Luca, Ottilia
2 °C
5 °C

Mészáros Tamás

újságíró Gazdaság

Trump a felelős, mi? Dehogy! Kína és a németek Trump a felelős, mi? Dehogy! Kína és a németek

Az amerikai elnökre mutogatva azt állítják magukról, hogy ők a klímavédelem globális élharcosai. Közben úgy habzsolják a szenet, hogy ha így megy tovább, tényleg nem lesz holnap.

december 11. 13:53

Lemondott a császár, éljen a császár Lemondott a császár, éljen a császár

Túl öreg az uralkodáshoz, visszavonul a japán császár. Egyesek szerint politikai célja van ezzel, mások azért aggódnak, mert hamarosan kihalhat a másfél évezrede uralkodó dinasztia.

december 4. 00:03

130 év alatt térülhet meg a méregdrága kínai vasút 130 év alatt térülhet meg a méregdrága kínai vasút

Már ha optimistán számolunk, hiszen az adatokból az derül ki, hogy elég sok probléma van a kormány tervével.

december 1. 10:32

A világ második legnagyobb hatalmú óvodása, Kim Dzsongun mostanában rakétakilövésekkel próbál felülkerekedni az Egyesült Államokkal és általában véve a külvilággal szembeni kisebbségi komplexusán, és gyengébb pillanataiban valamiért (vélhetően azért, mert közel van, plusz útba esik Amerika felé) pont a szomszédos Japán északi szigete, Hokkaidó felett szereti elfüstölni a puskaport.

Emiatt Hokkaidón a helyiek az utóbbi időben többször is kaptak értesítést a reggeli órákban a mobiljukra, plusz a tévén/rádión/stb., hogy FIGYELEM, ÉSZAK-KOREAI RAKÉTA KÖZELÍT. A baj csak az, hogy egyáltalán nem tudták, ilyenkor mégis mit kellene csinálni.

Úgyhogy most a helyi kormányzat rajzoltatott egy mangát (pdf), ami elmagyarázza, hogy mi a teendő, ha éppen traktort vezetünk, a reggeli kocogás közepette vagyunk, esetleg iskolában vagy a munkába menet, a tengeren egy hajón, netalántán otthon ér minket az atomcsapás. (Vagy csak konvencionálisrobbanószer-csapás, arról ugyanis megoszlanak a vélemények, hogy Phejannak vannak-e rakétára rakható atomtöltetei.) 

A mangából pedig kiderül, hogy a traktort elhagyva a földön fekve kell várni a rakétát, esetleg az asztal/konyhapult alá bújva, a nyilvános vécébe (igen, a világ fejlettebb részén ilyen is létezik) menekülve, mentőmellényben a fejünket fogva, illetve egy út menti bolt mögött, miután szabályosan leparkoltunk. 

Mondjuk én látatlanban megkérdőjelezem a javasolt óvintézkedések hatékonyságát, tekintve hogy állítólag az északi atomprogram egész nagy rombolópotenciállal bír.

De persze Hokkaidón nem elsősorban attól félnek, hogy telibe lövi őket Kim Dzsongun, inkább attól, hogy lepottyan az égből a híresen megbízható észak-koreai ipar terméke, vagy ha nem is az egész rakéta hullik alá, de legalábbis pár alkatrészt elhagy út közben. A leeső darabok miatt meg további dolgok esnek le épületekről, polcokról, stb. Olyankor meg nagyobb az esély a túlélésre, ha valami alá bebújik az ember. 

Mondjuk azt továbbra sem tudom, hogy rakétahullás esetén a traktornál miért jobb búvóhely a szántóföld, de mondjuk nem is jártam még a nagykörúton kívül.

Kivételesen nem úgynevezett régészeti genetikusok és nem is Matolcsy György, a kisgyermekseggeken lévő piros pöttyök doktora talált összefüggést a két nép között, hanem a nagybetűs élet nagybetűs politikája. 

