Anna, Anikó
14 °C
25 °C

Nagy Attila Károly

nak

újságíró Tech-Tudomány

Apollo-Soyuz Test Project1975

Soyuz 171975

Soyuz 18a1975

Viking 11975

Bikaerős mezőnyben kell helytállnia a magyar csapatnak a Microsoft startupversenyén Bikaerős mezőnyben kell helytállnia a magyar csapatnak a Microsoft startupversenyén

Tehéntrackertől az okosrugdalózón át a kamerás pulzusmérőig egy rakás izgalmas, de minimum meglepő ötletet láttunk a redmondi startupvébén.

tegnap, 10:30

Turul ragadta magasba a magyar repülést Turul ragadta magasba a magyar repülést

115 évvel ezelőtt repült először a Turul légballon, a magyar repüléstörténet kissé elfeledett úttörője. Az első légikatasztrófa is hozzá fűződik.

július 10. 23:08

A ószőnyi sziámi ikrek voltak a 18. század legismertebb magyarjai A ószőnyi sziámi ikrek voltak a 18. század legismertebb magyarjai

A keresztcsontjuknál összenőtt lányokat egy lelkész mutogatta szerte Európában, jól meg is gazdagodott belőlük.

július 9. 08:39

Nem, a fenti kép nem a Kőbányai úti kínai/vietnami piac egyik homályos kis üzletében készült. A kép a világ egyetlen hivatalos Microsoft boltjában, a szoftver-hardver-gamer gigacég redmondi campusán, a látogatóközpont földszintjén készült. A mechandise boltban, ahol többek között Microsoft, Minecraft, X-Box stb termékek kaphatók garmadával, van egy külön polc ezeknek a GEEK feliratú pörgettyűknek. A fidget spinner a csúcsra ért.

Nehéz már ehhez mit hozzátenni. Hogy ki nevet. Meg mikor.

Ha nem itt lennék, nem hinném el.

Szomorú vasárnap.

 

Persze egyáltalán nem unalmas a folyamatos magyar jelenlét a nagy presztízsű és patinás asztrofotós oldalon,  a kép meg pláne nem unalmas, nézzék csak:

A képen két égi látványosság figyelhető meg a pesti panoráma fölött: jobb szélen a fogyó Hold és a Vénusz együttállása vonzza a szemet, míg a kép fölső szélén fehéren ragyogó éjszakai világító felhők (noctilucent clouds, NLC) jelölik az űr határát.

Ez utóbbiaknak mostanában van szezonja, és azt érdemes róluk tudni dióhéjban, hogy nem időjárási képződmények, azaz nem alacsony légkörben kialakuló felhők, hanem magasan, az atmoszféra legfölső rétegeiben jelennek meg. A 75-85 kilométer magasságban lebegő vulkáni hamuszemcsékre vagy meteorporszemekre kifagyott vízpára visszaveri a Nap horizont alól érkező fényét, és ez az optikai jelenség látszódik szürkület után, hajnal előtt fátyolszerű felhők formájában. Kifejezetten éteri látvány, érdemes nyár elején rá vadászni. Soponyai Györgynek ezúton gratulálunk az újabb APOD-szerepléshez.