Salamon
7 °C
14 °C

Szalma Baksi Ferenc

szbf

szerkesztő Politika

Felmászott egy ember a Szabadság hídra Felmászott egy ember a Szabadság hídra

Teljesen leállt a forgalom.

október 18. 11:58

Házkutatás a Szcientológia Egyház központjában Házkutatás a Szcientológia Egyház központjában

Személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanújával nyomoznak.

október 18. 10:21

Visszafoglalták Rakkát az Iszlám Államtól Visszafoglalták Rakkát az Iszlám Államtól

A kurd és arab milíciákból álló Szíriai Demokratikus Erők ünnepelnek az utcákon.

október 17. 13:59

Pénteken megírtam, hogy milyen bonyodalmakat tud okozni egyetlen szám elírása. Tőlem például egy ideje búzát akarnak vásárolni, mert a számszomszédom a derekegyházi Aranykalász Mezőgazdasági Szövetkezetnél dolgozik. Nagyon sok olvasói levelet kaptam, a legjobbakból válogattam:

  • György hasonló cipőben jár, mint én. „Éppen most, a cikk olvasása előtt 3 perccel hívtak harmadszor is különböző számokról, hogy vennének tőlem kisbálás lucernaszénát. Még nem tudom, kivel kevernek össze, mindenesetre nekem nincs lucernaszénám. Tudnék róla, ha lenne.”
  • Hajni férjét egy híres orvossal keverték össze, és állandóan a magánrendelésére kértek időpontot. Egy idős férfi azt hitte, hogy csak szórakoznak vele, legalább hétszer telefonált, mire jobbnak látták, ha elintéznek neki egy időpontot. „Erre megköszönte, milyen kedves vagyok, de majd mondja a doktor úrnak, hogy azt a másik nőt, azt rúgja ki.”
  • Jánostól többen az Irigy Hónaljmirigy műsorát szerették volna megrendelni. „Mindössze annyiban különbözött az övéktől, hogy az enyémben nulla, míg az övékben nyolcas szerepelt, tehát a tárcsázási képernyőn is egymás alatti számokról beszélünk.”
  • Gábor egyik rokonát a hetvenes években azért hívogatták naponta akár 20-30 alkalommal, mert a számát összekeverték a Malév tudakozójáéval. „Egy darabig hárított, de aztán rájött, hogy fölösleges. Ideje végül is van, különben is magányos, rendkívül barátságos öregúr volt, hát beszerezte a szükséges menetrendeket, információkat, és onnantól kezdve vígan adott felvilágosítást mindenkinek, aki hívta.”

Néhány hónapja kezdődött.

Felhívott egy férfi, hogy már csak percek kérdése, és megérkezik a búzáért, négy mázsa vagy tonna, nem értettem tisztán, csak azt, hogy ő mindjárt itt lesz. De hol? Az Árpád híd lábánál pakoljuk majd a zsákokat? Vagy a Mázsa téren? Zavarba jöttem.

Szó szót követett, nagy nehezen tisztáztuk, hogy nem én vagyok az embere, hanem L. úr, aki valahol Csongrád megyében fogadja az ügyfeleket.

A napokban egyre gyakrabban csörrent meg a telefonom. Ha ismeretlen számról hívtak, biztos voltam abban, hogy hatalmas tranzakciókat fogok lebonyolítani, pedig nem is értek az agrárügyekhez.

Eldöntöttem, hogy utánajárok a dolgoknak, mert nem venném a lelkemre, ha közvetve ugyan, de többmilliós üzletek hiúsulnának meg miattam. Kinyomoztam, hogy L. úr a derekegyházi Aranykalász Mezőgazdasági Szövetkezetnél dolgozik, és egyik kedves munkatársával tisztáztuk a félreértést:

szolgálati közlemény: az én telefonszámom 8-asra végződik, L. úré 9-esre. A többi stimmel.

Ha Önnel is történt hasonló eset, ossza meg velem! 

Kilencezer angol fontot, vagyis több mint hárommillió forintot fizetett valaki Winston Churchill néhai brit miniszterelnök félig elszívott szivarjáért, amit egy online árverésen hirdettek meg. A tízcentis csikket egy hamutartóból halászta ki egy pilóta a párizsi Le Bourget repülőtéren 1947 májusában, mielőtt Churchill a feleségével Londonba utazott volna.

Történelmi szivarvég
Történelmi szivarvég
Fotó: RR Auctions

A bostoni RR Auction nem nevezte meg a vevőt, csak annyit közölt, hogy a floridai Palm Beach-ből érkezett a győztes licit.

Korábban is előfordult már, hogy Churchill megcsócsált szivarjaiért súlyos összegeket fizettek: egy 1962-es darab 2000 fontért, egy 1963-as 2125 fontért kelt el. (Sky News)