Péter
8 °C
14 °C

Stöckert Gábor

Stöki

rovatvezető Tech-Tudomány

Erő15

Ügyesség9

Mágia14

Karizma12

A játék, aminek előre sajnálom, hogy vége lesz A játék, aminek előre sajnálom, hogy vége lesz

A Horizon Zero Dawn olyan jó posztapokaliptikus világot teremt, amitől az ember már kényelmetlenül érzi magát. A PlayStation 4 egyik legjobb és legszebb játéka, Witcher utáni depresszióban szenvedőknek.

április 17. 23:19

Miért nincs helye a mozikban a videojátékoknak? Miért nincs helye a mozikban a videojátékoknak?

Ismét jelentkezik a Kultrovat Podcast, ami a legújabb adásában a videojátékos filmekkel foglalkozik. Tényleg nem lehet jót alkotni a műfajon belül?

április 9. 07:17

Feledteti-e Scarlett Johansson, ha kilúgoznak egy klasszikust? Feledteti-e Scarlett Johansson, ha kilúgoznak egy klasszikust?

Megosztja a rajongókat a Páncélba zárt szellem amerikai feldolgozása. A Kultrovat Podcast legújabb adásában megvitatjuk, hogy volt-e értelme elkészíteni.

április 2. 08:41

1353. április 20-án I. Lajos magyar király rendet vágott a magyar közigazgatásban: minden hiteleshely pecsétjét bevonta vizsgálatra. A hiteleshelyek a középkori Magyarországon nagyjából a mai közjegyzőének megfelelő feladatokat láttak el: hivatalossá tettek iratokat, illetve ezen helyek tagjai végezték a peres ügyek esetén a perrel kapcsolatos teendőket. A hiteleshelyek jellemzően csak egy-egy kisebb régióban pecsételhettek,  csak néhány volt jogosult az egész ország területén eljárni.

Hiteleshelyi pecsétjük volt a káptalanoknak és a nagyobb konventeknek, azaz szerzetesi házaknak. A XIV. század közepére viszont sok ilyen kovent meggyengült vagy elszegényedett, a helyi kegyurak pedig pofátlanul elkezdtek pecséteket hamisítani, illetve nyomást gyakorolni a koventekre. Ezért I. Lajos előbb 1351-ben a kisebb koventeknek megtiltotta a pecsételést, majd két évvel később az ország összes hiteleshelyétől bekérte a pecséteket. A királyi vizsgálatot csak nagyjából minden második pecsét (illetve kovent) állta ki, ezek visszakapták pecséteiket - ezzel a hiteleshelyek száma a felére csökkent, az ország működése pedig átláthatóbbá vált.

Megszokhattuk, hogy a videojátékos Kickstarter-kampányoknál sok nullával végződő összegek szerepelnek, de a kisebb független fejlesztők projektjei mellett vannak azért jóval szerényebb igények is, csak ezek a projektek nem szoktak bekerülni a hírekbe. A kiegyensúlyozottság jegyében most mutatunk egy ilyet is, a Sick Chicken Studios nemrég indult kampányát; ők csupán 2000 fontot, azaz 730 ezer forintot akarnak összeszedni, ami a Blizzard főhadiszállásán nagyjából másfél pixel fejlesztői büdzséje lehet. A kis indie csapat egy Guard Duty nevű retrós kalandjátékhoz akar összeszedni ennyi pénzt, nem is tűnik rondának a maga pixelartos módján.

Aki kicsit is otthon van a videojáték-iparban, az tudja, hogy a Nintendo egy kölykeit védő anyatigris vehemenciájával tudja megsemmisíteni a szerzői jogait megsértő projekteket (még akkor is ha, esetleg egyik-másik puszta rajongásból született). Most egy japán gokartos céget pereltek be, mert a cég naiv kreatívjai kitalálták, hogy a gokartokat felpimpelik úgy, hogy a Mario Kart című népszerű partijáték kocsijaira emlékeztessenek, illetve Mario- és Luigi-jelmezzel teszik teljessé a fizetős ügyfeleknek a Mario Kart-élményt. A cég persze megpróbált trükközni, és nem Mario Kartnak hívta a vállalkozását, hanem úgy, hogy

Marika.

Hogy, hogy nem, Marika weboldala már nem elérhető.