Jeromos
9 °C
26 °C

Zubreczki Dávid

újságíró Gazdaság

Tényleg gazdasági újságíró vagy?Nem.

Akkor mit keres a neved itt a rovatban?Itt volt hely.

Akkor mit csinálsz valójában?Urbanista, Múltcore, Kerékagy

PR-os vagyok, hívhatlak gazdasági témájú bármire?Könyörgöm ne, olyan szomorú lesz a fejem, mint itt a képen.

BESZTOF
Budapest leggyönyörűbb irodaépülete Budapest leggyönyörűbb irodaépülete

Egy parádés szecessziós villa és Klösz György egykori műterme is hozzá tartozik

tegnap, 10:32

Egy pesti lakás áráért vehetünk egy nemesi birtokot kastéllyal Egy pesti lakás áráért vehetünk egy nemesi birtokot kastéllyal

Ráadásul közvetlenül az osztrák határon, Széll Kálmán miniszterelnök családjának uradalmát. Igaz, ma már nem néz ki ilyen szépen.

szeptember 28. 11:35

A 40-es években lakótelepet terveztek a mai bulinegyed helyére A 40-es években lakótelepet terveztek a mai bulinegyed helyére

Na ki találja ki, melyik a Király utca és a Klauzál tér ezeken a látványterveken?

szeptember 23. 11:46

Hanem természetesen mi magyarok is. Miután kiposztoltuk a japán legós alkotását a budai királyi palotáról, mimetic polyalloy levélben fordult szerkesztőségünkhöz, hogyaszongya:

Egy bizonyos Talapa Tibor nevű úriember még 2015-ben épített egy budai várat Legóból. Egy kicsit nagyobb méretarányban.

És tényleg:

Talapa Tibor, HunLTC tag alkotása a 2015-ös őszi Lego-kiállításon a KÖKI Terminálban
Talapa Tibor, HunLTC tag alkotása a 2015-ös őszi Lego-kiállításon a KÖKI Terminálban
Fotó: HunLTC

A makett ugyan csak a palota dunai homlokzatát mutatja be, cserébe jóval részletesebb. A kiállításszervezőknek pedig külön piros pont, hogy elé tették a homokos tengerpartot, meg a katonai bázist, mintha csak ott lennének azok is a Várhegy oldalában.

Ha már Vár és legó, akkor feltétlenül meg kell említeni a sok modell közt egyik kedvenc zenészem, Sebő Ferenc alkotását, aki a Palota Zsigmond-kori állapotát építette meg.

Sebő Ferenc a Zsigmond-kori palota modelljével
Sebő Ferenc a Zsigmond-kori palota modelljével
Fotó: Unger András / Kockagyár!

Ez utóbbiról a Kockagyár blogon olvashattok.

Pár éve jártunk Ráckevén és átkompoztunk a Kerek-zátonyra is, ami elég mesebeli hely. A fenti kép is akkor készült a Dunai-szigetek blogra, és most meglepve tapasztaltam, hogy több házikó is eladó a csöpp szigeten, ahol nincsenek utcák, a házak csak úgy meg vannak számozva.

A legcukibb alighanem a 144-es, amit 4 millióért árulnak.

További képek: katt!
További képek: katt!

A legkülönlegesebb viszont a 111-es, szintén 4 millióért, amely a sziget északi csücskén van és keletről, nyugatról a Duna határolja.

1?wm=0

Aki szeretne, ennél olcsóbban vagy drágábban is vehet magának kis szigeti búvóhelyet. Csak vegyen magánok hozzá csónakot is, mert különben csak akkor hagyhatja el a szigetet, amikor épp megy a komp.

A második Marton Éva énekversenyre idén vagy százan jelentkeztek videón 25 országból, és az előszűrések, meg az élő fordulók után tízen kerültek a döntőbe, köztük egy magyar lány, Horti Lilla is.

Szóval elég nagy durranás volt, írhatnánk, ha nem pont szombat este rendezték volna a döntőt a Zeneakadémián a Teréz körúti robbantás szomszédságában.

Szerencsére a verseny pont véget ért a robbanásig – a fehérorosz Alexander Roslavets nyerte –, már csak a közös pezsgőzésről terelték ki a résztvevőket a rendőrök.

A szigetelés amúgy elég jól vizsgázott, a közönség egy pukkanást sem hallott, állítólag a backstageben is csak arra tippeltek, hogy

pakoló srácok elejtettek egy hangszert.

A Zeneakadémia most kezdte feltolni a YouTube csatornájára a videókat, akit érdekelnek a finalisták, kattintson át.