Zsanett, Janka
17 °C
27 °C

Nyilas Gergely

újságíró Politika

Leghosszabb út stoppal (km)6200

Leghosszabb út vonattal11500

Leghosszabb út gyalog100

Leghosszabb út úszva5


Nagy zavart kelt Juncker orosz utazási terve

Az Európai Bizottság elnöke egy szentpétervári gazdasági fórumra menne, először a szankciók óta.

41 perce

Készültségben a japán hadsereg Észak-Korea miatt

Tokió szerint rakétakilövésre készül Phenjan.

1 órája

Biztonsági okokból leállt a légi közlekedés Kölnben Biztonsági okokból leállt a légi közlekedés Kölnben

Illetéktelen személy jutott egy gépre, evakuálják az 1-es terminált.

1 órája

Alig tíz nappal a franciaországi Eb kezdete előtt vette át orosz útlevelét Roman Neustädter. A Schalke 04 védője ennek érdekében a német állampolgárságról is lemondott, hogy ezzel megnyíljon előtte az út az orosz válogatott előtt, amelyben az Eb-n már fel is léphet.

Neustädter lépése nem annyira abszurd, mint elsőre tűnik. A játékos még a Szovjetunióban született, az ukrajnai Dnyepropetrovszkban, oroszul is anyanyelvi szinten beszél, – úgyhogy valójában a  Neustädter helyett Nojstedtert kéne írnunk –  gyerekkorában vitte ki Németországba édesapja, Pjotr Nojstedter, aki maga is futballista volt, pár szovjet csapat után a Mainz 05-ben fejezte be pályafutását, bár 2006-ban még szerepelt Kazahsztán nemzeti válogatottjában is.

 

Roman Neustadter
Roman Neustadter

A 28 éves döntésének külön súlyt ad, hogy a német válogatottban is szerepelt: először az U20-ban, két barátságos meccsen – egy gólt is lőtt középhátvédként – és 2012-ben a felnőtt válogatottban is fellépett, a Hollandia elleni barátságos meccsen. Az országváltást épp az tette lehetővé, hogy nem tétmérkőzéseken, csupán barátságos találkozókon szerepelt.

Roman Petrovics Nojstetter iránt pár éve egyébként Ukrajna is érdeklődött, de ennél tovább nem jutottak. Első hivatalos mérkőzését az orosz válogatottban kedden játszhatja le Innsbruckban, a csehek elleni barátságos mérkőzésen.

 

Kismotorral ment visszapillantó tükröket lopni egy a Váci úton lévő VI. kerületi bevásárlóközpont parkolójába az a férfi, akit emiatt keres a rendőrség – írta a Police.hu. A fehér bukósisakos, fekete kabátos, fekete cipős, világosbarna vászonnadrágos, 180 centiméteres, vékony testalkatú férfiról és kék sárhányós, sárga színű reklámmal díszített ételtartóval felszerelt, kiskerekű, világos robogójáról videó is készült.

Aki a férfival, motorjával vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a 06-1-461-8141 telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán, a 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén, vagy írjon a 06rk@budapest.police.hu e-mail címre.

Tiltólistára tenné a hivatalnokok és katonák számára az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium a Gmailt, a WhatsAppot, a Vibert a Skype-ot, amelyek helyett a majd kifejlesztendő, állami jóváhagyás mellett működő orosz verziókat vehetnék igénybe – értesült a Kommerszant.

A Vlagyimir Putyinnak már elküldött javaslat része annak az idén életbe léptetett szabályozásnak, amely jelentősen szűkíti az orosz állami szervek számára a külföldi programok beszerzésének lehetőségét. A tiltás az állami vállalatokat is érinti.

A javaslat 2,5 millió embert tiltana le a nyugati üzenetküldő programokról. Az ötlet nem meglepő azután, hogy az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára, Nyikolaj Patrusev tavaly már felhívta a figyelmet a programokban rejlő kockázatokra,feltételezve, hogy az alkalmazásokban külföldi titkosszolgálatok bújhatnak meg.

Az iformációs politikáért felelős parlamenti bizottság vezetője szerint a tiltás csak a szolgálati üzenetekre vonatkozna. Leonyid Levin szerint „minden állami foglalkoztatott előtt világosnak kell lennie, hogy a külföldi alkalmazások információk kiszivárgását idézhetik elő, ami veszélyt jelenthet a programot használók előmenetelére is.”

Kis kémek a nagy programokban

  • 475
    Jogos a gyanú, itthon is tiltani kéne a hivatalnokok, katonák számára a használatot
  • 380
    Ez egy műbalhé, legfeljebb a hidegháborús nosztalgiára vágyó államnak jó