Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Nagy Attila Károly

nak

újságíró Tech-Tudomány

Apollo-Soyuz Test Project1975

Soyuz 171975

Soyuz 18a1975

Viking 11975

A nap képe: lejtőn áramlik a levegő a hajtóműbe

Újfajta repülőgépdizájnnal kísérletezik a NASA, a tesztelés alatt lévő hajtóművel egész sok üzemanyag megtakarítható.

tegnap, 22:33

Itt a legfrissebb 2016-os Naptár Itt a legfrissebb 2016-os Naptár

366 nap volt tavaly. Itt az összes az ESA montázsán.

tegnap, 11:38

Rabszolgaságba született, a mogyoróipar atyja lett Rabszolgaságba született, a mogyoróipar atyja lett

A rabszolgaság eltörlése után pokolian nehéz volt a feketéknek iskolába járni, de George Carver kitört a faji előítéletek fogságából.

január 15. 08:16

Reggeli posztunkban kértük, hogy ha látták és lefényképezték a hétindító halojelenséget, küldjék el nekünk a fotót. Olvasóink kedvesek voltak és küldtek is néhányat, így meg tudjuk mutatni máshonnan milyen látvány volt a mai fagyos fényjáték a nap körül. Ezúton is köszönjük mindenkinek!

Egyáltalán nem új, de méltatlanul kevés nézettséggel bír az alábbi videó, így ha szabad tanácsolnom: amennyiben egy 34 másodperces videóra van ideje így hétfőn, a munkaidő vége előtt nem sokkal, akkor ez legyen az.

Ahogy a poszt címe is jelzi, nem látunk mást, mint egy nagy nagyítóképességű teleszkópon át filmezett jelenetet Naprendszerünk életéből. A kétszeresére gyorsított pompás felvételen a Naptól 1,4 milliárd kilométerre keringő Szaturnusz bukkan elő a mi Holdunk takarásából. (A Hold körülbelül 384 ezer kilométeres távolságra van a Földtől.) A 2007. május 22-én rögzített csillagászati esemény – azaz a Szaturnusz-fogyatkozás – maga nem annyira ritka, viszont általában csak a Föld kisebb területeiről lehet megfigyelni. Legutóbb 2014-ben volt hasonló, akkor Ausztráliából két alkalommal is jól meg lehetett figyelni a jelenséget, legközelebb pedig 2019-ben lehet rá számítani, ugyancsak Ausztráliában

 

A Batthyány térnél, a Duna-partról készítettem az alábbi képeket. Az alaposan lehűlt levegő és a párás-ködös, fátyolfelhős égbolt, valamint a még alacsonyan lévő Nap jól megfigyelhető halojelenséget hozott létre.

Bár maga a Nap körüli 22 fokos halo nem alakult ki tökéletesen (halványan azért kivehető volt), kárpótlásul szép, úgynevezett fölső érintő ív volt látható pár percig.

A jelenséget (mármint a napkorong fölött látható, szivárványos fölső érintő ívet) a légkörben fölgyülemlő, és hossztengelyük mentén vízszintesen elrendeződő, hatszögletes pálcika alakú jégkristályok okozzák. Az alábbi képen egy sirály repül el előtte:

Ön is látott, esetleg fényképezett ma reggel halojelenséget? Ha van kedve, küldje el a kep(kukac)mail.index.hu címre, a legszebbeket szívesen megmutatjuk az Indexen!