

A spártai körülmények ellenére emberek tényleg megszállnak itt, sőt a szállás értékelése 4,5 csillagos az 5-ből, mivel a vélemények szerint a hirdetés teljesen őszinte és helytálló. Mondjuk ennél mélyebbre tényleg nehéz lett volna menni. Azonban az is tény, hogy ez a hely legalább hű az Airbnb mottójához, és tényleg különleges helyi élményt nyújt, amit otthon nem kaphat meg az ember.

Ebből is látszik, hogy vége a PC korszaknak: Rex Tillerson, aki az Exxon gigaolajcég vezetőjéből lett az amerikai diplomácia irányítója, a koreai sajtó szerint fáradtságra hivatkozva lerövidítette hivatalos programját az országban. Lemondta például a miniszterelnökkel és a külügyminiszterrel tervezett munkaebédjét és vacsoráját is, ami azért elég szokatlan.

Ami egyrészt azért furcsa, mert nem sokkal korábban még arról beszélt: nem zárja ki, hogy szükség esetén lebombázzák Észak-Koreát. Aztán meg amikor ezt meg kellett volna beszélni a dél-koreaiakkal, gyorsan hazament.

Másrészt külön ironikus, hogy Tillerson elfáradt, hiszen Donald Trump kampánya tavaly elég sokat támadta azzal demokrata párti ellenfelét, a volt külügyminiszter Hillary Clintont, hogy nem elég fitt az elnökségre. Azt már nem tudjuk meg, hogy Clinton bírta volna-e a tempót, de az elég hamar kiderült, hogy Trump kabinetjében is akadnak a miniszteri munkára fizikailag nem teljesen alkalmas figurák.

Ez volt egyébként Tillerson első komoly külföldi útja, tehát a java még csak ezután jön. Bár azt már korábban többen belengették, hogy ő nem lesz olyan világjáró, mint elődjei, a valóban rengetegen utazó John Kerry és Clinton voltak, de azért ennél talán többet vártak tőle.