Valéria
12 °C
19 °C

Ráti József

Újságíró Politika

Elítélték a 200 milliós kárt okozó rablókat

A két férfi 2009-től több pénzszállító autót is kirabolt Pomáz környékén.

tegnap, 16:10

Milliárdosok orrára akar koppintani a Fidelitas Milliárdosok orrára akar koppintani a Fidelitas

Országszerte 2000 plakátot helyez ki az utcákra a Fidesz ifjúsági szervezete.

tegnap, 15:35

Még mindig Brüsszelben tüntet a CÖF

A Civil Összefogás Fórum szerint igazságtalan, hogy Sorost több uniós biztos is fogadja.

tegnap, 14:12

Három feminista nő egy hatalmas művaginával tiltakozott a nők munkahelyi diszkriminációja ellen Sevillában. Azonban nem közszeméremsértés vagy valami hasonló okból kell felelniük a tetteikért, hanem mert a bíróság vallási gyűlöletbűnnek ítélte a művaginát.  

Konkrétan nem a vagina kidolgozásával (az elég élethűre sikerült) vagy meglétével volt probléma, hanem azzal, hogy "Szűz Mária stílusban" hordozták egy alapzaton.

fffe28b665799468818663f715997e912a41053172f4a0fe7bd8c7a8cd4ea363

Az eset még 2014 május elsején történt és a bíróság először a nőknek adott igazat. A Keresztény Ügyvédek Szövetsége azonban fellebbezett, és másodjára a javukra ítéltek, így most egy sevillai képviselő elé viszik az ügyet. Ha a nőket bűnösnek találják, akár 18 hónap börtönbüntetést is kaphatnak. (via)

"A lényeg a magabiztosság" - gondolhatta az a 43 éves nő, aki 82 csokor (közel nyolc kilogramm) katot próbált Dániából Norvégiába csempészni egy kompon. Továbbá volt nála 15 ezer dollár értékű készpénz és 81 gramm arany is.

 

A kat egy Afrika magashegységeiben élő örökzöld cserje. A növény katinon nevű alkaloidot tartalmaz, ami egy amfetaminszerű stimuláns és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kábítószernek minősítette 1980-ban.

Nem olyan ütős, leginkább izgalmat, étvágytalanságot és eufóriát vált ki fogyasztójában. Angliában például legális, Hollandiában korlátozások mellett ugyan, de hozzá lehet jutni. Norvégiában viszont tiltott, így a nő ellen jelenleg eljárás van folyamatban.

Nem mondanám, hogy rettegnék a kígyóktól, vagy hogy ne tudnám megérteni, ha valaki egy kicsi, békés, veszélytelen hüllőt háziállatként szeretne tartani (ami egyébként legális). Azt viszont elég nehéz megmagyarázni, mi a halálnak akar valaki egy akár ötméteresre és 160 kilósra, emberre is veszélyes óriáspitont kis kedvencnek.

Amerikában ennek ellenére úgy gondolják, hogy miért ne, aztán amikor rájönnek arra, hogy ezek rohadt nagyok, egyszerűen elengedik őket. Ilyen óriáskígyó a burmai piton, ami a nevének megfelelően nem az USA-ban, pláne nem Floridában őshonos. Ezek az invazív kígyók aztán boldogon leöldösik az őshonos fajokat, komoly természeti károkat (is) okozva. 

Hogy ezt mérsékeljék, a hatóságok 60 napos programot hirdettek, ez idő alatt legálisan lehet szó szerint irtani a burmai pitonokat az Everglades nemzeti park mocsaraiból. Ennek meg is van az eredménye, ami többek között egy 4,4 méteres példányban manifesztálódott:

 

Florida, azon belül is Miami az egzotikus állatok amerikai importjának központja. Helyi környezetvédők már évtizedek óta lobbiznak az invazív trópusi és szubtrópusi fajok behozatalának megtiltásáért vagy korlátozásáért, sikertelenül – egyszerűen túl sok pénz van az erre épülő iparágban ahhoz, hogy eredményt tudjanak ellene elérni. Független szakértők szerint az esetleges tiltás sem változtatna semmit, sőt csak rontaná a helyzetet, hiszen a hivatalos, ellenőrzött kereskedelem helyét a feketepiac venné át.