Luca, Ottilia
2 °C
5 °C

Zubreczki Dávid

újságíró Index

Tényleg gazdasági újságíró vagy?Nem.

Akkor mit keres a neved itt a rovatban?Itt volt hely.

Akkor mit csinálsz valójában?Urbanista, Múltcore, Kerékagy

PR-os vagyok, hívhatlak gazdasági témájú bármire?Könyörgöm ne, olyan szomorú lesz a fejem, mint itt a képen.

Fiatalos, luxus legénylakás a föld alatt Fiatalos, luxus legénylakás a föld alatt

A hirdető szerint "fiatalos legénylakás" az ablak nélküli, márványkőfülkés, aranyoroszlános, kőbaldachinos furcsaság. Hét remek hirdetés.

11 órája

Saját fánkból csinálhatunk bútort, anélkül, hogy kivágnánk Saját fánkból csinálhatunk bútort, anélkül, hogy kivágnánk

A magyar fejlesztés leveleket tartósít, ahogy a borostyánkő őrzi évmilliókon át a rovarokat.

december 11. 07:42

A 20. század legfontosabb magyar házai. Meg még néhány A 20. század legfontosabb magyar házai. Meg még néhány

Új sorozat az Urbanistán a 111 év, 111 híres épület című könyv nyomán: a magyar építészet legfőbb alkotásai a Vigadótól a Millenárisig.

december 9. 23:35

lámpa.PNG
Fotó: vrt.be

Persze ha nálunk lenne, akkor sem lenne igazságos dohogni rajta, mert egy ilyen utcai lámpa köré épített ház mondjuk Oroszországban teljesen normális, ennél durvább példákkal van tele a net. A nagy szám ebben az, hogy ez Belgiumban történt, ahol azért "ily regényes dolgok nem történnek". Általában. De ha előfordul, akkor egyből riportot is forgatnak róla, itt lehet megnézni.

Ehhez képest a Váci úti villanykaró sehol sincs

A Csörsz és az Alkotás utca kereszteződésében épülő Hillside Offices eddig leginkább a rejtélyes telekbiznisz, a tulajdonosi háttér, meg a furcsa hatásvizsgálat (vagyis annak hiánya) miatt szerepelt a hírekben. Most viszont kaptunk pár látványtervet róla, meg néhány fotót az építkezés állásáról.

A külsejét eddig is ismertük. A Corvinus épületét is jegyző Oláh Mihály Zoltán épülete a látványterv alapján nem néz ki rosszul. Erre szoktam mondani, hogy jó lenne, ha ez lenne az átlag. És hát van, ahol tényleg ez az átlag, Budapesten viszont ez egy jó épületnek számít, ha a jelenlegi felhozatalra gondolunk. Viszi tovább a környék irodaház vonalát, még ha nem is olyan izgalmas ház, mint az Alkotás Point az út másik oldalán.

Nagyjából ugyanez igaz a Bara Ákos  (Bara Design Stúdió) tervezte belsőre. Az biztos, hogy elég elegánsra lőtték be a mércét, simán elmehetne egy hotel lobbijának is a helyszín. Itt sem lesz semmi egyedi vagy egyéni húzás látszólag, de színvonalas megoldásnak tűnik.

Persze mindezt pusztán látványtervek alapján mondom, amelyeknek hinni ugye nem szabad - belsőépítészeti megoldásoknál még annyira sem, mint a homlokzatoknál (épp pár napja szívtam meg nagyon egy szoborral).

A többi képért katt a galeszba.

Az a helyzet, hogy a brutalizmus elég megosztó stílus, de ez a brüsszeli üveg-acél-beton villa valószínűleg a szokásosnál is nagyobb vihart vált majd ki az olvasók között.

A Villa C névre hallgató épületet most 995 ezer euróért hirdetik eladásra (vagyis valamivel több, mint 310 millió forintért). Három fürdő, öt szoba. Garázs nincs. Erre valószínűleg senki sem kapja fel a fejét. Talán még arra sem, hogy Peter Tachelet tervezte Andó Tadao stílusában - tekintve, hogy Pritzker-díj ide vagy oda, még az utóbbi név se túl ismert nálunk.

Ám akik most elképzelnek egy sztárépítész stílusában készült millió eurós villát, azok lelki szemei előtt valószínűleg nem ez jelenik meg:

Nem is írok semmit, akit érdekel talál róla egy csomó tényleg gyönyörűen elkapott képet még a hirdetés galériájában. (via Spaces)