Salamon
7 °C
14 °C

Rovó Attila

rovatvezető Politika

Amikor a tűzoltók mondják, hogy nagy a baj Amikor a tűzoltók mondják, hogy nagy a baj

Évtizedek óta most először kell hirdetésben toborozni tűzoltókat. Jelentkezők nincsenek, aki mégis, az hamar otthagyja a pályát, az átlagéletkor közel 40 év. A Katasztrófavédelem adatai szerint ugyanakkor nincs probléma.

1 órája

Jogellenes adatkezelés miatt 40 milliós bírság a Szcientológia Egyháznak Jogellenes adatkezelés miatt 40 milliós bírság a Szcientológia Egyháznak

Tavaly óta vizsgálódott a hatóság. Ilyen jogsértést még nem látott Péterfalvi Attila.

október 20. 11:41

A tüntetők fújolása miatt nem tudta elmondani a beszédét az alt-right sztár A tüntetők fújolása miatt nem tudta elmondani a beszédét az alt-right sztár

Richard Spencer óriási rendőri készültség mellett adott volna elő a floridai egyetemen.

október 20. 11:32

A romák is harcoltak a magyar szabadságért 1956-ban - emelte ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Berlinben elmondott ünnepi beszédében, írja az MTI.

A miniszter hangsúlyozta: a romák számára természetes volt, hogy kiállnak a szabadságért, amikor meghallották a forradalom legendás jelszavát, miszerint "Aki magyar, velünk tart!", hiszen tudták, hogy ez nekik is szól, mert "egyszerre voltak magyarok és romák".

Az október 23-i megemlékezést a német főváros egyik legrangosabb belvárosi színházában, a Theater am Kurfürstendammban tartották, ahol bemutatták az első roma musicalként ismert Somnakaj című darabot.

Ünnepi köszöntőt mondott Johannes Singhammer, a német szövetségi parlament (Bundestag) alelnöke, aki hangoztatta, hogy a magyarok meghatározó hozzájárulást adtak "Európa feltámadásához". Köszöntőt mondott Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke is, aki kiemelte: fontos jelzés, hogy a megemlékezés szervezői a magyar nemzeti ünnep alkalmából "offenzívan felmutatják" a kisebbség iránti szolidaritásukat.

A történelem szinte valamennyi évszázada "belénk verte" az igazságot, hogy soha ne felejtsük: a szabadság olyan érték, amit nehéz és küzdelmes kivívni, de könnyen elveszthető - mondta a Miniszterelnökség helyettes államtitkára hétfőn a Nógrád megyei Nőtincsen, az 1956-os megemlékezésen, írja az MTI.

Latorcai Csaba példaként említette a tatárjárást, a törökellenes küzdelmeket, a Rákóczi-szabadságharcot, az 1848-49-es szabadságharc dicsőséges csatáit és bukását, Trianon tragédiáját. A legutóbbi emlékeztetőt pedig 1956 őszén kaptuk - tette hozzá. Az 1956-os forradalom hősei ezért adták életüket, áldozták fel szabadságukat, nekünk, kései utódoknak pedig az a feladatunk, hogy ne engedjünk a szuverenitásunkat fenyegető követeléseknek - tette hozzá.

Latorcai Csaba arra biztatott, hogy "bátran adjunk hangot annak, mit gondolunk Európa és hazánk jövőjéről". Ezért kell egységesen és minél többen kiállnunk szülőföldünkért, és válaszolnunk határozottan a jövőnket érintő hét kérdésre a nemzeti konzultáció keretében - mondta, és azt kérte a megemlékezés résztvevőitől, tartsák szem előtt, hogy Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké.

LMP? Debrecenben voltak, nem nagyon érkezett róluk hír.

MSZP? Koszorúzás Nagy Imre házánál, fenn a hegyen, a belvárostól távol.

DK? Gyurcsány egy szállodában beszélt, ami inkább szólt a DK születésnapjáról.

Együtt? PM? Ötvenen voltak, zárt térben a reggel szakadó eső miatt, Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor mondott beszédet a Párbeszéd és az Együtt nevében.*

Liberálisok?  A 301-es parcellában Fodor Gábor mondott beszédet, az MTI-képek alapján egy tucatnyi embernek.*

Momentum? Pár száz ember a sötétben, esőben fogja meghallgatni nemsokára a beszédeket.

*Korábban azt írtuk, hogy Együtt, PM, Liberálisok: Semmi. Noha ezeket továbbra sem neveznénk tömegrendezvénynek, az érintettek jelzése alapján javítottuk.