Az ugyanis egészen elképesztő transz-eurázsiai szinergiákról tanúskodik, hogy gyakorlatilag egy időben nyírták ki magukat a magyar és a japán szocik. Miközben ugyanis Botka László bedobta a törölközőt, Japánban éppen szétszakadt a Demokrata Párt, ami az ottani fő balközép ellenzéki erő volt. A két esemény között pedig alig volt néhány óra eltérés.

A szinergiák oka abban keresendő, hogy

  1. Sindzó Abe kormányfő (Orbán Viktor) előrehozott választást írt ki, mert elég rosszul áll a népszerűsége, miután nem sikerült felélesztenie a gazdaságot (elfogytak az uniós pénzek) és néhány botrányba is belekeveredett (kiderült, hogy van az országban korrupció!!!!).
  2. Amitől a megosztott ellenzék úgy összezavarodott, hogy a kis pártok elkezdtek jobbra-balra egymásra borulni, ahol csak érik egymást.
  3. Ennek a keretében a Demokrata Párt (MSZP) új, fiatal, ambiciózus vezére, Maehara Szeidzsi (Botka László) a konzervatív kormánypárt (Fidesz)  megszorongatása érdekében le akart paktálni egy új, korábban a kormánypárt akoljába tartozó emberekből álló, jobbos-kritikus párttal (Jobbik).
  4. Eközben a párt másik szárnya baloldali összefogást sürgetett a kommunisták részvételével (fogjuk rá, hogy a DK-val, LMP-vel, stb.-vel való lepaktálás).
  5. Egy harmadik csoport pedig hagyta volna az egész összefogást a fenébe, és egyedül indulna.
  6. Úgyhogy a végén a párt fogta magát, és szétszakadt. Edano Jukió (Szanyi Tibor) ugyanis hétfőn közölte, hogy új pártot alapít a Demokrata Párt (MSZP) balosabb embereivel.

Ennél szebb bizonyítéka nem is volt, és vélhetően nem is lesz a két nép közti trasznkontinentális mentális kapcsolatnak.

Miközben a rothadó nyugat még le van ragadva a kávé + toniknál, a Coca-Cola Japánban meglépte, amit igazából csak a japán piacon lehet meglépni, és nemrég piacra dobta a kávés kólát.

Persze a kóla + kávé önmagában még annyira talán nem is lenne rémisztő mix, ha mondjuk tikkadt szöcskéből vagy valami kézműves kólából + kézműves cold brew drip fair trade sous vide cibetmacskaszar-kavéból lenne, de a Coca-Cola egyrészt nem a kifinomult ízekről híres, másrészt meg gondolom eleve úgy voltak vele, hogy ha már belemegyünk ebbe a történetbe, akkor nyomjuk fullba a kretént, úgyhogy a saját cukros gumiízű kamukávéjukkal, a Georgia nevű termékkel keverték a kólát.

Nyilván nem jelent nagy meglepetést ezek után, hogy maga a termék elég rossz.

  • Az illatában a tejeskávé keveredik a kólával, ezért már a doboz felbontásakor elkezdni ingerelni a releváns testrészeket.
  • A szénsavtartalma érezhetően sokkal alacsonyabb, mint a sima kólának, emiatt viszont a korty eleje az asztalon másfél órára kint hagyott, szénsavmentessé vált kóláét idézi.
  • A korty végére viszont átveszi a főszerepet a tejeskávé íz, az utóíz pedig egészen savanykássá válik, de nem a kávésznob savanykás értelemben, hanem csak simán rossz.
  • Az igazán rossz viszont a közepe, amikor ez a kettő találkozik. Próbálhatnék persze vicceseket írni róla, de mire a doboz elfogyott, pont olyan szomorú lettem, hogy már nem tudok.

Egyébként 100 ml-ben 22 kalória van, tehát gyengébb, mint a sima kóla, cserébe másfélszer annyi benne a koffein. A 190 ml-es dobozban egész pontosan 34 milligramm koffein és 42 kalória van, mindez 130 jenért (kb. 300 forintért).

(Eredetileg 34 gramm koffein szerepelt a posztban, ami ugye nyilvánvaló baromság, amire többen is figyelmeztettek. Ebből is látszik, hogy hiába a másfélszeres koffeintartalom, az elütésektől a kávés kóla sem véd.)