Fegyelmi szolgálat közbeni tánc miatt

2010.07.07. 13:17
Hat izraeli katona fegyverrel a kezében táncra perdült Hebronban. Pechükre ezt videóra rögzítették és fel is töltötték a YouTube-ra. A hadsereg vezetésének nem tetszett a tánc, fegyelmi vár a szolgálat közben táncolókra.

Hat izraeli katonáról terjed egy rövid videó a videómegosztó szájtokon. A videón azt látni, hogy hat izraeli katona éppen fegyverrel járőrözik egy utcában. A háttérben hallani a müezzint, majd hirtelen váltás után Kesha Tik Tok című számát halljuk. A hat katona pedig egyszerre elkezd táncolni. Nem is akárhogyan, betanult koreográfiát mutatnak be. Nagyjából egy perc után teljesen egyszerre abba is hagyják a táncot, majd továbbindulnak járőrözni, mintha mi sem történt volna.

Az egész jelenetet videóra is felvették és feltöltötték a YouTube-ra. Természetesen pillanatok alatt elterjedt, olvasók százai osztották meg, a média is felkapta a sztorit és megkeresték az izraeli hadsereget, hogy kommentálják a történteket. A nagy hírverés miatt az eredeti videót le is törölte a YouTube-ról annak feltöltője, de ezzel már nem tudta megállítani a terjedést. Azóta nagyon sok példányban megtalálható a videó a megosztókon.

Az AFP megkapta a hadsereg közleményét, melyben az áll, hogy az előadás a katonák vicce volt, ennek ellenére helytelen volt a viselkedésük egy katonai helyzetben és elöljáróik kivizsgálják az esetet. A videót Hebronban vették fel a Nahal különítményhez tartozó hat katona. Miután felkerült a YouTube-ra, a résztvevő katonák Facebook oldalaikon Rock the Casbah néven tették fel a klippet. Ők nem akartak nyilatkozni a médiának, barátaik által azonban azt üzenik, hogy egyszerűen humorosnak gondolták az egészet. Csak dokumentálni akarták azt a helyet egy vicces jelenettel, ahol szolgáltak.

Valami zajt hallottak

Az angol nyelvű izraeli lap megszólaltatja a környéken élőket is. Naoul Sultan és lánya, Rima tisztán emlékszik a hat katona táncára. Valami zajt hallottak kintről, az ablakhoz mentek, és azt látták, hogy hat katona az amerikai énekesnő, Kesha zenéjére táncol. Az eset hajnali fél öt körül történt. A katonák hangosan énekeltek és fegyvereiket kézben tartva táncoltak – idézik fel a történteket. Olyanok voltak, mint egy egyenruhás tánccsoport.

Naoul azt is hozzátette, hogy már az első pillanattól világos volt, hogy a katonák videóklippet forgattak, tehát nem véletlenül vették fel őket. Rima szerint ráadásul ez nem is az első eset volt. A reakciók vegyesek az egész világon. Valaki szerint vicces a klipp, de olyanok is vannak, akik úgy látják, ez tiszteletlenség. Az újság által idézett két szemtanú is ezen a véleményen van. Néhány Nahalban lévő katonának sem tetszik a klipp, megalázónak tartják azt.

Yossi Peled miniszter szerint nem kell megbüntetni a katonákat, hiszen csak néhány 18 éves téves viselkedéséről van szó. Más hadseregvezető is hasonló véleményen van, nagy a nyomás a katonákon és ez a hat katona ezzel engedett ki.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM