Valéria
12 °C
19 °C

Stubnya Bence

újságíró Gazdaság

Bejelentették Trump nagy adócsökkentését Bejelentették Trump nagy adócsökkentését

Jelentősen csökkentenék a gazdagok és a cégek adóterheit, de a multikat is megadóztatnák.

április 26. 23:10

Jön a videóbíró a 2018-as futball vb-n Jön a videóbíró a 2018-as futball vb-n

A FIFA-elnök szerint eddig csak jó visszajelzések jöttek a tesztek alapján.

április 26. 19:48

Juhász Péter pert nyert a Fidesz ellen Juhász Péter pert nyert a Fidesz ellen

Nem tudták bizonyítani, hogy az Együtt politikusa bedrogozva rongált plakátokat. Az MTI is fizethet.

április 26. 17:46

A globális vagyoni egyenlőtlenségeket és szegénységet kutató közgazdászok között viszonylag nagy az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy a szegénység csökkentésének egy elég hatékony módja az, ha egy szegényebb ország állampolgárai gazdagabb országokban dolgoznak, és a fizetésük egy részét onnan hazautalják. Az összes hazaküldött pénz egyébként jóval nagyobb annál az összegnél, amit a gazdagabb országok nemzetközi segélyekre költenek (2016-ban a Világbank becslése alapján 575 milliárd dollárt küldtek haza összesen globálisan, ami háromszor annyi, amennyi pénzt gazdag országok nemzetközi segélyekre költöttek összesen).

Ezek miatt elég rossz hír, hogy három évtized óta először állt elő olyan helyzet, hogy egymás után két évben is csökkent a hazautalások összege. Ez a visszaesés ugyanakkor a Világbank előrejelzése alapján csak átmeneti, ugyanis a világgazdaság növekedésének beindulásával együtt a hazautalások is nőni fognak, így a nemzetközi szervezet becslése alapján 2018-ra már 615 milliárdra nőhet a hazaküldött jövedelem nagysága). A visszaesés oka egyébként nagyrészt a csökkenő olajár és a gyenge gazdasági növekedés a Perzsa-öböl országaiban és Oroszországban, ahonnan az összes hazautalt pénz 20 százaléka jön globálisan. Ezekben az országokban a legtöbb vendégmunkás Dél-Ázsiából és Közép-Ázsiából származik, így ezeket a régiókat érintette a legkomolyabban a visszaesés. Szintén nagyon rosszul érintette a visszaesés Indiát, ami a legtöbb hazautalt pénzt kapja nemzetközi összehasonlításban. A témával kapcsolatban további részletekről ebben a Quartz cikkében olvashat, sajnos csak angolul, viszont van három érdekes ábra is, amit minimális angoltudással már lehet értelmezni.

A francia író egyik levele 28 ezer euróért (8,8 millió forint) kelt el szerdán a Drouot árverési háznál. "A szomszédok, akiktől csak egy fal választ el, mindennap olyan dühödten szeretkeznek, hogy féltékeny vagyok" - írta Proust az 1919. július 15-én keltezett levélben. A levelet 6000-8000 euróra becsülték korábban.

Az író albérletben lakott, és attól tartott, hogy a lakástulajdonos őt gyanúsítja majd csendháborítással. A levelet a színésznő fiának, Jacques Porelnek írta, aki 1919. május 31-én kiadta neki a zajos lakást, ahol végül október 1-jéig maradt.

A korán fekvő Proust arra panaszkodott, hogy a szomszédok kétnaponta szexelnek. "Irigyelem ezeket az embereket, akik úgy tudnak kiáltozni, hogy először gyilkosságra gyanakodtam" - írta Proust. A levél Jean Bonna volt genfi bankár könyvtárából származó 307 tétel egyike volt, amelyet a Pierre Bergé és Társai értékesített a Sotheby's-nél. (MTI)

Mintha csak a rap-baloldal szövetség főnixmadarának újjászületését látnánk: vasárnap a szocialista támogatással induló Pityinger "Dopeman" László kikapott a hétvégén a józsefvárosi választásokon a fideszes jelölttől, erre hétfőn Angliában az újgenerációs grime (mindenféle kifejezetten angol zsánerekből táplálkozó basszusnehéz mackónadrágos rap) nagyágyúi (JME, AJ Tracey, Novelist és Akala) sorban álltak ki az angol szocialista pártot vezető Jeremy Corbyn mellett a nemrég bejelentett júniusi előrehozott választások miatt.

Corbyn egyébként még meg is köszönte Twitteren JME-nek a támogatást. A grime egyébként a hiphophoz hasonlóan egyáltalán nem zárkózik el a politizálástól, ahogy azt Novelist egyik tavalyi száma is mutatja például, amiben a volt miniszterelnök, David Cameron egyik beszéde van viszonylag ijesztő kontextusban hangmintázva. (Vice)