Lukács
9 °C
22 °C

Szalai Bálint

- szalai -

újságíró Gazdaság

A zálogházak jó része tesz a törvényre

Visszaeshet a bevételük a pénzmosás elleni szabályaink miatt, ezért nem tartják be őket.

október 16. 09:31

Megtudhatjuk, hogy mennyi a brókercégek jutaléka

Vagy épp tilos lesz díjat felszámítani a semmiért. Jövőre már védenek minket az új uniós szabályok.

október 16. 08:38

Rengeteg új lakás lesz nálunk gagyi Rengeteg új lakás lesz nálunk gagyi

Nehezebben elérhető a jó alapanyag, a MÉÁSZ elnöke szerint sok lakást csinálnak inkább "gazdaságosan".

október 16. 07:43

A Rick and Morty az utóbbi évek egyik legjobb animációs sorozata, ez teljesen egyértelmű. Sajnos nincs helye vitának abban sem, hogy a nemrég befejeződött harmadik évad kissé gyengébb, sablonosabb lett, hiába nézték egyébként összességében többen. 

Na, de most kapaszkodjunk meg: pont a legjobb részt, a "Pickle Rick"-et nézték a második legkevesebbenRendben, csak az USA-ban, de ez akkor is elképesztően súlyos adat.

Kedves barátaim, rajzfilmkedvelő csúcselit, azt hiszem eljött az ideje, hogy elmorzsoljunk egy könnycseppet és kijelentsük, hogy Rick & Mortyt már bőven

olyanok is nézik, akik mást tartanak viccesnek vagy érdekesnek, mint mi.

Sajnálom. A gyász perceiben az ember csak keresi a szavakat, de legbelül érzi, hogy most kell erősnek lennünk, összetartanunk igazán. Az élet pedig megy tovább. Gondoljunk arra, hogy ha Pickle Rick velünk lenne, nem csüggedne. Hanem azt mondaná: "Hey, I'm Pickle Riiiiick!"

Ugyanitt hamarosan rendelhetők az "Azelőtt szerettem Rick & Mortyt, mielőtt elszaródott" dizájnú pólók és bögrék. 

Ha tud angolul, most a Financial Times játékával kipróbálhatja az Uber-sofőrök életét San Franciscóban. A szöveges játék két próbálkozásom alatt látványosan arra akart kifutni, hogy milyen sanyarú sorsa van egy helyi uberesnek, miközben bevételi és költségszámai is elég reálisnak tűnnek. 

De igazából egyáltalán nem tűnik kemény életnek az egész, még úgy se, hogy könnyű fokozaton is halmozottan hátrányos helyzetű Uber-sofőrt alakítunk, akinek két gyerekről is gondoskodnia kell és egy héten belül egy ezer dolláros (260 ezer forintos) jelzáloghitel-törlesztőrészletet is be kell fizetnie.

Én szombati szabadnappal és kényelmesnek tűnő, szabályos munkatempóval is félre tudtam tenni 400 illetve 900 dollár körül, amiből még ételt és minden egyebet kellett volna beszereznem. Ez nagyjából egy (gyengébb illetve egy elegánsabb helyen dolgozó) helyi pincér jövedelme borravalóstul, viszont itt akkor dolgozik az ember, amikor akar, és közben végig a kocsijában terpeszthet. Ami még akkor is nevetségesen könnyű munka mondjuk a ládagyárhoz képest, ha a játékban egy nap után is sajgott a hátam. 

Persze az ezer dolláros törlesztőrészletről eleve letettem, nem egy hét alatt kell ráébredni ilyesmire. Illetve 7-14 dolláros óránkénti nettó megtakarításra jöttem ki bármi adókedvezmény nélkül.  Ami szintén szuper, a nagyjából tízdolláros helyi minimálbér másfélszeresét is be lehet húzni bármi képzettség nélkül, ha odafigyel az ember. 

Rádaásul az Uber-sofőrök jelentős részének ez csak kiegészítő állás, és csak forgalmasabb hétvégi estéken vagy nagyobb rendezvényekkor állnak munkába. Ha Financial Times-nak ez a gyötrelmes élet csimborasszója, az elég komikus.

Egy dunaújvárosi behajtócég próbál az egykori helyi szemétszállító, a hatvani Bio Pannónia nevében pénzt szerezni a makóiaktól, írja a Délmagyar.

A felszólítólevelekkel elég vehemensek lehetnek, ha például még egy 11 éve halott nagymamát is lerántanának. De többen jelezték, hogy eleve valótlan, de biztosan sok éve elévült követeléssel lépnek fel, akár pár ezer forintokkal. 

Azt nem tudni, hogy átverés-e az egész, de Hatvanban például nyáron ugyanennél a módszernél Szabó Gergely ügyvédi irodájára hivatkoztak. Ő viszont akkor nem akart semmit mondani az egészről. 

Annyi biztos, hogy

a legrosszabbul akkor járhat, ha befizeti

a vitatott követelést, minden más megoldás ezerszer jobb lehet.