Judit
3 °C
6 °C

Stubnya Bence

újságíró Gazdaság

Kik jártak jól a kivándorlással? Kik jártak jól a kivándorlással?

A kivándorlókon kívül persze. Megyénként szedtük össze, hogy hogy keresnek az itthon maradók.

tegnap, 07:01

Ez semmi se volt a brexithez képest Ez semmi se volt a brexithez képest

Sokan féltek, hogy mi lesz az olasz népszavazás után, de egyelőre a nagy pánik elmaradt. A gondok viszont nem múltak el.

december 8. 20:41

GKI: 8 százalékos béremelés várható jövőre GKI: 8 százalékos béremelés várható jövőre

A könnyűiparban és a kereskedelemben terveznek a legtöbbet emelni a cégek.

december 6. 17:06

A Közért - önmeghatározása alapján - egy olyan portál, aminek az a célja, hogy egyszerűen, hétköznapi példákon keresztül magyarázzon el közgazdasági jelenségeket.

"A rövid írások szórakoztató formában adják át azt a szemléletmódot, amelyet a közgazdászok nap mint nap alkalmaznak. A könnyed írásokon keresztül eljuthatunk oda, hogy bonyolult összefüggéseket lássunk át, és megértsük a gazdaságpolitikai vitákat.Missziónk ezzel összhangban az, hogy minél több embert ismertessünk meg a közgazdaságtani alapfogalmakkal, és teret engedjünk a gazdaságpolitikai vitáknak" - írják.

Ki számít foglalkoztatottnak és munkanélkülinek? Mitől számít jónak egy gazdaságpolitikai döntés? Miért használunk gépeket, ha elveszik a munkát? Ilyesmiről szólnak az első posztok az oldalon.

Ilyesmi ügyeket egyébként az Index hasonló célú videósorozota, a Miértország is tárgyal, ezeket a videókat itt lehet elérni.

Zimbabwéban nemrég hatalmas felfordulást váltott ki, hogy májusban az ország 2009 után újra bevezette a saját valutáját, a zimbabwei dollárt. Bár a kormány ragaszkodik hozzá, hogy nem hivatalos pénzt nyomtatnak most, a céljuk az, hogy véget vessenek az országot sújtó pénzhiánynak, és leállítsák az amerikai dollár kiáramlását az országból. 

Bár a cégek alapvetően örülnek a lépésnek, a lakosság már nincs annyira meggyőződve a dollár visszavezetésének pozitív hatásairól, ezért hosszú sorok álltak a napokban a bankok előtt, mivel mindenki amerikai dollárt akart kivenni arra az esetre, ha az új zimbabwei pénz árfolyama bedőlne. 

A héten az ellenzéki pártok, a szakszervezetek és civil szervezetek további tüntetéseket jelentettek be az intézkedés miatt. (BBC)

Az ausztráliai Melbourne közelében történt az eset. A tizenévesnek kinéző sofőr egy utassal a kocsijában 120-szal menekült a rendőrök elől, aztán egyszer csak tankolt egyet, majd hajtott tovább. A videó szerint a rendőrök egy idő után annyira veszélyesnek ítélték meg az üldözést, hogy hagyták elmenekülni a sofőrt és az utasát. Az nem derült ki, hogy miért üldözték. (BBC)