Péter
8 °C
14 °C

Szalai Bálint

- szalai -

újságíró Gazdaság

Új csúcsra került az uniós foglalkoztatás

Az EU foglalkoztatásban átlagosan nézve túllépett a válságon.

április 26. 17:53

Magyarország nyer a globális adóelkerülésen Magyarország nyer a globális adóelkerülésen

Az ENSZ tanulmánya szerint hozzánk éppen pénz hoznak az adóelkerülők. Főleg az USA és Kína lehet a vesztes.

április 26. 14:43

Törökországot alighanem elvesztettük Törökországot alighanem elvesztettük

Erdogan bármit megcsinálhat már otthon, Angliában választások jönnek. Mi államosítjuk a papírgyűjtést, pörög a letelepedési kötvénybiznisz és kész a költségvetés.

április 23. 19:10

Nagyon nagy eséllyel a centrista Emmanuel Macron lesz az új francai elnök, a szélsőjobboldali, oroszbarát Le Pennek elég kevés esélye maradt az első forduló után. Persze még van némi idő kampányolni. 

Mindenesetre Macron egyik hangsúlyos kampányállítása volt, hogy úgy vinné le 7 százalékra a munkanélküliséget 2022-re, hogy közben 120 ezer államigazgatási állást meg is szüntetne.

Itt egy ábra, ami segíthet annak a megítélésében, hogy ez mennyire hihető ígéret. Vagy másképp fogalmazva, milyen szép kihívás, milyen belevaló vállalás.

A világoskék vonal a munkanélküliségi arány alakulása, a sötétkék a strukturális munkanélküliséget jelöli. Utóbbin a munkakínálat és munkát keresők szakmájának szerkezeti eltéréséből fakadó munkanélküliséget kell érteni.

Mától, azaz egészen pontosan a forgalomban keddtől lesz új ötveneurós a piacon. Ezt a szlovák jegybank jelentette be, amit azért is tehettek meg, hiszen ők már rég tagjai az eurozónának. 

Teljesen gyapotból készült az előzőre is eléggé hasonlító új ötveneurós, ez mindenesetre elvileg strapabíróbb lesz. Ez a leggyakrabban használt euróbankjegy egyébként.  A biztonsági elemeke közül "a legszembetűnőbb a bankjegy jobb oldalán található ezüstszínű csíkon található ablakban Europé arcát ábrázoló hologram. Ugyanez az új bankjegy vízjelének motívuma is."

Máig azt se tudtam, hogy hülyén mutogatnak Japán metróban, de amikor megláttam pár videót, akkor már engem is érdekleni kezdett, hogy mire jó, ha ilyesféle robot-lovassági tisztté válik egy kaller. Pláne a világ egyik legfejlettebb kötöttpályás közlekedési rendszerénél.

Legalábbis nálunk se az a baj metróval, hogy eltéved, vagy rossz irányba indul el, ha nem mutatják neki az utat.

Nos, meg fog lepődni, de biztonsági okokból csinálják kesztyűs műsort. A hülye mozdulatok az Atlasobscura szerint 85 százalékkal csökkentették a munkahelyi hibákat. Az a neve, hogy "shisa kanko", és elvileg növeli a dolgozók tudatosságát, akiknek számos elemet, megállapítást hangosan ki is kell mondaniuk közben. Amit a helyeik kicsit se éreznek hülyének. 

Végül is már csak azért is lehet benne valami, mert mondjuk az orvosoknál is jelentős eredményeket lehetett olyanokkal is elérni, mint hogy például műtét után kötelezően ellenőrizniük kell, hogy megvan-e az összes szerszám, nem hagytak-e valamit a betegben.