Cecília
3 °C
12 °C

Tóth-Szenesi Attila

tsza

főszerkesztő Lapvezetés

Hány éve dolgozik az Indexnél?15

Van álbajusza?Nincs

Megszavazták a lombard és a venetói autonómia bővítését Megszavazták a lombard és a venetói autonómia bővítését

A nem kötelező érvényű népszavazás az Északi Liga remek fogása volt a jövő évi választás előtt.

október 23. 07:40

Csak velünk nem tud megállapodni Ukrajna Csak velünk nem tud megállapodni Ukrajna

Ezt jósolta az ukrán külügyminiszter, aki szerint Oroszország befolyásolja a magyar jobboldalt.

október 17. 21:33

Lezuhant egy indiai szállítóhelikopter, öt halott Lezuhant egy indiai szállítóhelikopter, öt halott

A hatodik utas túlélte a szerencsétlenséget.

október 6. 11:20

Aztán persze nem olyan lett.

A Pravda játszott el a gondolattal 1992. november 7-én, tehát már a Szovjetunió összeomlása után: milyen lesz a Noszforr (fiatalabbak kedvéért Nagy Októberi Szocialista Forradalom) századik évfordulóján a Kremlben elhangzó beszéd.

Nem komoly jóslat volt ez, csupán vágyálom. Mi más is lett volna, a Pravda egykoron a Szovjetunió Kommunista Pártjának lapja volt. A korabeli MTI közölt is belőle hátborzongató részleteket:

A kapitalizmus sötét felhőit elfújta a szél a Kreml fölül, a Szovjetunió feltámadt sírjából és a tervet túlteljesítették.

Vagy (ez speciel igaz is volt a 90-es évekre): 

A restauráció kora meghozta nekünk a csalás, a spekuláció, a profitszerzés és Oroszország szellemi értékei amerikanizálásának korszakát.

  Ez viszont nem egészen így történt:

A szakadék szélére került orosz nép visszatért a közös tulajdon valódi nemzeti értékeihez.

 A képzelt ünnepi beszéd így ért véget:

A Szovjetunió helyreállításával köszöntjük Október 100. évfordulóját. Éljen a szovjet nép! A szocialista igazság iránti odaadásunk legyen örök és megmásíthatatlan.

Lehet téren reggel 8-kor is minden oké, szépen jönnek egymás után a pótlóbuszok.

Tizennyolc éve, ezen a napon hagyta el Kövér László száját az alábbi mondat:

Nem állt szándékomban megsérteni az MSZP választóit és tagjait, megkövetem azokat, akikben ilyen érzések keletkeztek.

Ma már nehezen mondana ilyet, igaz, az MSZP-nek lassan már se tagjai, se választói nincsenek. De mi is történt, ami végül a bocsánatkéréshez vezetett?

A parlamentben napirend előtt a fideszes Mátrai Márta beszélt arról, hogy az SZDSZ vezetői rágalomhadjáratot indítottak az Orbán-kormány ellen azután, hogy Csurka István lapja, a Magyar Fórum azt írta: 1976-ban Demszky Gábor önként jelentkezett besúgónak.

Az erre adott válaszban Kövér László, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszter végig az SZDSZ-t ekézte, és ekkor csúszott ki száján az ominózus mondat:

"Lelkiismeretfurdalást éreznek remélem azért is, mert 1994-ben kormányra léptek olyanokkal, akiket jogi értelemben csak azért nem lehet hazaárulónak minősíteni, mert ez a bűncselekményi kategória azóta elévült."

Nem volt nehéz kitalálni, hogy Kövér itt az MSZP-re gondolt.

Az MSZP lemondásra szólította Kövért, a Fidesz szerint politikusuk élesen és keményen ugyan, de csak az igazságot mondta ki, majd jött a bocsánatkérés a Magyar Televízióban.

Nem véletlen, hogy a szocialisták a későbbiekben utaztak rá, és nem is kellett csalódniuk, a Fidesz 2002-es választási vereségében szerepe lehetett az úgynevezett köteles beszédnek, de arról majd máskor.