Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Stubnya Bence

újságíró Gazdaság

Bíróság: Közpénzzel gazdálkodott az MKB

Az elsőfokú ítélet alapján el kéne árulniuk, hogy mire költöttek, amíg állami tulajdonban működtek.

tegnap, 13:51

Cikket írt az MKB-ról, behívták miatta a rendőrségre Cikket írt az MKB-ról, behívták miatta a rendőrségre

A Figyelő újságírójából azt szeretnék kiszedni, hogy kitől kapta az információit.

tegnap, 07:04

Vásárolgatunk, vásárolgatunk?

A KSH adatai szerint augusztusban 4,3 százalékkal többet shoppingolt a magyar, mint egy éve.

október 25. 09:14

A CAF America nevű nemzetközi civil szervezet felmérésből az jött ki, hogy a világ legnagylelkűbb országa Mianmar, az ázsiai országot pedig az USA, Ausztrália és Új-Zéland követi.

Mianmar első helyét az magyarázhatja, hogy az országban sok buddhista él, akik pénzzel támogatják a buddhista szerzeteseket, de az utóbbi évekhez képest is többet adakoztak idén az ország lakói, aminek a Marketwatch szerint az lehet az oka, hogy tavaly voltak hosszú idő után előszőr demokratikus választások az országban, ezért optimistább hangulatban vannak az emberek.

Kelet-európai ország nem került fel a listára, ott van viszont nagyon sok északi ország (Norvégia, Dánoa, Izland) és pár nyugat-európai is (Egyesült Királyság, Írország, Hollandia), de például Németország korábban a top tízben volt és idén a legjobb húszban sem szerepelt. (Portfolio)

A franciapolinéziai Papeete-t ábrázoló képeslapot 1966-ban adta fel Chris - aki a vezetéknevét nem írta a képeslapra - Robert Giogiónak. Azt írta, nagyon jól érzi magát. A képeslap most úgy került elő, hogy nemrég elküldték arra a címre, ahova Chris címezte. A posta szerint még külföldön akadt el a képeslap, de amúgy büszkék rá, hogy többnyire pontos munkát végeznek.

Az is kiderült, hogy a képeslapot Chris Reynolds, egy jogászprofesszor adta fel. A levél címzettje egy barátja volt, aki szintén jogász. Reyolds elmesélte, hogy nem emlékszik arra, hogy mikor írta pontosan a képeslapot, de az biztos, hogy 15 éves volt, és Tahitin voltak a családjával, ahonnan nem sokkal később Angliába mentek. Robert Giorgio 16 éves volt, és az iskolából ismerték egymást, de aztán megszakadt köztük a kapcsolat. (Independent)

Közleményben reagált a Magyar Mező és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Szövetség arra, hogy a parlamentben múlt hét hétfőn Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő az azonnali kérdések órájában Rogán Antalhoz intézett megszólalásában pejoratív értelemben használta a „paraszt” szót. A képviselő a propagandaminiszter helikopterügyéről beszélve azt mondta: „Miniszter úr, arra amerre ön le tetszett szállni, abban a megyében azt mondják, hogy nem mindegy, hogy viselkedése, vagy foglalkozása paraszt az embernek" - utalva Rogán egy korábbi nyilatkozatára, amiben ő saját magát parasztgyereknek nevezte.

A MAÉT, mint tíz országos agrár-érdekképviseleti szervezet szövetsége tiltakozik a paraszt szó pejoratív értelmű használata ellen. A szervezet szerint "a magyar parasztságnak a magyar történelemben, kultúrában betöltött szerepe, sok százéves nemzetfenntartó múltja mindenképpen tiszteletet érdemel". Bár - teszik hozzá - "napjainkban egyre inkább a gazda, földműves megnevezést használjuk, de a paraszt, a parasztság elnevezés is él, büszkén vállalható és, minden pejoratív értelmű alkalmazása okkal felháborodást keltő". (Agrárszektor)