Ágnes
-13 °C
0 °C

Zubreczki Dávid

újságíró Gazdaság

Tényleg gazdasági újságíró vagy?Nem.

Akkor mit keres a neved itt a rovatban?Itt volt hely.

Akkor mit csinálsz valójában?Urbanista, Múltcore, Kerékagy

PR-os vagyok, hívhatlak gazdasági témájú bármire?Könyörgöm ne, olyan szomorú lesz a fejem, mint itt a képen.

2020-ra luxushotelként nyílik meg a Balettintézet 2020-ra luxushotelként nyílik meg a Balettintézet

A hír remek, de az első látványterv szerint a Lechner-palota nem nyeri vissza eredeti szépségét.

január 18. 14:41

Hát ilyen szép lesz kérem a Moszkva sétány Hát ilyen szép lesz kérem a Moszkva sétány

Bringás-gyalogos paradicsom épül az Árpád híd környékén, délebbre az autóké marad a főszerep.

január 18. 11:27

Átadták a budai alsó rakpart lámpáit Átadták a budai alsó rakpart lámpáit

Átadták a budai alsó rakpart lámpáit. Fehér vagy a sárga, kortárs vagy a historizáló világítás a jobb?

január 17. 11:21

Salgótarján rendkívül izgalmas hely. Magyarországon ugyanis nem igazán volt lehetősége kibontakozni a későmodern építészetnek. Az ötvenes években még a szocreált erőltették az elvtársak, a hatvanasok végén pedig már a házgyári kapacitásokat kellett kihasználni: jöttek a lelketlen lakótelepek és a tucat irodaházak. Ám a kettő közti résben azért születhettek olyan alkotások, mint mondjuk a Balaton-parti „ufóépületek”. Vagy éppen Salgótarján városközpontja.

Néhány éve Földes Andris írt róla egy remek posztot, s bár azóta alaposan felújították, eredeti karakterét szerencsére nem vesztette el.

A születéséről  január 31-én maga a tér beépítésnek tervezője, Magyar Géza, kétszeres Ybl Miklós-díjas építész mesél a Lechner Tudásközpontban. (Itt a Facebook-esemény hozzá.) Ez amúgy a Fehér köpeny és rajzasztal című pódiumbeszélgetés-sorozat második estje (az első vendége Dragonits Tamás volt, a beszélgetést videón is meg lehet nézni).

Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hogy még meghallgathatjuk a múlt század középének fontos építészeit, hogy mit, miért és hogyan csináltak. Használjuk ki a lehetőséget.

Kaptam egy lakáshirdetést Dia nevű olvasónktól. Elsőre azt gondoltam, hogy jó-jó, de láttunk már ilyet korábban is: a hirdetés minden fotóján eldugnak valamit, ami arra csábít, hogy rákattintsunk és végigpörgessük a képeket, aztán megosszuk - abban a reményben, hogy akkor egyszer csak elkel majd a lakás.

Itt egy kis textilbaglyot helyeztek el minden fotón. Van, ahol ugyan pár másodpercet gondolkodnunk kell, de azért mindenhol hamar megtaláljuk. Kivéve a konyhában!

Ott annyira nehéz a feladvány, hogy én elsőre félre is siklottam (utólag tudom is, hogy miért). Aki még szeretne gondolkodni rajta az nyissa meg a képet és agyaljon rajta, mert alább elárulom a megoldást!

A MEGFEJTÉS

Elsőre azt hittem, hogy a tálcán szereplő bagolyábra a megoldás. Persze nem az, hiszen az nem az a madár, mint ami a többin szerepel. Elsőként Szilárd küldte el a megfejtést:

a bagoly a mikróban van!

És tényleg, ha az ember hunyorít és megfelelő szögből nézi a képernyőt akkor látszik. Nem csoda, hogy gban nevű olvasónk nem is találta meg elsőre, csak

amikor más monitoron, gépen néztem a képet, sötét, már nem napfényes szobában. Elsőre is gondoltam, hogy ott van, de egyszerűen láthatatlan volt napfény mellett.

