A szlovákok tengert akarnak Magyarország helyén

2009.06.26. 13:10 Módosítva: 2009.06.26. 13:46
Több mint ötvenezren – jórészt szlovákok – csatlakoztak a Facebookon ahhoz a csoporthoz, amely tengert akar látni Magyarország helyén. Az alapító pozsonyi diáklány, Veronika Slobodová eredetileg viccnek szánta, de a szélsőséges magyarok miatt csütörtökről péntekre virradóra bezárta a csoportot.

Három hét alatt több mint 50 000, jórészt szlovák tag csatlakozott a Facebookon ahhoz a péntekre bezárt csoporthoz, amely tengert szeretne látni Magyarország helyén. Ahogy azt a Kitekintő.hu csütörtökön írta, a csoportot Veronika Slobodová, a pozsonyi Comenius Egyetem (Univerzita Komenského v Bratislave) hallgatója indította el június 8-án. A Facebookon közzétett statisztikák szerint a kezdeményezéshez pár napon belül néhány százan, aztán alig egy héten belül tízezren csatlakoztak, és a csoport tagjainak száma egészen csütörtök estig nőtt, különösen, hogy a magyar facebookozók is felfedezték maguknak, és elkezdtek hozzá csatlakozni.

A csoport eredeti oldala a Facebookon. Péntekre eltűnt
A csoport eredeti oldala a Facebookon. Péntekre eltűnt

„Figyelem, ez nem egy rasszista vagy nacionalista irányultságú csoport! – írta Slobodová a »Chcem more namiesto Maďarska!!!« (Tengert akarok Magyarország helyén!!!) nevű csoport bemutatkozásában. – Ez tiszta szórakozás és álmodozás =) Nincs semmi bajom a magyarokkal és Magyarországgal, csak ők az egyetlen ország, amelyik tőlünk délre van, és ki akarna északi tengert? És azt is tudom, hogy a képen ez nem tenger, hanem tó, de a Holt-tenger is tó, és mégis mindenki tengerek hívja, és úgy is utaznak oda, mintha tengerhez mennének, és nem tóhoz. Nekem a tenger az sós, hullámok vannak, nem látok át a túlsó partra, és jó ott nyaralni.” Az eredeti szöveg a Facebookon már nincs meg, de a Google cache-ben még megtalálható.

Alternatív javaslat, összeköttetéssel az Adriai-tengerhez
Alternatív javaslat, összeköttetéssel az Adriai-tengerhez

A csoport legtöbb tagja poénnak vette az ötletet, de hamarosan megjelentek a nacionalista hozzászólók is. Ezekből már nem sok látszik, de itt egy jellemző: „na tom ostrovceku by sa robili polovacky na pobehujicich poslednych Madarov.... :-DDD” (azon a szigetecskén vadászatok lehetnének az utolsó futkározó magyarokra) – írta egy facebookozó, aki Slavomírról, a Nagy Morva Birodalom IX. századbeli uralkodójáról nevezte el magát.

Ellenjavaslat
Ellenjavaslat

A vicces tagok között volt, aki olyan térképet rajzolt a Slobodová-féle változat helyett, amelyről kiradírozta Szlovénia és Horvátország egy részét, így teremtve meg az összeköttetést a magyar tenger és az Adria között; és volt olyan verzió is, amely szerint Magyarország sziget lenne abban a tengerben, amely Szlovákia helyén terülne el. Slobodová és a csoport másik adminisztrátora, Karol Nagy csütörtökről péntekre virradóra bezárták a csoportot, és az eredeti bemutatkozó szöveg helyére azt írták: „OPUSTITE SKUPINU!!! -skupina bola zrusena administratorom” (HAGYD EL A CSOPORTOT!!! - a csoportot az adminisztrátorok megszüntették).

Még egy alternatív javaslat: Ausztria nudista strand, Szlovákia lángossütő, Románia parkoló. Forrás: Pestiside
Még egy alternatív javaslat: Ausztria nudista strand, Szlovákia lángossütő, Románia parkoló. Forrás: Pestiside

A 53 647 tag még látható, és a Facebook szerint a csoport még létezik, bár titkos, ami azt jelenti, hogy a tagság nem jelenik meg a felhasználók profiljában, új tagokat pedig csak az adminisztrátorok hívhatnak meg. Csütörtök reggel csak néhány kapcsolódó topic látszott a csoport oldalán, köztük a „Mi legyen az új tenger neve? és a „Búvárkodás Magyarországon” című.

Karol Nagy, a csoport adminisztrátora csütörtök este azt írta a Facebookon az Indexnek, hogy a csoportot Slobodová egyedül indította, ő csak „cenzúrával” segítette a munkát. „90 % százalék a csoportban nem írnak semmit magyarok ellen. De, félek, hogy 99 gondolnak, hogy szabad bármi írni, ellenségeskedik valakiket is. :-( Én vagyok principiális cenzúra ellen (csinálok: www.cenzura.estranky.sk is), de ócsárolni nemzet, religió, ... nálunk bűntett. Amit nem lehet megvitatni.”

„Úgy jött az ötlet, hogy egy barátom Törökországban járt nyaralni, és amikor visszajött, arról beszélgettünk, milyen jó lenne, ha Szlovákiának is lenne tengere, mondjuk az ország déli határainál” – mondta Slobodová egy telefoninterjúban az Indexnek. A 22 éves lány, aki másodéves, menedzsment szakon tanul, mellékesen franciát tanít és gyerekekre vigyáz, soha nem gondolta volna, hogy a csoport ekkora botrányt kavar. Az indulás után kapott ugyan néhány értetlenkedő levelet, de mindenkinek elmagyarázta, hogy csak viccről van szó, és rendben is volt a dolog, egészen csütörtökig, amikor a hirtelen jött nagy nyilvánosság miatt egyszerre több száz gyalázkodó emailt kapott. „Olyanokat írtak, hogy megöllek, megeszem a húsodat és megiszom a véredet” – mondta Slobodová, aki nem beszél magyarul, így a Google Translate-tel próbálta lefordítani a gyűlöletleveleket. Azt mondja, havonta legalább egyszer jár Magyarországon (sportversenyeken is részt szokott venni), és rengeteg magyar barátja van – soha nem gondolta volna, hogy ez lesz az ártatlan viccből. A csütörtöki levélözön hatására döntötte el, hogy megszünteti a csoportot, de ez eddig nem sikerült, ezért most adminisztrátortársával együtt a Facebookhoz fordultak, és kérték, hogy a cég hogy szüntesse meg a felhasználók tagságát.

Magának az eredeti ötletnek egyébként van földörténeti előzménye. Köztudomású, hogy a mai Magyarország területének nagy részét a miocén korban (kb. 23 millió évvel ezelőtt) a Tethys-tenger kettészakadása után keletkezett Pannon-beltenger (Pannon-tó) borította, amely csak a pliocén elején, nagyjából 5,4 millió évvel ezelőtt tűnt el, illetve maradt hátra kisebb tavak formájában.

A Pannon-beltenger a miocénban. Forrás: Herman Ottó Múzeum/National Geographic
A Pannon-beltenger a miocénban. Forrás: Herman Ottó Múzeum/National Geographic

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM