Levente, Irén
17 °C
27 °C

Stubnya Bence

újságíró Gazdaság


Távozik a jegybank stratégiai igazgatója Távozik a jegybank stratégiai igazgatója

A Csizmadia Norbert által vezetett igazgatóság felelt a botrányba keveredett MNB-alapítványokért.

6 órája

Százmilliókat költöttek az MNB-s kúriára

A tiszaroffi kúriát üzemeltető cég tőkéjét részben a veszteségek miatt emelték meg.

7 órája

Egyre nagyobb bajban a Zsolnay-gyár

95 millió forintról szóló inkasszót nyújtott be a pécsi önkormányzat a cég tartozása miatt.

7 órája

Sem a június 24-i, sem a hétfői pénzpiaci események nem okoztak rendkívüli mértékű pénzügyi mozgásokat, a magyarországi bankok a szokásos rendben működtek - közölte a jegybank a magyar bankvezetők véleményére hivatkozva azt követően, hogy hétfőn egyeztetett a kereskedelmi bankok, hitelintézetek vezetőivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése.

A közlemény szerint az MNB figyeli a pénzügyi piacon tapasztalható fejleményeket, és folyamatosan konzultál a magyar bankrendszer szereplőivel, az elmúlt években kialakult gyakorlatnak megfelelően. A MNB megállapította, hogy a hazai pénzintézetek tőke és likviditási helyzete továbbra is stabil. (MTI)

Erről beszélt Mihai Ionescu, a román exporttanács társelnöke. A tisztségviselő egy szakmai konferencián fejtette ki, hogy a font előrevetített 15 százalékos gyengülése mellett a Nagy Britanniába árut szállító román cégek a hatályos kereskedelmi szerződések alapján napi 1,5 millió eurót veszíthetnek.

Közölte, Románia és Nagy Britannia kétoldalú kereskedelmi forgalmának értéke eléri az évi 4 milliárd eurót, amiből a román export 2,4 milliárd eurót tesz ki, a Romániába érkező brit import értéke 1,6 milliárd euró. Ionescu szerint a kedvező román mérleg az idén is megmaradhat, mert az első negyedévben a román export 15 százalékkal nőtt, miközben az import 5 százalékkal bővült.

A Nagy Britanniába irányuló román export 47 százalékát gépek és felszerelések alkotják, emellett a készruhák (23 százalék), valamint a jármű és -alkatrészek (18 százalék) tesznek ki még jelentős hányadot. (MTI)

A Goldman Sachs és a Bank of America Merrill Lynch (BAML) egyaránt rontotta a brit font árfolyamkilátását a dollárhoz képest rövid távon, valamivel a hétfői szint alá.

Mindketten úgy vélik azonban, hogy a múlt heti brit népszavazás eredménye által kiváltott sokk okozta fontgyengülés csak korlátozott lesz az év végéig. Miután pénteken a modern történelem legnagyobb, napon belüli veszteségét könyvelte el a font, mindkét amerikai pénzintézet rontotta a font árfolyamkilátását, a Merril Lynch például 30 centtel.

A Goldman szerint a font a hétfői 1,34 dolláros szinten áll majd az év végén, és előrejelzése szerint a következő három hónapban a font erősödhet a dollárhoz és az euróhoz viszonyítva. A Goldman elemzői szerint nem valószínű, hogy a Brexit olyan hatást váltana ki, mint például a Lehman Brothers összeomlása. Jelenleg ugyanakkor azzal számolnak, hogy a brit gazdaság recesszióba kerül 2017 első felében. (MTI)