Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Nyilas Gergely

újságíró Politika

Leghosszabb út stoppal (km)6200

Leghosszabb út vonattal11500

Leghosszabb út gyalog100

Leghosszabb út úszva5

Irán párhuzamos valóságai Irán párhuzamos valóságai

Nyugati életformára vágyó fiatalok, mindenütt szaglászó vallási rendőrség, sarija bíróságok nyilvános kivégzései. Ellentmondásos képek egy helyi fotóstól.

tegnap, 23:25

Magas labdát adott fel Le Pen a moszkvai vizittel Magas labdát adott fel Le Pen a moszkvai vizittel

A francia elnökválasztás oroszbarátsággal vádolt esélyese Vlagyimir Putyinnal tárgyalt.

tegnap, 13:29

Londoni merénylet: Angoltanár volt a támadó Londoni merénylet: Angoltanár volt a támadó

Késelésért ült korábban a börtönben radikalizálódott, Khalid Masood nevet felvett férfi.

tegnap, 10:56

Na jó, nem ma találták ki, ha előkerül, valamiért mindig Torgyán József hangján hallom belülről, a patakvérrel együtt, de szerdán a szokásosnál nagyobbat ment a szó: „karaktergyilkosság”.

A képi erővel bíró fogalom az Alkotmányvédelmi Hivatal egykori hírszerzőjének interjúja kapcsán jött elő látványosan:

A Magyar Nemzet szerint „karaktergyilkossággal próbálja hitelteleníteni és lejáratni” Katrein Ferencet a miniszterelnöki Kabinetiroda és a belügyminisztérium – Dömötör Csaba államtitkár például azzal állt elő, hogy a Katrein olyan ügyeket – például letelepedési kötvény – kritizált, amelyek már távozása után váltak aktuálissá. Ez egyébként nem igaz, Katrein 2013-ban távozott az AH-tól, az offshore-ra épülő letelepedési kötvények rendszerét 2012 decemberében fogadták el.

A Magyar Idők sem maradt ki a karaktergyilkosságozásból – egyúttal új értelmet adott a szónak. Nem meglepő módon a lap szerint nem Katrein az áldozat, hanem ő a karaktergyilkos. Igaz, eddig a karaktergyilkosság egy személy elhiteltelenítését jelentette, Katrein viszont intézményekről beszél – amit eddig még senki sem tudott megkaraktergyilkolni. Persze, ha egy rendszerben minden egy személyhez kötődik, akkor a rendszer bármely elemének kritikája ennek az egy személynek a karaktergyilkosságaként értelmezhető.

Topognak ott a kézműves szőnyegre nyírt gyepen, a cuccaikat is más cipeli, gyaloglás helyett is golfautón járnak, különben is idősen is művelheti az ember, szóval azzal keveseket lehet megijeszteni, hogy vigyázz, rád uszítom a golfozó haveromat. De ha azt mondják, hogy össze kell futnom a sikátorban valakivel, aki fél kézzel zavarja vissza az aligátorokat a tóba, már gombóc lenne a torkomban. Sosem gondoltam, hogy a két halmaz fedheti egymást, erre tessék, mit csinál Cody Gribble, akiről itt is kiderül, hogy nem csak a golfban balkezes:

„Landerer és Heckenast uraknak minden mértéket meghaladó szennyes piszkosságát tovább tűrnöm lehetetlen. Dolgozom, mint a barom, kérkedés nélkül mondhatom, lelke, fenntartója vagyok a Pesti Hírlapnak... Sok ember mondotta már, hogy valósággal bolond vagyok az ő igavonó marhájuk lenni, s az örökös munkával, örökös bosszúsággal életemet, egészségemet érettük felemészteni...” – mondta Kossuth Lajos a lap éléről való távozásakor, alig négy évvel azelőtt, hogy Landererék nyomdája március 15. egyik főszereplőjévé vált volna.

Landerer Lajos meg is járta, a vállalkozást apjától öröklő, pozsonyi születésű tulajdonos nem térhetett vissza a cégéhez a szabadságharc után. 1854-ben halt meg. A nyomdában és kiadóban pesti üzlettársa, Heckenast Gusztáv és utódai 1873-ig vitték a céget, amelyet aztán eladtak a később még nagyobbra növő Franklin Társulatnak, amelyet majd 1948-ban államosítanak és lesz belőle a Szépirodalmi Kiadó. 1992-ben alakul újjá, Franklin Nyomda néven.