Vilhelmina
11 °C
16 °C

Tóth-Szenesi Attila

tsza

főszerkesztő Lapvezetés

Hány éve dolgozik az Indexnél?15

Van álbajusza?Nincs

Ugandába megy? Akkor felejtse el a pornót

A katolikus papból lett miniszter keresztes háborút hirdetett, számítógépeken kutakodnak majd, akinél pornót találnak, lecsukják.

augusztus 29. 19:31

Halálos motorbaleset Miskolc mellett Halálos motorbaleset Miskolc mellett

Hatvankét éves alsózsolcai lakos az áldozat.

augusztus 29. 15:45

Meghalt Glen Campbell Meghalt Glen Campbell

A legendás countryénekes 81 éves volt.

augusztus 8. 23:14

Én már nagyon unom azokat a híreket, hogy Bécs mindig ott van a világ legélhetőbb városainak élmezőnyében, remek az orvosi ellátás, az oktatás, az infrastruktúra, a közösségi közlekedés, és csak az a kérdés, hogy az adott évben megelőzi-e Vancouvert.

Mégis van egy dolog, ráadásul közlekedéssel kapcsolatos, amiben hét évet vertünk Bécsre. Nézzék csak:

Budapesten 2016 nyarától lett vezető nélküli a négyes metró, Bécsben viszont várhatóan csak 2023-tól állnak forgalomba az első ilyen szerelvények a most épülő U5-ös vonalon. (A várhatóan szócska senkit ne tévesszen meg, ami odaát várhatóan 2023, az a valóságban is 2023 lesz.)

De hogy ne legyen olyan jó a kedvünk: az első bécsi metróvonalat 1978-ban adták át, a hálózat hossza 78,5 kilométer. Az első budapesti vonalat, a kisföldalattit 1896-ban adták át, a vonal hossza viszont még mindig csak 38,2 kilométer

A leghosszabb metróvonal, a hármas állapotát meg inkább hagyjuk. (Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája)

A Fidesz 2006. őszi megerősödése után lett megfigyelhető, és a mai napig tapasztalható az a jelenség, hogy a baloldal krokodilkönnyeket hullat Antall Józsefért és kormányáért. Hogy ők bezzeg igazi konzervatívok, talpig úriemberek voltak, szemben Orbán Viktorral és bandájával.

Mindez onnan jutott eszembe, hogy éppen 27 évvel ezelőtt robbant ki a rendszerváltás utáni magyar parlamentarizmus talán első igazi botránya. Az MSZP-s Bossányi Katalin, aki különben a Népszabadság újságírója volt, interpellációjára adott válasz után szabadultak el az indulatok. Jeszenszky Géza külügyminiszter azt mondta, a koalíció pártjai hitelesebben képviselik a nyugati civilizáció, a parlamenti demokrácia, a szabadelvű politika és a magyarság nemzeti érdekeit, mint az ellenzék.

Ma már egy ilyen nyilatkozat nem különösebben verné ki a biztosítékot, nem úgy akkoriban. Az SZDSZ, az MSZP és a Fidesz kivonult az ülésteremből, lemondásra szólították fel Jeszenszkyt, közös sajtótájékoztatót tartottak. (Talán itt kezdődött az MSZP és az SZDSZ egymásra találása, ami az 1994-es koalíciókötéssel szökkent szárba.) Antall hosszú, drámai nyilatkozatot adott az MTI-nek, amiben kijelentette:

Nem fogom egyetlen miniszteremet sem feláldozni."

Nem is kellett, Jeszenszky Géza a 94-es választásokig volt külügyminiszter, mára pedig az Orbán-kormány egyik legnagyobb jobboldali kritikusa lett, és olyan, nem éppen jobboldali személyiségekkel együtt támogatja az euró bevezetéséról szóló népszavazási kezdeményezést, mint Surányi György vagy Balázs Péter.

Jeszenszky Géza egy tavaly őszi felvételen
Jeszenszky Géza egy tavaly őszi felvételen
Fotó: Huszti István

A hétvégén gyorsan körbefutott a hír, hogy Sepsiszentgyörgynek a történelemben először első osztályú csapata lesz a nyártól. De a most záruló román NB II.-nek van egy másik érdekes feljutója is: a Juventus Bukarest. 

Az eredeti Juventust 1924-ben alapították, és 1930-ban meg is nyerte a román első osztályt. Csakhogy a mai bukaresti juvésoknak hozzájuk már semmi közük nincs, mivel a klub az 50-es évek elején pártutasításra Ploieștibe költözött, ma pedig egy csőd után a negyedik ligában vegetál.

A ma is ismert bukaresti Juventus története 1992-ben egy román üzletember szerepvállalásával kezdődött. A forradalom utáni zavaros években a névvel tisztelegni akart az ősök előtt, meg egy kis pénzt is remélt Olaszországból, ami csak nem akart megérkezni.

A meccseit egy lakótelepi házak övezte háromezres stadionban játssza, és nem mondhatnánk, hogy elementáris érdeklődés kíséri. Átlagban 528 néző váltott jegyet, Sepsiszentgyörgyön ugyanez a szám 1693.

A keret legértékesebb játékosa a 225 ezer eurót érő Bogdan Chipirliu, és van egy braziljuk is. Valami azt súgja, hogy - magyar példával élve - a REAC-hoz és a III. Kerülethez hasonlóan a Juventus sem ragad meg az első osztályban.