Szilárda
-2 °C
7 °C

Miklósi Gábor

főszerkesztő-helyettes Lapvezetés

szerkesztő/újságíró Politika

A Tenczer kolléga fölött aratott fölényes pingpongdiadalok és a tőle elszenvedett, egyértelműen peches vereségek száma:22/57

A Delhi-Józsefváros és a New York-Tel Aviv-tengely zsoldjában töltött évek száma:7/12

A Szőcs Imrétől, Hódi Lászlótól és Csűrös Lászlótól kapott olvasói levelek száma:15/8/22

A milleniumi matematikai problémák közül általam megoldottak száma:0, bár P=NP-ügyben van egy frappáns megoldásom, csak nem fér el itt, de majd leírom valahol

BESZTOF
Erdogan: Jeruzsálem Palesztina fővárosa legyen! Erdogan: Jeruzsálem Palesztina fővárosa legyen!

Itt a csattanós válasz Trumpnak.

tegnap, 12:59

Felbolydult a pornószakma a fiatal színésznő öngyilkosságától Felbolydult a pornószakma a fiatal színésznő öngyilkosságától

A fertőzésveszély miatt nem akart olyan férfiakkal dolgozni, akik meleg filmekben is szerepelnek, erre lehomofóbozták.

tegnap, 12:24

Magyar Nemzet: 10 éves Airbusokat vesz a kormány Magyar Nemzet: 10 éves Airbusokat vesz a kormány

A tízmilliárdos üzletben a Wizzair is érdekelt lehet.

tegnap, 08:57

A magyar zenei örökség megőrzéséért dolgozik Balog József zongoraművész, aki koncertjein és lemezfelvételein évek óta a hazai zeneszerzők elfeledett darabjait szólaltatja meg. A zenészcigány családból származó 38 éves művész örül, hogy egyre több roma zenész választja a komolyzenei pályát, akik közül sokan nagyszerű sikereket érnek el. Balogról a Roma Sajtóközpont készített kis videót és írta ezt a szöveget.

 

Balog Józsefet nemzedéke legtehetségesebb zongoristái között emlegette Kocsis Zoltán, akivel a Nemzeti Filharmonikusoknál többször is együtt dolgoztak. A legendás művész Bartók, Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre című darabját utoljára Baloggal együtt játszotta el – ez máig meghatározó élmény számára. 

Balog cigányzenész családba született. Apja, Cápár Balog József ismer énekes-prímás volt, aki  ahogy akkoriban sok más roma zenész, például Cziffra György is  a XIII. kerületi szegénynegyedben, Tripoliszban nőtt fel. Közeli rokonságából többen is a harmincas-negyvenes évek legelismertebb cigányzenészei közé tartoztak.  

Bár gyerekkorában neki is hegedűt nyomott apja a kezébe, a kis József már négy éves korában eldöntötte, hogy inkább zongoraművész lesz, és hamarosan kiderült, hogy jól döntött: a Zeneakadémiát Jandó Jenő osztályában végezte el.  

A mára nemzetközi hírűvé vált zongoraművész eddigi pályafutása során a világ 26 országában több mint ezer koncertet adott.  

Következő hazai koncertjén többek között ritkán hallható Kodály és Lajtha műveket is megszólaltat. Kodály összkiadás után jövőre Lajtha László életművét rögzíti lemezre. Kötelességének érzi ugyanis a magyar komolyzenei örökség ápolását. A népszerű darabok eljátszása helyett kifejezetten keresi a szakmai kihívásokat, Pierre Boulez több mint tízperces kompozícióját, az Incises-t például rajta kívül alig néhány zongorista játssza az egész világon.

ba

A koncertmuzsikusok életmódja a közhiedelemmel ellentétben rendkívül megerőltető  a koncertek, az utazások és lemezfelvételek között napi 10-12 órás gyakorlással sajátítják el a darabokat. A napi darálóból József egy klasszikus zenésztől kevésbé várt időtöltéssel kapcsolódik ki. A videóban arról is beszél, hogy miért pont ezt a hobbit választotta. 

Hmmm?

  • 1145
    Igen.
  • 557
    Nem.

A Magyar Tudományos Akadémia ma hozta nyilvánosságra az intézmény idei díjait. A részletekbe most nem fogok belemenni, de annyit érdemes megemlíteni, hogy az MTA tizenöt férfit, és négy nőt díjazott, tehát minden női díjazottra 3,75 férfi jutott.

Az MTA épp egy éve szervezett kerekasztal-beszélgetést a női kutatók előtt álló nehézségekről, a férfiak és a nők közötti különbségekről, az üvegplafon-jelenségről, azaz hogy a tudományos életben az előrejutással folyamatosan csökken a nők aránya.

Ez most csak azért jutott az eszembe, mert arra gondoltam, pont a díjazás lehetne az egyik olyan terület, ahol a nők nem feltétlenül számarányosan vannak képviselve. Lehetne.