János, Pál
17 °C
32 °C

Nagy Attila Károly

nak

újságíró Tech-Tudomány

Apollo-Soyuz Test Project1975

Soyuz 171975

Soyuz 18a1975

Viking 11975

A halállal élsz együtt ebben a városban A halállal élsz együtt ebben a városban

Az azbeszt a tüdő legkisebb hörgőibe is eljut, lassú kínhalált, vagy gyors lefolyású rákot okozva. Olaszországban máig küzdenek ellene és a legnagyobb eternitgyár ellen.

június 24. 00:05

Hamarabb összedől a magyar panel, mint hogy fáklyaként égjen Hamarabb összedől a magyar panel, mint hogy fáklyaként égjen

Elég sok hazai panelház kapott utólag külső szigetelést. Szerencsére nem kell tartani emiatt a londonihoz hasonló tragédiától. De mitől kell?

június 23. 12:12

Az űrhajósoknak folyamatosan hőemelkedésük van Az űrhajósoknak folyamatosan hőemelkedésük van

A napszakok váltakozásának megszűnése miatt keményebben kell az emberi testnek dolgzni az űrben, hogy tovább ketyeghessen a belső óra.

június 23. 06:05

Persze egyáltalán nem unalmas a folyamatos magyar jelenlét a nagy presztízsű és patinás asztrofotós oldalon,  a kép meg pláne nem unalmas, nézzék csak:

A képen két égi látványosság figyelhető meg a pesti panoráma fölött: jobb szélen a fogyó Hold és a Vénusz együttállása vonzza a szemet, míg a kép fölső szélén fehéren ragyogó éjszakai világító felhők (noctilucent clouds, NLC) jelölik az űr határát.

Ez utóbbiaknak mostanában van szezonja, és azt érdemes róluk tudni dióhéjban, hogy nem időjárási képződmények, azaz nem alacsony légkörben kialakuló felhők, hanem magasan, az atmoszféra legfölső rétegeiben jelennek meg. A 75-85 kilométer magasságban lebegő vulkáni hamuszemcsékre vagy meteorporszemekre kifagyott vízpára visszaveri a Nap horizont alól érkező fényét, és ez az optikai jelenség látszódik szürkület után, hajnal előtt fátyolszerű felhők formájában. Kifejezetten éteri látvány, érdemes nyár elején rá vadászni. Soponyai Györgynek ezúton gratulálunk az újabb APOD-szerepléshez.

Mint arról mi is beszámoltunk, szombaton hagyományos katonai pompával ünnepelték a 91 esztendős II. Erzsébet királynő "hivatalos" születésnapját. A parádé része volt a Királyi Légierő (Royal Air Force, RAF) műrepülő kötelékének (a Vörös Nyilaknak) áthúzása a Buckingham palota fölött. A RAF tegnap kiadott fotóján azt láthatjuk, milyen élmény London fölött repülni egy Hawk T1A repülőgépekből álló formációban.

Itt újra megnézhetik az ünnepségről készült képgalériát, benne az átrepülésről készült kép is:

Miután pár nappal ezelőtt az Airbus kijött egy elég jól sikerült promóvideóval, a rivális Boeingnél úgy gondolhatták, ők sem maradhatnak le a lenyűgöző videók versenyében, és gyorsan kipakoltak a YouTube-ra egy szintén elég látványos etűdöt.

A pénteken publikált videón a cég két új típusú utasszállítója, a kisebb Boeing 737 MAX 9 és a nagyobb 787-10 Dreamliner mutatják be együtt, hogy mikre képesek, és persze hogy milyen szépek is így együtt.

A Boeing a videó leírásában hangsúlyozza, hogy semmi trükkfelvétel nincs a felvételeken, a két valódi repülőgépet a cég tesztpilótái, Craig Bomben, Tim Berg, Mike Bryan és Ed Wilson vezették. Az mindenestre tuti, hogy filmecskében látható hajmeresztő, csaknem merőleges felszállásoktól még a rutinos légiutasoknak is feláll a szőr a hátán.