Levente, Irén
20 °C
37 °C

Zubreczki Dávid

újságíró Gazdaság

Tényleg gazdasági újságíró vagy?Nem.

Akkor mit keres a neved itt a rovatban?Itt volt hely.

Akkor mit csinálsz valójában?Urbanista, Múltcore, Kerékagy

PR-os vagyok, hívhatlak gazdasági témájú bármire?Könyörgöm ne, olyan szomorú lesz a fejem, mint itt a képen.

Ramaty állapotban az egyedülálló lakótelepi kapu Ramaty állapotban az egyedülálló lakótelepi kapu

Két panelházat köt össze Káposztásmegyeren. A nagy kérdés: lebontsák vagy állítsák helyre?

június 24. 08:37

Gyerekkönyv Budapestről, klassz metszeti rajzokkal Gyerekkönyv Budapestről, klassz metszeti rajzokkal

Keresztbe vágott Várhegy, Sikló és Mátyás-templom is szerepel Bartos Erika mesekönyvében.

június 22. 08:10

Ferencvárosban új emeleteket építenének a panelekre Ferencvárosban új emeleteket építenének a panelekre

Persze, ez csak egy eleme az egyik legnépszerűbb lakótelep megújulásának.

június 20. 08:47

dunanapok gif.gif

Június 29-én van a nemzetközi Duna-nap, aminek apropóján nagy nemzetközi szakmai összeborulást rendeznek Párkányban és Esztergomban. Az egész mögött a BME Építészmérnöki Kar Urbanisztika tanszéke sürög, de valójában négy ország egyetemeinek hallgatói vesznek részt a szervezésben. A nagyon komoly előadások és tudóskodás mellett egy csomó olyan program is lesz, ami tényleg mindenkit érdekelhet: szigetkerülő evezés, halászléfőző verseny, koncertek, fotókiállítás miegymás.

Ott lesz a Valyo meg a Kortárs Építészeti Központ, szóval lesz egy csomó kreatív városhoz meg építészethez köthető projekt, amiket a Duna más szakaszain már megszokhattunk, a kacsakődobáló bajnokságtól a Skubin keresztül a két partot összekötő digitális palackpostáig. Ami kifejezetten helyi program, az például a Feigler család – a 19. században a Duna mindkét partján aktívan működő építészek  négy generációjának munkáit bemutató kiállítás lesz. Akit érdekelnek a részletek, itt a Facebook-esemény hozzá.

Idősebb olvasóink talán még emlékeznek arra, hogy a konzervatívabb időkben volt egy Erzsébet tér nevű közpark Budapesten. Elég menőn nézett ki, elegáns szállodák, nagykövetség, városháza, templom nézett rá.

Aztán ahogy liberálisabb, gazdasági szempontokat figyelembe vevő vezetés került előtérbe, az évek során fokozatosan elvesztette köztérjellegét.

Mára már nem a közé - gyakorlatilag néhány vállalkozó telephelye -, és nem is park, hiszen az elárusítóstandok, a vendéglátóhelyek, az óriáskerék és a rekláminstallációk mellett az nem fér el.

Valami adminisztrációs hiba miatt maradt a térnek egy kis szeglete, ahová nem építettek fel sem elárusítóstandot, sem vendéglátóhelyet, sem óriáskereket, sem rekláminstallációt. Az illetékesek úgy döntöttek, hogy ha már nem termel pénzt ez a rész, akkor legalább ne is vigyen, úgyhogy nem költöttek se fűmagra, se öntözővízre, se kertészre.

Tulajdonképpen nagyon rendes döntéshozóink vannak: míg mások szórják a pénzünket hülyeségekre, ők takarékoskodnak vele. Nagyon köszönjük!

A Neonvadász (melyért már többször is lelkesedtünk az Indexen), most egy egészen izgalmas képet tett közzé a blogjában. Egy klasszikus, poharas, szívószálas, gőzölgő kávés ESPRESSO felirat utazik egy furgon tetején.

neonfelirat
Fotó: Neonvadász / iNaplo.hu/neon

Hogy honnan jön, azt tudjuk, a Nagy Lajos király útja és a Thököly út sarkán lévő Pihenő Espresso éke volt fénykorában (itt olvasni róla bővebben):

Azt is tudjuk, hogy néz ki a neontól megfosztott ház:

image (1).png
Fotó: Neonvadász / iNaplo.hu/neon

Már csak azt kellene kideríteni, hova viszik. Ha bárki tud róla információt, ne tartsa magában!