Malvin
9 °C
25 °C

Stubnya Bence

újságíró Gazdaság

Német gigabank miatt retteg a pénzvilág Német gigabank miatt retteg a pénzvilág

Harminchárom éves mélypontra kerültek a Deutsche Bank részvényei, és egyesek már 2008-at emlegetik, akkora hatása lehet a bank bukásának. Már ha bukik – de mekkora az esélye, hogy túléljen?

tegnap, 08:53

2600 kiló hamis növényvédő szert foglalt le a Nébih, több milliós bírságot osztottak ki

Kilenc megyében és Budapesten vizsgálódtak.

szeptember 29. 09:00

Elherdálják a pénzt az állami cégek

Bár kevesebb veszteséget termeltek tavaly, mint 2014-ben. A magáncégeknek jobban ment.

szeptember 29. 08:47

11 emeleten megy keresztül a vonatsín, és a teljes rendszer kiépítése nagyjából 708 millió forintnyi dollárba (2,6 millió dollár) került. Cserébe így néz ki a dolog:

Ahogy azt több olvasónk is jelezte a poszt megjelenése után, az Országos Széchenyi Könyvtárban is hasonló rendszer működik.

(Indy100)

De Donald Trump támogatóinak demográfiai jellemzői is hasonlóak: középkorú, kevésbé képzett, munkás vagy munkanélküli férfiak, akik a város keleti részén élnek. Ezt a jelenséget egyébként egyes elméletek szerint az okozta, hogy ennek a csoportnak az elmúlt harminc évben nem sokat javult az életszínvonala, és ennek a globalizációhoz is köze van (hogy hogyan, azt ebben az interjúban lehet elolvasni).

Az Infratest közvélemény-kutatása alapján a fizikai munkát végzők negyede, a munkanélkülieknek pedig a 18 százaléka szavazott az AfD-re. Ahogy az ábrán is látszik, a szélsőjobboldali párt szavazói között több a férfi is: amíg a nőknek csak a 10 százalék szavazott rájuk, a férfiak esetében ez az arány már 17 százalék. A választásról itt írtunk bővebben. (Politico)

Egy friss kutatás szerint a 18 és 34 év közötti nem házas japán nők és férfiak hatvan százaléka egyedülálló, és a férfiak 42, a nők 44,2 százaléka pedig szűz. A kutatásból az is kiderül, hogy az egyedülálló japánok többsége szeretne megházasodni, de még nem tudja, hogy mikor.

A japán állami demográfiai és szociálpolitikai kutatóintézet öt évente végez hasonló témában felmérést. A 2010-es kutatás alapján még kevesebb fiatal volt szűz Japánban: a férfiak 36,2, a nők 39,5 százalékának nem volt szexuális kapcsolata.

Japánban évek lassan már évtizedek óta csökken a népesség ami miatt Abe Sinzó kormánya azt a célt tűzte ki, hogy 2025-ig 1,4-ről 1,8-ra növeljék a termékenységi rátát az országban. A program adókedvezményt ad a házaspároknak és az óvodák fejlesztése is része az intézkedéseknek.

A kutatásból az is kiderült, hogy a híresen patriarchális japán társadalomban 2015-ben először haladta meg az 50 százalékot a szülés után a munkaerőpiacra visszatérő japán nők aránya.

(Independent)