Alfréd
5 °C
13 °C

Szalai Bálint

- szalai -

újságíró Gazdaság

Főleg az állam akadályozza a cégeinket

Az adórendszer, a folyton változó szabályozás, a bürokratikus terhek húzzák le a kisebb cégeinket.

február 17. 18:09

Egyre több a súlyos munkabaleset

Úgy tűnik, hogy egy kis, keleti gépipari cégnél lehet a legveszélyesebb dolgozni.

február 17. 16:26

A világ egyik valaha volt legnagyobb üzlete készülődik

Egyesülhet az Axe és a Philadelphia sajt, azaz az Unilever és a Kraft Heinz.

február 17. 14:53

Országirányítás level 1 lenne, hogy nyilvánvalóan súlyos hülyeségeket nem csinálunk. A budapesti olimpiarendezés pont ilyen koncepcionálisan is hihetetlen baromság lett volna, garantálható őrületes nettó szívás az országnak, mint eddig szinte kivétel nélkül mindenhol, minden modern olimpiánál.  

Egyszerűen rossz az alapötlet, pláne egy kétmilliós városnak. Egyebek mellett eleve nem túl okos dolog ugyanis kapacitásokat kiépíteni arra, hogy néhány millió embert idehívjunk kétszer két hétre, aztán visszabontani szinte mindent, vagy rosszabb esetben hagyni ránk rohadni. Ez attól független, hogy történetesen mennyire tervezzük a rendezést minél gyorsabban szétlopni.

Persze lehet, hogy valakinek megér akár pár száz vagy akár ezer milliárd forintnyi veszteséget is, hogy pár hétig itt sportoljanak a legjobbak, nekem kevésbé érné meg pár százezer forint mínusz valami politikai bemutatóra. Úgyhogy a mi csoportunk most a dolog belpolitikai részétől függetlenül azért örülhet, mert már nyert az ország, a visszalépéssel már biztosan nem szakad ránk a gigászi büntetés, a demokratikusabb megoldással lett volna még rá esély. 

Azt mondjuk nem tudni, hogy kinek köszönhetem meg, mert Orbán, Tarlós és Borkai közül egyik se merte felvállalni a döntést, de hát akkor kösz, nagyfőnökök, így is drága mulatság volt, de minden jó, ha jó a vége!

Bezár egy elég régi budapesti szendvicsezőhely, a McKiwan's, írják az oldalukon.

A rendszerváltás óta működő, mérsékelt erejű szóviccel támadó nevű vállalkozás két hellyel működött, mostanában, házhoz szállítást is végeztek. 

Búcsúzzunk tőlük tavalyelőtti reklámszövegükkel

Fúj a szél, és esik az eső, ez a páros nem túl nyerő. Várunk téged sok finom falatra, a pocak úgy boldog, ha jól van lakatva.

Megnézték a Doulingo (egy nagy, ingyenes nyelvtanuló telefonos app) adatai alapján, hogy melyik országban melyik nyelvet tanulják a legtöbben. Az eredmény elég megjósolható, mindenhol angolul tanulnak a legtöbben. 

Alapjáraton a többség olyan nyelvet akar tanulni, amit majd használni is fog tudni, ezért az angol viszonylag érthető, a kivételek az érdekesebbek. 

A környékünkön például, hogy a Balkánon németül tanulnának inkább az emberek, ez a mobilitási szándékokról is adhat jelzést. Az hogy Svédországban svédül tanulnak az olcsó módszerrel a legtöbben, talán magyarázható részben a sok bevándorlójukkal. 

Érdekes lehet még, hogy Skandináviában valószínűleg nem azért nem tanulnak angolul így, mert nem érdekli őket, hanem mert hamar képesek megtanulni az iskolában is. Angliában meg úgy tűnik, hogy tisztán népszerűbb lehet a spanyol, mint a német.