Luca, Ottilia
2 °C
5 °C

Nagy Attila Károly

nak

újságíró Tech-Tudomány

Apollo-Soyuz Test Project1975

Soyuz 171975

Soyuz 18a1975

Viking 11975

Már tudjuk milyen mély a Jupiter nagy vörös foltja Már tudjuk milyen mély a Jupiter nagy vörös foltja

A viharrendszer, ami szőröstül-bőröstül felfalhatná a Földet, 300 kilométerre nyúlik a felszín alá.

9 órája

Hatalmas biztonsági rés a Magyar Posta honlapján Hatalmas biztonsági rés a Magyar Posta honlapján

A hibát kihasználva érzékeny személyi adatok juthatnak illetéktelen kezekbe. Hetek óta tudnak róla, mégse változott semmi.

december 8. 11:56

Minden eddiginél mélyebbre néztek csillagászok az univerzumba Minden eddiginél mélyebbre néztek csillagászok az univerzumba

Túlszárnyalták a híres Hubble Ultra Deep Field felvételt, 1600 távoli galaxis fényét elemezték, köztük 72-t eddig még nem észlelt senki.

november 30. 09:41

Ha másért nem, a Birodalom visszavágban látott lépegetők, az AT-AT-k miatt ott a helye a legjobb fantasztikus filmek között a Star Warsnak. Félelmetesek és fenségesek egyszerre, kétségkívül a császári hadigépezet csúcsteljesítményei. (Az AT-AT egyébként az "all terrain armored transport", azaz bármilyen terepen helytálló páncélozott csapatszállító rövidítése.) És most, hogy nyakunkon a saga nyolcadik része, Az utolsó jedik, ideje megismerkednünk ezzel itt:

Fentebb tehát az AT-AT-k továbbfejlesztett változata, az AT-M6 látható. A fanatikus SW-fanok természetesen már elég sok mindent tudnak róla: az All Terrain MegaCaliber Six (AT-M6), más néven Gorilla Walker (merthogy járása a gorillákéhoz hasonlatos) az Első rend támadó harci csapatszállítója, amivel az ellenállás ellenállását szándékoznak letörni. Elődjénél nagyobb, stabilabb (emlékezzünk az ötödik epizódban komikusan könnyen térdre kényszeríthető AT-AT-kra), és nem csak a fején, de a hátán is hordoz lézerágyút – elég nagyot, innen a "megakaliber" a nevében.

Mindehhez csak annyi kommentárt fűznék, hogy: dam-dam-dam, da-di-damm, da-di-damm.

A címben lévő állítás igazolására nem is kell több, mint ez a szombati kép:

Van két és fél percük kicsit kiszakadni a mindennapi taposómalomból? Ha igen, nézzék meg Ordasi András fizikus, csillagász timelapse videóját, amit az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének piszkéstetői obszervatóriumánál készített:

 

Aztán nézzék meg még egyszer. És még egyszer. Aztán irány a hegytető.