Katalin, Kitti
5 °C
16 °C

Mészáros Tamás

újságíró Gazdaság

Trump első 100 napja 3 percbe sűrítve Trump első 100 napja 3 percbe sűrítve

Rengeteg elnöki rendeletet hozott, de a beutazási tilalma fennakadt a bíróságokon, az egészségügyi reform pedig republikánus ellenállásba ütközött. Közelebb került Kínához és a NATO-hoz, Putyinnal viszont megromlott a viszonya. A legnagyobb kérdés, mit kezd Észak-Koreával.

tegnap, 13:29

Haldokló piacba tesz 3000 milliárdot a kormány Haldokló piacba tesz 3000 milliárdot a kormány

Nem az EU vagy egy népszavazás, hanem jó eséllyel a piac fogja tönkretenni Paks II-t.

április 27. 10:29

Két elvakult radikális közül választhatnak a franciák Két elvakult radikális közül választhatnak a franciák

A két talpon maradt elnökjelölt, Macron és Le Pen mindenben szögesen ellentétes álláspontot képvisel, és bármelyiküket is választják meg, az a maga módján radikális változást hozhat Franciaországban. És emiatt az egész EU-ban és Magyarországon is.

április 27. 07:10

Bár általában inkább a magyar exportbuktákról, illetve hát egész pontosan a magyar exporttámogatásnak álcázott állami és magánjellegű pénznyelésről szoktam írni, azért én is elérzékenyülök, amikor a nagy messzeségben szembejön egy igazi magyar siker. 

És hát mi lehetne annál nagyobb magyar siker, mint hogy egy Tokió környéki szupermarket polcain hamisítatlan magyar mikrópopcorn fogadja az embert?

Mint kiderült ugyanis, a japán OK diszkontlánc a magyar Mogyi Kft.-re bízta a japán nép házilag kipattogtatható kukoricával való ellátását, erre pedig azt hiszem, joggal lehetünk büszkék mindannyian. Már csak az érdekelne, hogy hogy ejtik a mogyit japánul.

A héten burgonyacsipsz-pánik tört ki Japánban: a boltok polcai sok helyen kiürültek, az online piactereken az ajánlott fogyasztói ár hatszorosáért vagy még drágábban árulták (és adták el sikeresen) az utolsó darabokat a válságon nyerészkedők.

Az igazán nagyban utazók nem átallanak 40 ezer forintnyi jent kérni egy (a helyzet fényében amúgy tényleg értékes) 18 darabos csipszkollekcióért, de van olyan licit is, ahol négy nagy zacskó pizzás csipsz éppen 12 ezer jennél, azaz 32.500 forintnál jár.

chp

A pánik oka, hogy a szektor domináns szereplője, a Calbee nevű élelmiszeripari cég bejelentette, hogy a rossz krumplitermés miatt 15 fajta csipsz gyártását kénytelen felfüggeszteni. A rossz termés oka pedig az, hogy Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón rekordszámú tájfun volt tavaly, ami elvitte a krumplit. 

A Calbee uralja a csipszpiac háromnegyedét, ezért valahol érthető a pánik. Az már kevésbé, hogy amúgy egy fejlett ország miért nem tud elég krumplit szerezni a lakossági igények kielégítésére, de erre is van megoldás: Japánban a mezőgazdasági lobbi hagyományosan erős politikai befolyása miatt irtó magasak az élelmiszer-behozatali vámok, ezért importálni nem nagyon éri meg. Viszont a társadalom elöregedése és a vidék elnéptelenedése miatt belföldön is egyre kevesebb a jól működő gazdaság. Erre pedig rátett még egy lapáttal a brutális tavalyi tájfunszezon, tehát minden belső gondja mellett még a klímaváltozás is húzza a japán csipszszektort. 

De középtávon nem csak a csipsz van veszélyben, természetesen a mekis sültkrumplinak sem jók a kilátásai, legalábbis a Nikkei gazdasági lap szerint ha nem sikerül gyorsan megoldást találni, teljes nemzeti krumplipánik uralkodhat el Japánban.

Lehet, hogy csak a macskás szubkultúra rezdüléseit még felületesen sem követő emberek számára újdonság ez, mindenesetre a dekadens nyugaton egészen meglepő divathullám van terjedőben.

Ahogy a Washingon Post gyönyörűen eufemizálja a dolgot, "sokan szőrös gyermekként kezelik házi kedvencüket, de ezen belül is van egy szűk csoport, akik 

a következő szintet képviselik a háziállatok humanizációja terén, és macskaalom használata helyett megosztják vécéjüket állataikkal.

A macskák vécéhez szoktatása állítólag meglepően egyszerű és hatalmas előnyökkel jár, legalábbis a dologban hívők és hittérítők szerint:

  • nincs a büdös macskaalom orrfacsaró szaga,
  • nem hordja szét a macska a lakásban az almot,
  • nem kell takarítani az almot.

Persze a vécét azért le kell húzni a macska után, mert erre még nem sikerült megtanítani őket.

Azt adatok hiányában lehetetlen megmondani, hogy mekkora a macskavécés tábor, és növekszik-e, mindenesetre két új könyv is megjelent a témában, és az Amazonon is lehet kapni "vécére szoktató csomagokat", ezeknek pedig több száz értékelése is van, tehát valakik tényleg veszik, kipróbálják és értékelik is őket.

Ha szeretné megtudni a részleteket, a Washington Post cikkében tényleg majdnem minden benne van.