Bertalan
10 °C
28 °C

Miklósi Gábor

főszerkesztő-helyettes Lapvezetés

szerkesztő/újságíró Politika

A Tenczer kolléga fölött aratott fölényes pingpongdiadalok és a tőle elszenvedett, egyértelműen peches vereségek száma:22/57

A Delhi-Józsefváros és a New York-Tel Aviv-tengely zsoldjában töltött évek száma:7/12

A Szőcs Imrétől, Hódi Lászlótól és Csűrös Lászlótól kapott olvasói levelek száma:15/8/22

A milleniumi matematikai problémák közül általam megoldottak száma:0, bár P=NP-ügyben van egy frappáns megoldásom, csak nem fér el itt, de majd leírom valahol

BESZTOF
Lehet, hogy valaki kiismerte a lottóhúzás titkát? Lehet, hogy valaki kiismerte a lottóhúzás titkát?

Olvasónknak feltűnt valami, és februárban rögzíteni kezdte az ötöslottó húzásait. Olyat talált, amitől nem csak ő döbbent meg. Amikor megpróbáltunk utánajárni, a Szerencsejáték Zrt. nem igazán volt segítőkész.

augusztus 22. 07:41

A kenyai ellenzék vezetője gigantikus választási csalást gyanít

Nincsenek meg az eredményt hitelesítő dokumentumok. Tíz éve hasonló helyzetben véres etnikai zavargás tört ki, több mint 1100-an meghaltak.

augusztus 9. 12:04

Rengeteg civil halt meg a szövetségesek rakkai légicsapásaiban

Egy helyi rádió szerint a Washington-vezette szövetségesek sárga foszfort is használtak.

augusztus 9. 09:37

A halott rocksztárok iránti ájult tisztelgés könnyen tud nevetséges vagy kínos formát ölteni, a Motörhead másfél éve halott frontembere viszont valószínűleg nem forog a sírjában a brit tudósok legutóbbi húzása miatt, és nem csak azért, mert történetesen elhamvasztották.

A brit természettudományi múzeum (Natural History Museum) egyik kurátora javaslatára egy Júra-kori óriáskrokodilt neveztek el Lemmysuchus-nak. A hüllő 145 millió évvel ezelőtt terrorizálta a brit parti vizeket, a szintén brit születésű Lemmy pedig a zenéjével és a nyárspolgárinak nemigen nevezhető életmódjával a Motörhead élén 1975-től a haláláig borzolta a sallangmentes heavy metaltól idegenkedők lelki világát.

A nagy Motörhead-rajongó kurátor, Lorna Steel szerint Lemmy maga is poharát emelte volna a Lemmysuchusra, a Földön valaha élő legrusnyább lények egyikére. És ebben nyilván igaza van, mivel kevés dolog létezett, amire Lemmy ne lett volna hajlandó meghúzni egy üveg Jack Danielst. (BBC)

A legmerészebb álmaink is megvalósíthatók! Zsófi és barátja nagyon várták a vizes vb-t, és már januárban megvásárolták a jegyüket a magyar férfi vízilabda-válogatott olaszok elleni, egyébként döntetlenre végződő, nagyszerű csoportmeccsére a Margitszigeten.

Ha nyitottak már ki ön előtt meccsen vagy koncerten esernyőt, ha ült már be ön elé a moziba kétméteres ember, akkor se lehet fogalma arról, hogy mi várt Zsófiékra.

FB IMG 1501231964806
Fotó: Olvasónk, Zsófi / Index

A jegyük a lelátóra szólt, a VIII. szektor 5. sorába, a 7-8-as székre. 

FB IMG 1501231971407
Fotó: Olvasónk, Zsófi / Index

Végül nem a saját helyükön ülték végig a meccset.

Úgy indult, hogy nem tudom végignézni ezt a videót, annyira kellemetlen, de aztán mégis végignéztem, és még percekkel később is csak próbálom, de nem tudom megfogalmazni, hogy mi is, amit érzek. A sírva röhögés, a borzongató kín és az önazonosságnak szóló tisztelet e különös keverékét utoljára "Speak, the Hungarian rapper" váltotta ki belőlem, most pedig Felföldi József, a széplelkű "zenei költő" Brexit Balett című, fogalmazzunk így, lírai, zenés-táncos videója.

 

A Brexit Balett tényleg a brexitről szól. Műfajilag talán egy óda a vonzó, de elérhetetlen nőként megszemélyesített, az EU-ból épp távozóban lévő Egyesült Királysághoz. Felföldi úr szerint ballada, mely "az európaiak britekkel való társulásának témáit azonosítja: egy ködös sziget, egyszerre közeli és távoli; egy büszke tengerésznemzet nagy múltú történelemmel;

egy összetett végzet,

mely magával Európáéval fonódott össze."

Az összetett végzetet, ahogy Varga Miklós Európája esetében sem, még nem igazán értem, annyira nem, hogy először Felföldi bekötött fél szemét is a költői látomás részének képzeltem. Aztán a kísérő levélből kiderült, hogy "14 évesen egy baleset következtében elvesztette egyik szemét. Hamar túltette magát személyes, de nem tragédiaként megélt balesetén." Vagy úgy, bocsánat.

A Brexit Balett videója június közepén került fel a Youtube-ra, eddig közel 600 ezren látták, és már a Blikk is egy hónapja írt róla, szóval minősíthetetlen munkát végzünk az európai szinten is jelentős magyar kulturális értékek közvetítése terén.

Felföldi úr egyébként egy magyar édességgyár alapítója, "mely egész Európán és a világon át exportál, az Egyesült Királyság pedig az egyik legerősebb partnere." Talán ez valamit megmagyaráz. Talán nem.