Jácint
15 °C
31 °C

Szalai Bálint

- szalai -

újságíró Gazdaság

Mégiscsak vett óriásborászatot Mészáros Lőrinc

Demjánék eddig 100 százalékosan tagadták, hogy odaadták volna neki a nagy badacsonyi ültetvényeiket.

tegnap, 13:18

A mérnökök közepes színvonalúnak tartják a képzésüket A mérnökök közepes színvonalúnak tartják a képzésüket

Főleg fiatal gépészeket, informatikusokat és villamosmérnököket kérdeztek a felmérésben.

tegnap, 12:14

Bőven várakozás alatti lett a növekedés Bőven várakozás alatti lett a növekedés

Lelassult az ipar bővülése, csupán átlagos éve lesz a mezőgazdaságnak. Ilyesmi elég is egy negyedéves adatnak.

tegnap, 10:05

Komoly korlátozásokat akarnak a brit reptereken olyan légitársaságok, mint a Ryanair vagy a Jet2, elegük van ugyanis abból, hogy a brit utasok gyakran a kora reggeli járatokra is masszívan betintázva ülnek fel, és zaklatják utastársaikat, vagy a gépek személyzetét. A tavalyi év során összesen 387 részeg britet tartóztattak le az ország repterein, ami 50 százalékos emelkedés az előző évi számról.

Az utastársak vegzálása mellett komoly probléma a légiutaskísérők zaklatása: egy szakszervezet szerint a kabinszemélyzetek 20 százaléka szenvedett el fizikai bántalmazást valamint szexuális zaklatást, többségében részeg utasoktól. Egy, számos légitársaság által aláírt magatartási kódex most megtiltaná a láthatóan részeg utasoknak, hogy felszálljanak járataikra, valamint megtiltaná, hogy a vámmentes zónában vásárolt alkoholt fogyasszák a gépen.

Probléma lehet azonban a reptéri üzletek és bárok bevonása az egyelőre önkéntes alapon működő kezdeményezésbe: ezek a helyek ugyanis komoly profitot termelnek abból, hogy innivalóval lássák el a reptéren gyakran órákat vesztegelő utasokat.

(The Economist)

Elindult egy magyar startup korai fázisú vállakozás innovállalat Sendee nevű appja, amive alkalmilag be lehet ugrani pizzafutárnak vagy más ételfutárnak. Heti 40 órával várhatóan 380 ezer forint feletti adózott fizetést ígérnek, amit az éttermek fizetnek meg a cégnek. 

Azaz pontosabban az étterem választhat, hogy ilyen futárral küldi ki az ételt, ha akarja, és azután fizet majd a cégnek, ebből kap a futár is teljesítményarányosan. A borravalót pedig úgy tűnik, megtarthatja, viszont kell hozzá vállalkozói igazolvány.

A cég egyelőre csak androidra tudta megcsinálni az appot, és a letöltések alapján még tényleg elég korai fázisban vannak, de sok futárral és sok étteremmel nyilván méretgazdaságosabb lesz az egész, ha tartósan olcsóbbak, kszioríthatják az éttermek saját futárait. 

"Isten szabad kezet adott az amerikai elnöknek az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun eltávolításához" - magyarázta a dallasi  baptista prédikátor és műsorvezető, Robert Jeffres írja az MTI. 

Jeffres azért érdekesebb egy véletlenszerű tévés prédikátornál, mert ő Trump keresztény tanácsadója, ő prédikált a beiktatásán is. A Dallasnews szerint Jeffres közleményében az is benne van, hogy Trump felhatalmazást kapott Jóistentől arra is, hogy megölje Kim Dzsongunt, mert egy gonosztevő. Mármint az utóbbi. 

Még azt is elmagyarázta, hogy a pacifisták hiába jönnek a Rómaiaknak írt levéllel,  amiben egyebek mellett pont az áll, hogy "rosszért rosszat senkinek ne fizessetek". Mert az csak a keresztényekre vonatkozik, nem a kormányra, érvelt az elnök keresztény tanácsadója. 

Hasonló típusú érvelések mellett még azt is hozzátette, hogy Trump minden lépésében nagyon bölcs volt az elmúlt két évében, és az emberek ösztönösen tudják, hogy Trump biztos nem fog egy képzeletbeli vörös vonalat húzni, aztán megkerülni azt, mint ahogy szerinte Obama tette. 

Jeffres Trump korai támogatói közé tartozik Orbánhoz hasonlóan, elég korán be is jelentette, hogy Isten Trumpot akarja elnöknek. Legutóbb júliusban áldotta meg egy nagyobb csoport pappal Trumpot, és az elnöktől épp adóreformot szeretne bár semmi különös elképzelése nincs arról, hogy abban mi legyen.  Júliusban a templomi kórusával egy "Make America Great Again" című művet adtak elő Trumpnak.