Luca, Ottilia
2 °C
5 °C

Stubnya Bence

újságíró Gazdaság

Tisza-híd épül Tiszakürt és Lakitelek között Tisza-híd épül Tiszakürt és Lakitelek között

Kiírták a közbeszerzést az M44-es újabb szakaszára. 556 méter hosszú lesz az új híd.

tegnap, 09:01

Magyar adófizetői pénzből építünk buszgyárat Iránnak Magyar adófizetői pénzből építünk buszgyárat Iránnak

Az Exim 50 milliárdos hitelt ad Széles bizniszére.

tegnap, 08:37

Kitolják az automaták NAV-hoz való bekötésének határidejét

De azt nem lehet tudni, mi az új határidő.

tegnap, 07:48

A Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján a győri Xantus János Állatkert a Modern városok program keretében kap 2 milliárd 40 millió forintot négy év alatt.

Az idei költségvetésből 415 millió 930 ezer, míg a jövő éviből 679 millió 853 ezer forintot kell átcsoportosítani az állatkertnek,  2019-ben 594 millió 122 ezer, 2020-ban pedig 350 millió 95 ezer forintot szán a rendelet az állatkert fejlesztésére. (Napi.hu)

A Pando egy amerikai rezgő nyárfákból álló kolónia az amerikai Utah államban: nagyjából 80 ezer éves és 47 ezer fa alkotja, amik mind egyetlen magból nőttek ki, ezért a gyökérzetük is közös. A nyárfák azért nem igazán tudnak magról szaporodni, mert a nagy kolóniák vagy női- vagy hímnemű egyedekből állnak, ezért ha mégis sikerül a beporzódás, a magok tápanyagraktár és védőburok hiányában csak rövid ideig életképesek. Ezért főleg gyökérsarjakkal szaporodnak, ez az oka, hogy a fák gyakorlatilag egymás klónjai.

Fotó: USDA

A Pando ugyanakkor az elmúlt időszakban egyre rosszabb állapotban van, aminek alapvetően emberi tevékenység a kiváltó oka. Konkrétan ott billent meg az erdőt magában foglaló ökoszisztéma, amikor az emberek levadászták a környéken élő farkasokat, ami miatt a szarvasok elszaporodtak, és elkezdték lezabálni a fák fiatal hajtásait.

Mivel a nyárfákat magról nem lehet szaporítani, az erdészek nagy kiterjedésű területeket zárnak el a szarvasoktól kerítéssel, hogy a fák szaporodni tudjanak. Az elzárt területeken az erdő lombjainak ritkításával is elősegítik a fák szaporodását, hiszen így a fiatal hajtások több naphoz jutnak. Már nagyjából a Pando területének fele el volt zárva, és az erdészek egyelőre nagyon bizakodóak a kísérlet sikerességével kapcsolatban. (Quartz)

A fotó több mint 10 éve készült, de most kitették Twitterre, és azóta a poszt már csaknem 6000 megosztásnál tart. Annyi a sztori, hogy a gyerek szülei jelnyelvre tanították őt, mert így már azelőtt lehet kommunikálni a gyerekekkel, hogy elkezdenek beszélni. A jelnyelv amerikai formáját használja a gyerek a képen, és a twitteres thread alapján ugyan egy kicsit pontatlanul mutatja, hogy "segítség", az arckifejezésével együtt azért elég egyértelmű, hogy mi a helyzet. (Mashable)