Levente, Irén
20 °C
37 °C

Nyilas Gergely

újságíró Politika

Leghosszabb út stoppal (km)6200

Leghosszabb út vonattal11500

Leghosszabb út gyalog100

Leghosszabb út úszva5

Mikor omlunk Oroszország ölébe? Mikor omlunk Oroszország ölébe?

A lex CEU-val Orbán átlépett egy vörös vonalat – derült ki a német külügy szervezte konferencián

június 26. 07:04

Putyin kész menedéket adni az FBI volt vezetőjének Putyin kész menedéket adni az FBI volt vezetőjének

Egy halálosan beteg lány a kórház visszaadását kérte az elnöktől egyenes adásban.

június 15. 11:48

Elbukott a lex csicska Elbukott a lex csicska

Nem szerzett kétharmadot a Fidesz a plakáttörvényéhez, hiába hiányzott egy ellenzéki.

június 14. 10:00

Amíg Lázár János bejelentése nyomán még csak ötletelés folyik arról, hogy le kéne bontani a tízemeletes panelek felső néhány szintjét, addig máshol törvényt is elfogadtak az ötszintes panelek elbontására, amihez már 300 milliárd rubelt – ötmilliárd eurót – már el is különítettek.

Mint a pénznemből kiderült, Oroszországról, pontosabban egyelőre csak Moszkváról van szó, azon belül is a hruscsovkákról.

A hruscsovkák – nevéből adódóan a Nyikita Hruscsov pártfőtitkár idején indított panelépítési program házai – ahol 1,6 millió ember él. Természetesen vannak korábbi lakóházak – sztálinkák – és későbbiek – brezsnyevkák – még későbbiek gorbacsovka néven már nincsenek, az utolsó pártfőtitkártól ehelyett peresztrojkát kaptak a szovjetek.

A hruscsovkákat egyébként nem is az örökkévalóságnak építették, 25-50 évre szánták őket, de a nyugatot lehagyó kommunizmus mégsem jött el, így a házak maradtak a 43 négyzetméteres lakásokkal, lift nélküli lépcsőházakkal, de legalább fürdőszobával – ellentétben a sztálinkákkal.

A parlament szerdán fogadta el a programot lehetővé tévő törvényt, amely alapján Moszkva egyelőre 5 milliárd eurónyi rubelt különített el a lebontásra, amely pár évtized alatt a fővárosi lakásállomány tizedét adó épületek lecserélését hozza.

Az építőipart felpörgetni szándékozó állami program ellen június 9-én és a szerdai szavazáskor is volt kisebb tüntetés a parlament előtt, az ellenzéki Jabloko párt vezetőjét elő is állította a rendőrség. A parlamentben az ellenzéki kommunisták is támogatták a projektet, bár, volt, akiben felmerült, hogy nincs meg a garancia arra, hogy végig lesz rá pénz, így a lakók hoppon maradhatnak, de a kormánypárt szerint minden garanciát biztosít a törvény. 

A házbontó tervet még februárban jelentette be Moszkva polgármestere. Az érintett, 1957 és 1968 között épített házak lakói dönthetnek arról, hogy részt kívánnak-e venni benne. Ehhez az szavazatukkal élők kétharmadának hozzájárulása kell. Mivel a határidő csütörtökön jár le, már tudható, hogy körülbelül 4500 ház vesz részt a programban, ami csaknem egymillió lakost jelent a 12 milliós Moszkvában.

Az ígéret szerint ugyanabban a kerületben kell kapniuk ugyanakkora lakást, vagy nagyobbat, utóbbi esetben azonban fizetniük kell a különbözetért.

A kormány egyelőre nem terjeszti ki a projektet az egész országra, ahol 290 millió négyzetméternyi hruscsovka épült 1957 és 1985 között.

Zápor ismeretlen okból megbokrosodott és ledobta a lovasát vasárnap Tata külterületén. Hogy erről a rendőrség vasárnap, 12 óra 4 perckor értesült, annak az volt az oka, hogy Zápor nem elégedett meg ennyi rakoncátlankodással: lovasát a földön hagyva elrohant, márpedig akkor van tennivaló, mert egy riadtan rohangáló ló a forgalomban nem éppen sétagalopp.

lovas
Fotó: Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

Át is adjuk a szót a Police.hu-nak:

„A rendőrök az 1-es számú főútvonal melletti kerékpárúton észlelték a vágtató paripát. A motoros járőr Tata-Tóvároskert egyik mellékutcájába terelte a lovat, illetve a forgalmat lassította. 15 percnyi terelést követően egy helyi fiatal lány segítségével megfékezték, majd megnyugtatták a riadt állatot és gazdájának sérülésmentesen átadták.”

Ledobatnom már sikerült magam lóról, de utána eszembe nem jutott a közelébe menni, le a kalappal a hírben mellékesen megemlített fiatal lány előtt, aki viszont vette a bátorságot és a motoros rendőrrel közösen megállította a lovat .

– hanem fogta magát és a születése utáni órákban járni kezdett. Oké, némi segítséggel, de hihetetlen elszántsággal. Egyébként ez a reflex minden újszülöttben megvan, aztán eltűnik, nem is kell erőltetni, jobb, ha minden a maga idejében történik, persze az változó, hogy kinek mi számít a maga idejének.