Mondjuk ez jól passzol egy bagoly imidzsihéz. A mi házunk előtti gesztenyefán is lakik egy erdei füles, de néha negyedóráig meresztjük a szemünket, mire megtaláljuk. De nem fogott ki homeron, aki mint írta:

végeztem egy kis gamma korrekciót, majd invertáltam a képet. így mar egyértelműen latszik a kis dög

Ugye a kedves olvasó is látja:

bagolyakonyhaban

És amikor már mindenki egyetértett azzal, hogy a bagoly a mikróban van, akkor jött Krisztián levele, hogy "én a mikró elején látok egy zöld baglyot tükröződni,

tehát jobbról van a munkalapon csak éppen takarásban.

Szerinte nem is lehet a bagoly a mikrohullámú sütőben, hiszen "akkor nem látszana, mert a mikróban sötét van, kint meg világos. Becsillan az üveg, így semmi nem látszik bentről. Arról nem is beszélve, hogy az ajtóban van egy rács ami visszaveri a mikrohullámokat, és ez fekete. Tehát kizárt hogy belső világítás nélkül bármi is kilátszódjon."

Szóval a bagoly meg is van, meg nem is. Döntse el a kedves olvasó, kinek van igaza.

Hol a bagoly?

  • 2151
    A mikróban
  • 1500
    Csak tükröződik a mikrón
  • 989
    Én egyáltalán nem látom

Alighanem álmában sem gondolt volna arra a hirdetés feladója, hogy ilyen vitákat generál a lakása, de most biztos nagyon boldog. 

bagolymikro

UPDATE: Kénytelen vagyok még egy megjegyzést tenni, mert elöntenek az olvasói levelek (és akkor azokról még nem is beszéltem, amelyeket reggel kaptam, hogy hol van az ígért megfejtés). Szóval többen felvetettétek, hogy nem lehet tükörkép, mert a bagolynak a bal szeme nagyobb, akárcsak a többi képen, vagyis a mikróban van. Ehhez Zoltán egy kis képet is mellékelt, Józsi pedig azzal egészítette ki, hogy "Még egy lehetőség van, a dupla, vagy 4-6-8-szoros tükröződés, de azt kizárhatjuk, mert akkor zajos, életlen lenne a bagoly képe." Jó, erre én még azzal tromfolhatnék, hogy mi van ha magát a fotót tükrözték? De sztem ezt is kizárhatjuk egy szimpla lakáshirdetés esetében (meg amúgy is, elég csak a mikró feliratára tekinteni). Remélem innentől megnyugszanak a kedélyek.

Akinek továbbra is van hozzáfűzni valója a témához (az elmúlt egy évben semmivel kapcsolatban nem kaptam még ennyi levelet), az  kommenteljen bátran az Urbanista Facebook-oldalán.

Amikor levettem a Lidlben a polcról ezt a Budapest-salátát, még csak a neve fogott meg. Aztán megfordítottam a dobozt, és a másik oldalán ez fogadott:

Első pillantásra azt hittem, hogy azért van ennyi felirat a fenekén, mert szokás szerint 3-4 nyelven szerepelnek ott az összetevők, de nem! Ez csak és kizárólag a magyar nyelvű lista.

Persze azért vannak ilyen sokan, mert az összes összetevőt összetevő összetevőt is felsorolják, de akkor is elég horror. A telefonos fénykép egy kicsit becsillogott, de ha valaki ez alapján szeretné elkészíteni az ételt, csak szóljon és feltétlenül megírom neki, mi nem látszik. (A jobb széle nem hiányzik, ilyen furán van tördelve.)

A Budapest-saláta amúgy viccen kívül nagyon finom, méltán szerepelhetett volna a szemétkedvelők ebédlistáján. Ugyanolyan kéjes borzongással ettük, mint a gyorséttermekben a tök ciki, de nagyon jóízű hulladékokat.