Cecília
4 °C
12 °C

Nagy Attila Károly

nak

újságíró Tech-Tudomány

Apollo-Soyuz Test Project1975

Soyuz 171975

Soyuz 18a1975

Viking 11975

Megfejtettük a rejtélyes budapesti robbanások titkát Megfejtettük a rejtélyes budapesti robbanások titkát

Ön is hallotta kedden az ablakrezegtető robajokat, mint a fél főváros? Nincs ok aggodalomra, nem tört ki a III. világháború!

tegnap, 14:17

Így nem fog ön soha repülni, hacsak nem ügyes gázszerelő Így nem fog ön soha repülni, hacsak nem ügyes gázszerelő

A dubaji légitársaság, az Emirates új szintre emelte az első osztály fogalmát: Boing 777-es gépeiken külön luxusfülkében pihenhetnek a gazdagok.

november 14. 05:32

Ezer napja gyötrik Angliában ezt a vadászgépet Ezer napja gyötrik Angliában ezt a vadászgépet

Robotkarok tucatjai nyúzzák, tépik az F-35A vadászgépének törzsét, szimulálva azokat az erőket, amik repülés közben érik a vadászgépet.

november 10. 14:34

November 14-én délután egy körülbelül focilabda méretű meteoroid lépett a Föld légkörébe, Darmstadttól ötven kilométerre ésszak-keletre. A jókora űrbéli kőzetdarab látványos fényjelenség közben égett el, miközben útja utolsó kilométereit rótta. A tűzgömbbé változó meteort több mint ezren látták Németországban, Franciaországban, Svájcban, Ausztriában és Luxemburgban, az alábbi képet pedig egy jó időben, jó helyen tartózkodó brit fotós, Ollie Taylor készítette, miközben az olasz Dolomitokban fotótúrázott, írja az ESA.

Fotó: Ollie Taylor / esa

A lélegzetelállító képen egy olasz falu, Alta Badia látható, az esti égbolton pedig jól kivehetó a göncölszekér is. “Baromi nagy mázli volt” – mondta a híres asztrofotós, aki épp egy másik kamerát akart felállítani, hogy közelebbi felvételt készítsen a síközpontról, de szerencséjére még folyamatban volt a hosszú záridős expozíció, így pont elkapta a meglepetésvendéget. Az ESA jelentése szerint a taurida meteor valahol Luxemburg fölött semmisült meg, ötven kilométeres magasságban.

Kaptam négy olvasói levelet is a román gázüzemű buszokról szóló posztra, amiket egyrészt ezúton köszönök, másrészt szeretném megosztani a többi olvasóval is, mert roppant érdekesek.

Így emlékszik vissza Attila: "Úgy hívták ezeket a buszokat, mármint a tartályokat, hogy Elena Gay. Akkoriban volt egy 6 részes amerikai sorozat a tévében az atombomba ledobásáról, aminek az volt a címe, hogy Enola Gay. A B-29-es repülőt nevezték így el a kapitány anyjáról. Tibbets kapitányt Patrick Duffy , azaz Bobby Ewing játszotta. Az Elena meg nyilván Ceausescunéra utal."

Imola is közvetlen élményeiről számolt be: "Az a helyzet, hogy eszünkbe sem jutott NEM felülni ezekre a buszokra. Kit érdekelt hogy ez a guruló bomba, örültünk, hogy felbukkant egy busz és ha szerencsénk volt, akkor fel is bírtunk rá gyúródni. Más világ volt az. Nemigen gondolkodtunk. Nem volt szabad."

Tamás pedig néhány technikai részletre hívta fel a figyelmet: "Ha egy mai modern metánbusz (=CNG) szép tetőburkolatát lebontod, ugyanez a látvány fogad, esetleg annyi különbséggel, hogyha modernebb, kompozit tartályos darabról van szó, akkor esetleg ehelyett úgy néz ki a tartály, mintha a szürke ötven árnyalatára készült szíjmelinda-szatyor-kollekcióból varrták volna, hidd el, az sem túl bizalomgerjesztő. Egyébként eszméletlen szigorú előírások vonatkoznak rá, előbb bízom egy ilyenre az életemet, mint egy átfolyós vízmelegítőre."

Egy másik Attila pedig linket küldött, ezzel a kommentárral: "Ha a román metán megoldástól ráz a hideg, akkor ettől padlót fogsz."

Elgázosított fával üzemelő busz a XX. század első feléből
Elgázosított fával üzemelő busz a XX. század első feléből

Tod Browning 1931-es legendás, ikonikus, műfajteremtő rémfilmjében, a Lugosi Béla főszereplésével készült Drakulában van egy furcsa momentum: Mina Harker ágyánál egy asztali lámpa burájára egy meglehetősen ronda, oda nem illőnek tűnő tépett kartonlap van erősítve, ami több kameraállásból is jól látható, és mai szemmel nézve igencsak zavaró elemnek tűnik. Ihol van:

Jogos a kérdés: hogy a bánatba került az a kartonlap a filmbe, és főképp miért nem tűnt fel senkinek, hogy belerondít a képbe? A Cinemassacre tízperces, de kellően szórakoztató videójából kiderül!