Judit
-2 °C
8 °C

Zubreczki Dávid

újságíró Gazdaság

Tényleg gazdasági újságíró vagy?Nem.

Akkor mit keres a neved itt a rovatban?Itt volt hely.

Akkor mit csinálsz valójában?Urbanista, Múltcore, Kerékagy

PR-os vagyok, hívhatlak gazdasági témájú bármire?Könyörgöm ne, olyan szomorú lesz a fejem, mint itt a képen.

Szerintetek ez a sarokkád hogy alakult ki? Szerintetek ez a sarokkád hogy alakult ki?

De a látványterven settenkedő bérgyilkos, vagy a 300 m²-es penthouse dunai panorámával is elég izgalmas a hét legjobb hirdetései közt.

tegnap, 11:48

Mi lenne, ha lebontanák a Citadellát és a Szabadság-szobrot? Mi lenne, ha lebontanák a Citadellát és a Szabadság-szobrot?

Viszont építenénk az anyagukból egy jókora lépcsőt? Punkos húzás fiatal magyar építészektől, szándékosan zsizsegő képekkel.

december 8. 16:27

Megmutatták, milyen lesz az új Néprajzi Múzeum belülről Megmutatták, milyen lesz az új Néprajzi Múzeum belülről

Az egzotikus ágyakban aludni is lehet, a restaurátorépület pedig a dolgozók kérésére lett végül szürke. Újabb izgalmas részletek derültek ki.

december 8. 09:33

Oké, szép a kilátás (a fotó nem illusztráció, egy másik képen látszik, hogy az ablakból fényképezték), klasszul be van rendezve, pöpecül helyre van pofozva, de akkor is 99 millió forint 41 négyzetméter!  Az több mint

2,4 millió forintos négyzetméterár.

Ugyanakkor el tudom képzelni, hogy ennyiért is el tud menni.

0?wm=0
Fotó: Pesti Péter (pestiphoto.com)

A lakás amúgy abban a Hübner Tibor és Gyenes Lajos tervezte házban van, amelynek a szomszédos épülettel közös homlokzata van (sokan azt hiszeik, hogy egy épület). Sőt, most a MTESZ-székház lebontása után egy harmadiké is ugyanez lesz, úgyhogy vagy száz év után megvalósul Hültl terve. 

A szóban forgó lakásról itt találtok egy csomó képet. [Kösz a tippet Éva!]

Frissítve: Közben Zoltán az Urbanista Facebook-oldalán jelezte, hogy van a házban egy másik eladó lakás, amelyik hasonló méretű, de ennél is drágábban, 2,2 milliós négyzetméteráron igyekszenek eladni.

Tegnap, Mikulás napján írtunk a Hulla a pelyhes fehér hó című dal szövevényes, helyenként politikailag inkorrekt történetéről, és már azt hittem, minden apró részletéről szó esett, amikor Gergő és jockeymickey felhívta a figyelmemet a következőre:

A Himnusz szövege és dallama tetszőlegesen cserélhető a Hull a pelyhes szövegével és dallamával.

Kipróbáltam oda-vissza és tényleg! Nagyon szeretem az ilyen véletlen egyezéseket. Jó, persze a XVIII-XIX. századi versek és dalszövegek véges számú recept alapján születtek, szóval azért nem olyan ritka az ilyesmi. Így lehet például a Szózatot (meg egy rakás másik gyönyörű magyar verset) elénekelni a Jut még eszedbe kedvesem kezdetű, nálunk ballagódalként ismert skót ének dallamára, mint arról korábban szó esett.

Ezzel együtt nagyon tetszett a felfedezés, köszönöm! Ha valaki esetleg meg akarna botránkozni, hogy micsoda profán dolog ez, azt szeretném emlékeztetni, hogy a német himnusz és a német Hull a pelyhes szövege között még szorosabb a kapcsolat: ugyanaz az ember írta őket!

További részletek az erről szóló cikkünkben, aki pedig még több zenetörténeti érdekességről olvasna, kövesse sorozatunkat a Facebookon.

Nagymaroson árulják ezt a családi házat, ami első ránézésre egyáltalán nem túl izgalmas. Viszont a szövegből kiderül, hogy itt élt és alkotott Kassák Lajos, sőt egy időben múzeum is működött is.

Hogy ebből mi az igaz, azt nem tudom, a múzeumnak nyomát nem találtam, de az igaz, hogy a Magyari utca 2. falán ma is hirdeti egy emléktábla a művész emlékét. Igaz, egyesek szerint nem ő lakott itt, hanem a felesége.

7888055290272eee7718a5d44ef81e11 1
Fotó: Dénes Ildikó / Köztérkép

Az épület biztos nem akadna meg a szemünk egyik kertvárosban sem, na de ne feledjük: ez az utolsó házsor a Duna előtt, ráadásul egy kis emelkedőn. Pazar kilátás nyílik belőle!